Tests

Toyota Prius

Toyota Prius

In 1999 stond de eerste Toyota Prius aan de basis van de ´groene´ golf. Inmiddels zijn we redelijk gewend aan hybride-auto´s. Nu, tien jaar later, is het tijd voor een nieuwe stap. Het inburgeren van de hybrideauto. De nieuwe Pruis is op missie.

Toyota is een merk met een luisterend oor. Dat blijkt in ieder geval als we kijken naar het ontwerp van de nieuwe Prius. De vorige was met zijn quasi modo-uitdrukking ver verwijderd van moeders mooiste en om niet opnieuw ‘uitgespuugd’ te worden honoreerde Toyota de klachten betreffende de uiterlijkheden. Dat vertaalde zich bij de nieuwe Prius naar een moderner en vooral mooier design. Het front is zowaar sportief te noemen en zelfs de veelbesproken kont wordt - als we de reacties moeten geloven - meer geaccepteerd. De nieuwe Prius wordt door het publiek dus best goed ontvangen. Kanttekening is wel dat hij rust op een set lichtmetalen wielen met een minimale diameter van 16 inch en gespoten in een lichte carrosseriekleur. Zodoende zijn die lelijke witte achterlichten niet zo nadrukkelijk aanwezig. Bovendien draagt een lichte kleurstelling - op onze testauto Pearl White geheten - bij aan het gevoel een schone auto te rijden.

Vooruitstrevend interieur 
Hoewel op slag verliefd er nog steeds niet bij is heeft Toyota het principe ‘vorm volgt functie’ knap gestalte gegeven. Wie instapt zal opvallen dat de rollen hier eerder zijn opgedraaid. Een futuristisch dashboard lacht ons toe. Helaas overheerst hard plastic, maar door de structuur van de oppervlakken is het kwaliteitsgevoel hoger. Trillingsvrij is het allemaal zeker. De herkenbaarheid is overigens groot en dat terwijl de oude Prius niet eens zo’n fraaie ‘zwevende’ middenconsole bevatte. Oppassen geblazen is het voor bestuurders met lange benen. Diezelfde tunnel wil bij het instappen nog wel eens vervelend in de weg zitten. De rest heeft een ergonomische plek gevonden. Alles ligt binnen handbereik en dat terwijl de rechterarm op de daarvoor bestemde steun kan blijven rusten. Ook voor het bedienen van het minuscule pookje hoeft de arm niet gelift te worden. Gemak wordt al geboden voordat we nog maar een meter hebben gereden.

Interieurruimte
Comfort wordt tevens geboden door de hoeveelheid interieurruimte. De nieuwe Prius is met een lengte van 4,46 meter, breedte van 1,75 meter en hoogte van 1,49 meter nauwelijks groter dan zijn voorganger. Toch heeft Toyota winst in bewegingsvrijheid weten te boeken. Door het hoogste punt van het dak zo’n 10 cm naar achteren te verschuiven ontstond er meer hoofdruimte. Volwassenen kunnen nu achterin plaatsnemen zonder hun coupe te ruïneren. Over beenruimte ook geen beklag. Prettig hieraan is de ruimte onder de voorstoelen. Voeten kunnen daar gerieflijke worden ‘opgeborgen’. Een winst van 30 liter is er voor de bagageruimte. Regulier meet het compartiment 441 liter en dat is inclusief de opbergvakken onder de volkomen vlakke afdekplaat. Met neergeklapte achterbank staat er een riante 1.120 liter ter beschikking.

Star Trek
Met de uitstekend werkende smart key, dat automatische ontgrendeling en het starten zonder vaste sleutel mogelijk maakt, nog in de broekzak en een druk op de Power-knop schakelen we de motor in. De elektromotor welteverstaan. Want van de verbrandingsmotor wil de Prius vooralsnog niets weten. “Wanneer het ‘groen’ kan, doen we het zo!” Geruisloos start de 60 kW (82 pk) sterke elektromotor en ook het instrumentarium licht op. Met het head-up display en de diverse digitale informatievoorziening over het hybridesysteem pal in het gezichtsveld is het de Touch Tracer die het meest onze aandacht trekt. De geinige gimmick komt in de vorm van twee cirkeltjes tevoorschijn wanneer de knoppen op het multifunctionele stuuriwel een lichte aanraking voelen. Een oranjegekleurd icoontje geeft vervolgens de aangeraakte functie weer. Hierdoor hoef je niet naar de knoppen op het stuur te kijken om te weten op welke knop je vinger rust. Zo een feature past precies bij een auto als de Prius.

Japanse ninja
Intussen wordt de aandrijflijn nog steeds gevoed door de elektromotor. We plaatsen de pook in R, halen onze rechtervoet van het rempedaal en sukkelen rustig achterwaarts om te steken. Abrupt stampen we opnieuw op de rem. In ´stroommodus´ is de Prius namelijk als een geruisloze ninja. En daardoor had de bijna geraakte fietser niet in de gaten dat wij hem naderden. Wij hadden op onze beurt niet in de smiezen dat hij daar reed. Ondanks de achteruitrijcamera (inclusief irritante vrachtwagensignalen in de auto) is het soms moeilijk de gebeurtenissen achter de auto te waarnemen. Hetzelfde geldt soms bij het vooruitrijden vanwege de brede A-stijl.

Kameel
Vlak naast de schakelcoulisse bevinden zich drie knoppen bestemd voor het activeren van de verschillende rij-modi. In de stand “EV” kan de Prius als full hybride uitsluitend elektrisch rijden over een afstand van 3 kilometer bij een volle accu. Vanzelfsprekend is dat de Prius een benzineverbruik en emissie van nul realiseert. Een keerzijde van deze modus is stress. Want harder dan 50 km/h kan niet en iets teveel gastoevoer leidt onherroepelijk tot het overgaan in ECO. Deze modus weet de juiste balans te vinden tussen prettig rijden en een optimaal verbruik. In ECO reageert de hybridetechniek iets minder vlot op het gas dan in de derde modus POWER (PWR), maar daar is het gemiddelde brandstofverbruik dan ook naar: 4,4 liter per 100 kilometer. Marginaal minder goed dan de fabrieksopgave en dat zonder echt ons best te doen. Zelfs in de meest gretige modus haalden nog altijd een kameelachtige 4,8 l/100 km. Grandioos!

Rijeigenschappen
In welke stand de Prius ook wordt gezet, het comfortgehalte is hoog. De demping is hierop afgestemd en hierdoor kan de koets ietwat overhellen in snel genomen bochten. De koets van de wijs brengen is er daarentegen niet bij, en dat is te danken aan het sterk verbeterde onderstel, de besturing en de gevoeligheid daarvan. De nieuwe Prius verwerpt tevens de veelvoorkomende gedachte dat hybrides veelal traag zijn. In combinatie met de 100 pk sterke 1.8 liter viercilinderbenzine levert het verfijnde Hybrid Synergy Drive een vermogen van 136 pk en dat resulteert in een keurige acceleratie van 0 naar 100 km/h in 10,4 seconden. Gevoelsmatig gaat dit traject sneller. Dat komt vermoedelijk door het krachtige koppel van de elektromotor die altijd volledig aanwezig is en de hoorbaar gierende CVT-automaat bij het belasting. De topsnelheid bedraagt 180 km/h.

Inburgeringscurcus 
Net zoals de Honda Insight is de nieuwe Toyota Prius een auto met een missie: de hybride-auto gemeengoed laten worden bij de massa. Van de vorige Prius zijn er wereldwijd circa 1,2 miljoen verkocht. Een gigantisch aantal, maar echt ingeburgerd voelde die Prius niet. Dat zal met deze lichting wel veranderen. De nieuwe Prius heeft als (full) hybride alles in zich om te worden geaccepteerd: een meer alledaagse uitstraling, een vooruitstrevend en bijzonder ruim interieur, een standaard uitrusting die tot dusver alleen was voorbehouden aan duurdere auto´s en keurige rij-eigenschappen. Daar komen het zeer lage verbruik, het bijna niet verschuldigd zijn van wegenbelasting en een bijtellingstarief van slechts 14% nog bij. En dat alles voor een vanafprijs van € 24.950,-. Kortom, missie (nu al) geslaagd!

© Autoreview.nl | Gerben Witten

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Toyota Prius
Toyota Prius
Toyota Prius
Toyota Prius
Toyota Prius
Toyota Prius
Toyota Prius
Toyota Prius
Toyota Prius
Toyota Prius
Toyota Prius
Toyota Prius
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers