Tests

Jaguar XFR

Jaguar XFR

Alle voortbrengselen uit Great Britain lijken op één of andere manier te worden overgoten met een Koninklijke aura. Misschien is het in dezen dat we bij het interpreteren van de Jaguar XFR nauwe banden met een invloedrijk en charismatisch Brits figuur ontdekten.

Voorin The Great Hall van Winchaster Castle, in de gelijknamige Zuid-Engelse plaats hangt een enorme schijf. Deze ogenschijnlijke schietschijf verwijst naar een periode in de Britse geschiedenis waarin een legeraanvoerder zou hebben bestaan die samen met zijn metgezellen afrekende met de Angelsaksen, de voorvaderen van het hedendaagse Duitsland. Deze zekere koning Arthur verwierf in korte tijd een gigantisch aanzien en staat met z’n Ronde Tafel symbool voor een periode van kalmte en hoffelijkheid. Het is deze ridderlijkheid die we met een dichtgeknepen oog terugzien in de Jaguar XFR.

Belichaming van een koning
Wie de mythe van koning Arthur wel eens op het witte doek heeft bewonderd zal opmerken dat de man nauwelijks adelijker is gekleed dan zijn gezelschap aan de Ronde Tafel. Onopvallend beweegt Arthur zich tussen zijn ridders. Toch weet de massa stellig de gekroonde leider te markeren. Het is deze schijnbare ‘gelijkheid’ die de eerste overeenkomst aangeeft tussen de twee machtige Britten. Wie prompt kennis maakt met de Jaguar XFR denkt namelijk met een normale XF van doen te hebben. Het harnas van de supersedan wijkt namelijk slechts minimaal af van dat van z´n minder uitgestalde broeders. De gigantische remschijven en -klauwen zouden z’n majestueuze status kunnen verraden, maar het is de dichtheid van de 20 inch wielen die dit verbloemt. Zelfs het maliënkolder (lees: grille), hetzij iets groter, glimt even sterk. Het zijn de wielnaven en de louvres in de motorkap waarin met kapitalen SUPERCHARGED is geperst, het wapenschild in de vorm van een R, de subtiele achterklepspoiler en de vier vuistdikke eindpijpen die het pantser van de XFR blootleggen.

Schoenmaker
Inwendig is de bravoure van de XFR nog verder te zoeken. Enkel de iets meer geaccentueerde zetels en hier en daar een R-embleem. Niet getreurd, de adellijkheid van een XF is reeds dik in orde met ‘levende’ details als een pulserende startknop, de rijzende JaguarDrive Selector en tevoorschijn draaiende ventilatieroosters. De hartverwarmende sferen worden bijgezet door prachtig geborsteld aluminium, zorgvuldig behandeld hout en turquoise gekleurde instrumentariumverlichting. Ook op dit onderdeel treffen we de gelijkenis met een Sire. Meer hadden we verwacht van het audiosysteem van Bowers & Wilkins. De klanken zijn niet ondermaats maar een hifispecialist die als benchmark in de luidsprekermarkt wordt gezien kan beter, zeker voor een bedrag van € 2.160,-.

Handdruk
Tot zover de kennismaking op afstand. Wie de heerschappij van een aanvoerder wil meemaken moet intiemer met hem omgaan. Een korte handdruk is daarvan de eerste bezegeling. Een XFR zal dit alleszeggende gebaar te allen tijde uit zijn hart laten spreken. Een druk op de eerdergenoemde button en de XFR ontdoet zich van zijn bureaucratische mantel. Een diepe brul geeft teken dat hij ook op het slagveld het wapen weet te hanteren. Hoe vakkundig ervaren we later, eerst maar eens zijn curriculum vitea bestuderen om inzage te krijgen in zijn capaciteiten. Voorgekomen uit de overwinningsrijke geschiedenis van Jaguar werd een fonkelnieuwe 5.0 liter V8 gesmeden. De slagkracht liegt er niet om: 510 pk tussen 6.000 - 6.500 tpm en een koppel van 625 Nm over een breed toerenpallet van 2.500 - 5.500 dankzij het gebruik van een supercharger. Ondanks zijn zwaarlijvigheid weet de XFR in 4,9 seconden naar de honderd te versnellen en haalt het een topsnelheid van 250 km/h. Bij verwijdering van de begrenzer is ruim 300 km/h mogelijk. Maar wie dat doet raden wij aan meteen de snelheidmeter te vervangen, want de bestaande reikt niet verder dan 270 km/h.

Menselijk gebrek
Helder, op papier is de Jaguar XFR een auto om serieus rekening mee te houden. In rechte lijn vlugger dan welke andere supersedan dan ook. Niet op de aanloop naar honderd, want dat gaat sneller in het Duitse supertrio, maar wat betreft tussenacceleraties is de super-Brit onovertroffen. Laten we het zo zeggen: bij volgas zijn er meer dan vijf zintuigen nodig om de omgeving te scannen op mogelijke gevaren. Ontaard snel is de Jaguar XFR. Technologie bestaat er gelukkig om onze menselijke ontoereikendheid te assisteren. De XFR is daarom uitgerust met een elektronisch sperdifferentieel genaamd Active Differential Control (ADC) die de aandrijfkrachten automatisch doorspeelt naar het wiel met de meest grip. De sper werkt nauw samen met de continu variabele demping (Adaptive Dynamics Systeem) en het stabiliteitsprogramma Dynamic Stability Control (DSC).

Dwarsligger
Vergeet de BMW M5, de Audi RS6 en de Mercedes-Benz E 63 AMG in deze. De Jaguar XFR laat zich niet vergelijken met deze triade. De specificaties zijn weliswaar vergelijkbaar, het rijkarakter daarentegen niet. Alleen als de XFR zijn strijdmiddelen moet aanspreken wordt de auto gretiger en harder in zijn geestdrift. De auto laat zich dan beter ´zetten´ en met meer precisie beteugelen. De vijfhonderd registraties per seconde van de adaptieve Bilstein-schokdempers werpen zijn vruchten af. Waar nodig worden ze bijgestuurd voor optimale grip. (Hard) rijden met een XFR wordt hierdoor kinderspel. Ook het uitlaten van de achterkant is tevens voor minder ervaren rijders eenvoudig op te wekken en te controleren. Misschien minder puur, maar niet minder spannend.

Bewondering
Wat de XFR met name onderscheid van zijn Germaanse soortgenoten komt uiteindelijk toch neer op zijn Britse temperament. Die is van oudsher nu eenmaal minder ontvlambaar. Het stuurgevoel - met name rond de middenstand - en de demping blijft, zelfs met Dynamic Mode van het ADS ingeschakeld, zacht van karakter. Obstakels in het wegdek wordt ongestoord overwonnen en als bestuurder merk je de gevolgen van het welvarende welzijn van 1.891 kg. In bochten rolt het koetwerk iets om z´n lengteas. De bedaardheid wordt intensiever beleeft door de gematigde strijdkreten die het interieur binnendringen en de eenvoud waarmee de XFR de aanval opent. Het is een strategische keus van Jaguar om een ideale balans voor te schotelen tussen nobele daad- en vernietigende strijdkracht. Dat dwingt niet alleen respect af, men sluit de XFR hierdoor ook al gauw in de armen. Exact het onzagwekkende effect dat iemand bij grote machte teweeg weet te brengen bij het publiek.

Brits heerschappij
In de kortstondige periode waarin wij innig met de XFR optrokken kregen wij waardering voor de auto. De XFR maakt een charismatische indruk. We gaan niet zeggen dat de Britse historie zich hier herhaald en de Jaguar de scepter zwaait over het kleine gezelschap van supersedans. Beoordeel de Jaguar als een alternatieve autoriteit. Wie voor de XFR kiest is de koning te rijk. Of, om bij het thema te blijven: A Once and Future King.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Jaguar XFR
Jaguar XFR
Jaguar XFR
Jaguar XFR
Jaguar XFR
Jaguar XFR
Jaguar XFR
Jaguar XFR
Jaguar XFR
Jaguar XFR
Jaguar XFR
Jaguar XFR
Jaguar XFR
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers