Tests

Volkswagen Golf GTI

Volkswagen Golf GTI

Het is flauw om Volkswagen’s promotionele slogan van de Golf VI hier te gebruiken, maar eigenlijk wil het merk het maar al te graag van de daken schreeuwen dat deze nieuwe Golf GTI ook ‘standaard ruim 30 jaar ervaring’ heeft. Wij zijn er om te bepalen of deze ervaring daadwerkelijk het licht is dat het pad achter de GTI beschijnt.

Uitgedost in de opvallende, fraaie carrosseriekleur Deep Blue (€ 3.450,-) is de nieuwe Volkswagen Golf GTI een stoere, sportieve verschijning. Duidelijk te onderscheiden van minder bedeelde Golf-genoten, maar wars van uitpuilende spoilers, schreeuwend stickerwerk en/of andere opzichtige versierselen. Al meer dan drie decennia is de Golf GTI genuanceerd in het uiten van z’n atletische kunnen. Zelfs een GTI moet een allemansvriend in al zijn doen en laten zijn… een ’Wagen des Volks’, zo lijkt de hardop gezegde gedachte van de Duitse fabrikant. Het koetswerk is daar dan ook op afgestemd. Enkel de rode biezen op de grille, een GTI-bagde hier en daar en de ietwat uit de toon vallende diffuser met aan weerzijde een uitlaatpijp geven enigszins te kennen dat hier geen huis-tuin-keuken-Golf staat. Daarin  schuilt ook de kracht van de Golf GTI. Braaf naar de buitenwereld, gretig diep van binnen. Standaard wordt de GTI op 17 inch lichtmetaal afgeleverd en 18 inch is optioneel. Wij zeggen: “Doen!” De meerprijs bedraagt slechts € 750,-.

Jack(y) is back
Binnenin is de eenheidsworst groter. Het instrumentarium, het dashboard en de middentunnel zijn één op één overgenomen uit de normale Golf VI. Op het afgeplatte stuurwiel prijken dan nog wel de beroemde drie letters, zijn de stiksels van rood garen en rusten je voeten op aluminium en dat is het wel zo’n beetje qua GTI-impulsen. Jammer, maar we zijn het gewend van Volkswagen. Toch mag iemand die ruim 32 mille betaalt voor een aangeklede GTI meer verwachten. Gelukkig zijn daar wederom de sportzetels voorzien van het karakteristieke blokjesmotief ‘Jacky’. De borduursels dragen enorm bij aan het elan van het GTI-interieur en het is nog gratis ook. De klant moet dus wel erg van natuurlijke materialen houden wil hij lederen bekleding aanvinken in de optielijst. Het bespaart je ook nog eens € 2.450,-.

Afgewogen keuzes
Wij zouden die koeienhuid liever wisselen voor het Executive Plus-pakket (€ 1.995,-). Het is rijkelijk gevuld met verwennerijen als het luxe entertainment-/navigatiesysteem RNS 510 inclusief touchscreen, 30 GB harde schijf en acht speakers. Ook een met leer bekleed multifunctioneel sportstuurwiel, pookknop en handremgreep behoren tot het pakket. Onze testauto beschikte over het radio/navigatiesysteem RNS 310 dat werkelijk prachtig is geïntegreerd in het toch al subliem afgewerkte interieur. Tip: voor nog eens € 700,- extra heeft de gerenommeerde hifispecialist Dynaudio zich bemoeit met de klankafstemming. We hebben het helaas niet kunnen testen, maar het is vast beter dan de ietwat tegenvallende weergaves in onze testauto.

Vrolijke noten
Wie had gedacht dat Volkswagen deze zesde Golf GTI een flinke boost zou geven kwam bedrogen uit. Dit is ten dele waar. De stijging bedraagt weliswaar maar 10 pk ten opzichte van z’n voorganger, de snelheidsbeleving is groter. Het motorgeluid is namelijk een belangrijke factor bij een hot hatch en daarin slaagt de geblazen viercilinder in de GTI VI ruimschoots. Met name in de hoogste toerenregionen (tussen 5.000 - 6.000 tpm) snerpt de 2.0 liter TFSI er vrolijk op los. Rij je rustig, wat overigens prima te doen is, dan verdwijnt de sound naar de achtergrond. Ook hiermee voldoet de Golf GTI aan de meeste (rijders)wensen.

Beschaafd verbuik
De GTI verplaatst zich met zijn totale 210 pk en 280 Nm niet met enorme sprongen, flinke stappen zijn het wel. Gewoon snel dus. Het gemak waarmee ‘ie dat doet is simpelweg indrukwekkend. Een flinke ademscheut richting de verbrandingskamers en de auto blaast in één teug door naar zijn top van 240 km/h. De acceleratietijd van 0 naar 100 km/h bedraagt volgens de fabriek 7,3 seconden en z’n dorstigheid ligt op een gemiddelde van 7,3 l/100 km zijn. Bij een gematigde rechtervoet kwamen wij redelijk in de buurt. Haalden we alles uit de kast dan liet het instrumentarium alsnog een beschaafd verbruik - voor een auto met dik 200 pk - van 9,9 l/100 km zien.

Meer fingerspitsengeful
Waar het bij de Golf GTI natuurlijk allemaal om draait is het rijden. Omdat de VI een evolutie is van de V vindt je hierin geen grote veranderingen. Bij de nieuwste Golf GTI gaat het allemaal gewoon net even scherper. Het aanzetten, het insturen, het uitaccelereren… het matcht nog beter met de bedoelingen van de bestuurder. De handgeschakelde 6-bak wisselt doeltreffend. En dan de remmerij. Heerlijk hoe die te doseren is totdat de remklauwen zich als een pitbull in de schijven vastbijten. Wij houden daarvan.

Raggen
Voor het eerst is de Golf GTI uit te rusten met het zogeheten Dynamic Drive Control (DCC) waarmee er gekozen kan worden tussen een comfortabele, normale of sportieve demping. De verschillen tussen de standen zijn merkbaar doch beperkt. De sportstand had van ons stugger gemogen. Op (strak) asfalt zou dit resulteren in net even wat meer contact tussen de handelingen van de berijder, het rubber en het oppervlak. De weerstand van de stuurbekrachtiging gaat van redelijk direct naar scherp. Vies van een potje raggen - om het maar plat uit te drukken - is de GTI dan ook niet. Behandel je de GTI hard dan kiest de (zwaardere) neus eieren voor zijn geld door de buitenbocht op te zoeken. Normaliter is de balans uitstekend, mede dankzij het nieuwe elektronische sperdifferentieel XDS. En wanneer het enthousiasme de stuurmanskunsten overtreft grijpt het ESP in. Het vangnet is trouwens niet uitschakelbaar, hoewel de bewuste knop anders doet vermoeden. Alleen het tractiecontrolesysteem wordt ermee gedeactiveerd.

Credo
De zesde generatie van de Volkswagen Golf GTI boekt geen enorme progressie ten opzichte van z´n voorganger. Hij is wel meer GTI. Fijnzinniger, geraffineerder. Meer aangedikt in z´n expressie, maar nog altijd beschaafd voor de buitenwereld. Onderhuids kan ´ie wel degelijk onbesuisd zijn. Toch is de Golf GTI nooit opdringerig en dat maakt hem eigenlijk dé perfecte auto voor het actieve gezin. Vader des huizes kan af en toe zijn hart luchten en vindt ´m snel genoeg. Bovendien stelt het hem gerust dat hij zonder in een hokje geplaatst te worden in driedelig pak bij een afspraak kan komen voorrijden. Mamlief prijst juist het uitgewogen rijkarakter, trekt voldoening uit de oerdegelijke bouwkwaliteit en weet dat het niet proppen is met de wekelijkse boodschappen. Vervolgens kunnen de kinderen op hun beurt hun energie kwijt achter de voorstoelen. Een ander veelgebruikt credo van Volkswagen, hetzij iets aangepast, is hier dan ook op z’n plaats: ‘Golf GTI. Wie anders?’

© Autoreview.nl | Gerben Witten

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Volkswagen Golf GTI
Volkswagen Golf GTI
Volkswagen Golf GTI
Volkswagen Golf GTI
Volkswagen Golf GTI
Volkswagen Golf GTI
Volkswagen Golf GTI
Volkswagen Golf GTI
Volkswagen Golf GTI
Volkswagen Golf GTI
Volkswagen Golf GTI
Volkswagen Golf GTI
Volkswagen Golf GTI
Volkswagen Golf GTI
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers