Tests

Audi TT RS Coupé

Audi TT RS Coupé

“RS”, twee magische letters die alleen mogen worden gedragen door de krachtigste, snelste en meest sportieve modellen binnen de gelederen van Audi. De letters staan voor “Renn Sport”, maar in het geval van de TT RS hadden ze net zo goed voor “Rally Sport” kunnen staan. Als het aan Audi ligt moeten we de TT RS namelijk zien als een spirituele opvolger van de Audi Quattro, een uiterst en inmiddels legendarisch rallymonster.

De vergelijking tussen de Audi Quattro en de TT RS lijkt wat ver gezocht en voor Audi puur een kapstok om de fameuze coupé nog eens onder de aandacht te brengen. De overeenkomsten zijn echter groter dan je zou denken. Om dat naar boven te halen moeten we wel eerst even de geschiedenisboeken induiken naar het ontstaan van quattro-vierwielaandrijving en de geboorte van de “Ur-Quattro”.

Volkswagen Iltis
De oorsprong ligt ruim dertig jaar achter ons toen vierwielaandrijving in een gewone personenauto nog taboe leek. Vierwielaandrijving was toentertijd alleen voorbehouden aan terreinvoertuigen en paste niet bij luxe personenauto’s. Daar kwam in 1967 plots verandering in. Tijdens wintertesten in Scandinavië stonden Audi-ingenieurs versteld van de hoeveelheid grip en de wendbaarheid van hun Volkswagen Iltis. De 75 pk sterke Iltis, die oorspronkelijk ontwikkeld was als legervoertuig, reed mee voor technische ondersteuning bij test- en ontwikkelingswerkzaamheden en troefde de luxe en krachtige Audi-prototypes af op de besneeuwde en ijzige wegen. Het zal vermoedelijk tussen neus en lippen door geopperd zijn, maar spoedig ontstond het idee om een Audi 80 te voorzien van de vierwielaandrijving van de Iltis.

Eigenwijze ingenieurs
De hoge piefen bij Audi zag er weinig heil in, maar dat weerhield de ingenieurs er niet van om op eigen houtje een Volkswagen Iltis en Audi 80 te kruisen. Voila, de allereerste Audi met vierwielaandrijving was geboren en daarmee werd de basis gelegd voor een inmiddels vermaard concept. Het enige probleem? Officieel bestond het project niet. De drie ‘eigenwijze’ ingenieurs hadden namelijk op eigen initiatief gehandeld zonder goedkeuring van bovenaf. Dit beseffende, waagden ze de gok en ging er een uitnodiging voor een praktijktest richting Audi’s management. Verbazing alom was het resultaat en de kogel was dan ook snel door de kerk; er moest een Audi met vierwielaandrijving komen! De merkslogan ‘Voorsprong door techniek’ kon volgens hen hiermee een impuls krijgen en bovendien zou een vierwielaangedreven Audi het goed kunnen doen in de rallysport waarin op dat moment de achterwielaandrijvers de dienst uitmaakten. Kort daarna werd er een officieel startschot gegeven voor de ontwikkeling van een op de Audi 80 Coupé gebaseerde sportauto die ondertussen de mooiste pagina’s van Audi’s geschiedenisboeken siert onder de naam Audi Quattro, heden ook wel bekend als Ur-Quattro.

1980
In 1980 kwam de Audi Quattro op de markt. Gebaseerd op de Audi 80 Coupé, maar dan voorzien van sportievere elementen waarmee de auto een eigen gezicht kreeg. Aangedreven door een bijna 200 pk sterke 5-cilinder voorzien van een turbo met intercooler en met ongekend sportieve prestaties, een superieure wegligging en een overweldigende geluidsproductie. En dat zijn nu juist de elementen die de TT RS en Audi Quattro met elkaar verbonden maken.

RS-elementen
Terug naar het heden, een kleine drie decennia later. We staan oog in oog met de Audi TT RS. Een auto die volop aandacht trekt. Wat is ‘ie dik, zeg! Dit is de TT zoals die eigenlijk hoort te zijn. Wie bij de RS nog durft te beweren dat dit een dameskapperauto is moet zich schamen. De in Daytonagrijs gespoten TT RS straalt een en al agressie, sportiviteit en begerenswaardigheid uit. Audi heeft er, net als destijds bij de ombouw van de 80 Coupé naar Quattro, dan ook geen half werk van gemaakt om deze duidelijk te onderscheiden van zijn minder bedeelde soortgenoten. De zwart glanzende grille, de enorme luchtinlaten in de voorbumper, de dik aangezette zij-skirts en de aluminium spiegelkappen bepalen driekwart van voren het beeld. Aan de achterzijde kan pas echt gesproken worden van furie. De forse achtervleugel doet de normaal gesproken veel te lieve rondingen aldaar als sneeuw voor de zon verdwijnen. En mocht je nog steeds twijfelen dan bevestigen de vuistdikke, ovalen uitlaatpijpen zijn sportieve inborst des te meer. Heerlijk, heerlijk!

Cockpit
Open het portier en een ware cockpit heet je hartelijk welkom. De ronde ventilatieroosters, de sportief gevormde knoppen en de hoge middentunnel maken het samen met de sportstoelen en stuurwiel dat je je meteen een coureur voelt in plaats van de bestuurder. RS-elementen zijn er nauwelijks, maar die heeft het interieur van de TT ook niet nodig. Het zijn de details die het RS-gevoel moeten benadrukken. Zo is de middentunnel bekleed met leer, zijn de stoelen extra sportief gevormd en is het stuurwiel nog net iets dikker en sportiever van vorm. De subtiele TT RS-logo’s benadrukken het geheel.

Serieus werk
We denken nog even terug aan de Quattro die met zijn krachtige geblazen vijfpitter niet alleen fantastische prestaties wist neer te zetten, maar je ook trakteerde op een heerlijke sound. Zou de TT RS dit ook kunnen evenaren? Eigenlijk wisten we het antwoord al voordat we de sleutel omdraaiden en de krachtbron met een grom en licht snerpend uitlaatgeluid tot leven wekten. Op de optielijst staat namelijk het € 1.769,- kostende uitlaatsysteem dat je continue trakteert op een verrukkelijke geluidservaring. Lift je het gas dan klinkt er een tevreden geknetter. Trap je het pedaal juist weer diep in dan volgt er een combinatie van grommen, brullen en snerpen. Maar het is natuurlijk niet alleen de uitlaat die voor deze sound verantwoordelijk is. Voorin de TT RS ligt namelijk een bijzondere machine: een vijfcilinder turbomotor, inderdaad zoals die ook in de Quattro lag. Zoals velen lange tijd hebben gedacht geen compleet nieuw ontwikkelde motor, maar in de basis afkomstig uit de Amerikaanse Volkswagen Jetta. Speciaal voor de TT RS uiteraard voorzien van het nodige dynamiet waardoor het nu 340 pk en 450 Nm weet op te hoesten. Geloof ons, daarmee stelt het je nimmer teleur. Sterker nog, het blok doet je verbaasd staan. In 4,6 seconden is de sprint vanuit stilstand naar 100 km/h afgewerkt, en als de begrenzer niet op 250 km/h zou zijn ingesteld is er bijna 300 km/h haalbaar. Het zijn indrukwekkende cijfers die bijna meteen aan zijn grote broer, de R8, doen denken. De grote concurrent uit München, de BMW Z4 sDrive35is, moet in de TT RS dan ook zijn meerdere erkennen en de Porsche Cayman S heeft zelfs geen enkele kans. Het is duidelijk, de jongens bij Quattro GmbH hebben serieus werk afgeleverd.

Op rails
Behoeft het nog uitleg dat de rij-eigenschappen dankzij het quattro-systeem op een hoog niveau liggen nu we weten dat de Ur-Quattro zijn voorvader is? De TT RS lijkt als op rails door de bochten te gaan, stuurt heerlijk direct en de sensatie wordt keer op keer verhoogd dankzij de lekkere sound uit het voor- en achteronder. Toch is er één puntje van kritiek op zijn karakter aan te merken. De TT RS kleeft namelijk zo aan de weg dat er op droog asfalt amper te spelen is met zijn grip. De banden bijten zich elke keer zo vast in de ondergrond dat de TT RS bijna te stabiel is. Gaat het echt te hard dan zul je met onderstuur te maken krijgen en ongenadig hard richting te buitenzijde van de bocht zeilen. Dan is een pure achterwielaandrijver toch leuker. Wanneer het gaat regenen dan kun je je lol niet meer op. De TT RS is dan zowaar overstuurd en maakt deze een controleerbare drift mogelijk zonder onnodig risico’s te lopen. De rallygenen van de dertig jaar geleden gepresenteerde Audi Quattro komen weer helemaal naar boven.

Voor alledag
Puurder en sportiever dan elke andere TT mag de TT RS met recht zijn toevoeging "Renn Sport" uitdragen. Maar dat betekent niet dat het een compromisloze coupé is. Wie veel kilometers met de auto wil maken zal geen klagen hebben. De sportstoelen zitten comfortabel en zijn elektrisch verstelbaar. Wat ruimte betreft heb je voorin eigenlijk geen klagen. De functie van de achterbank kun je simpelweg vergeten. Die zou je kunnen inzetten als je aan de 290 liter metende kofferruimte niet voldoende hebt. Even geen zin om naar de mechanische klanken van de auto te luisteren? Schakel dan het Bose Surround Sound (€ 1.062,-) in en geniet van de geluidsinstallatie. Kies dan overigens niet voor het optionele uitlaatsysteem, want het hoorspel daarvan is zelfs op constante snelheid nadrukkelijk aanwezig. Als je in een sportieve bui bent is het heerlijk, maar wie lange afstanden op de snelweg aflegt zal het gaan vermoeien. Ach ja, we moeten toch iets te klagen hebben.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Audi TT RS Coupé
Audi TT RS Coupé
Audi TT RS Coupé
Audi TT RS Coupé
Audi TT RS Coupé
Audi TT RS Coupé
Audi TT RS Coupé
Audi TT RS Coupé
Audi TT RS Coupé
Audi TT RS Coupé
Audi TT RS Coupé
Audi TT RS Coupé
Audi TT RS Coupé
Audi TT RS Coupé
Redactie
Door Redactie

Zoeken