Tests

Op zoek naar rijplezier? Daihatsu Copen (kopen!)

Op zoek naar rijplezier? Daihatsu Copen (kopen!)

Hij ziet er bijzonder uit, wordt veel nagekeken en heeft zo z´n nadelen. En dan niet alleen de rechtse besturing want dat went. Toch is de Daihatsu Copen een auto waarmee enorm veel rijplezier is te beleven.

Wat het meest opvalt aan de Copen is dat deze enorm klein is. De wielen staan bijna op de hoeken en in het interieur is net genoeg plaats voor twee volwassenen. Instappen vergt best een beetje lenigheid, maar als je dan ook eenmaal zit wordt je niet snel weer uit je stoel geslingerd. Wat je niet moet vergeten bij het instappen, is dat je te maken hebt met een rechtsbestuurde auto. De Copen is namelijk alleen leverbaar als rechtsbestuurde versie en dat heeft zo best z’n charmes. Het vergt even gewenning, maar na een dag rijden weet je niet beter. Het enige probleem dat je nog weleens kunt ondervinden is dat je instapt aan de verkeerde kant. (Update: Inmiddels is de Daihatsu Copen ook linksgestuurd leverbaar. Zie onze Rij-impressie) Als we dan toch over de nadelen bezig zijn kunnen we beter direct even doorgaan zodat we het straks alleen nog maar over de leuke dingen kunnen hebben! En die zijn er genoeg!
 
Totaal niet praktisch
Om meteen maar even verder te gaan op de rechtse besturing. Het heeft wel z’n nadelen. Inhalen is erg moeilijk omdat je slecht kunt overzien of er een tegenligger aankomt. Verder is het lastig bij het opdraaien van de weg en kun je het wel vergeten om een parkeergarage in en uit te rijden. Je kunt namelijk onmogelijk een kaartje krijgen zonder uit de auto te stappen en op het knopje te drukken. Ook aan ruimte ontbreekt het in de Copen. De kofferruimte die overblijft als het dak gesloten is, is slechts 14 (!) liter en dat is net genoeg voor een jas en een fles drinken. Ook in het interieur is er bijna geen ruimte. Het dashboardkastje biedt wat ruimte en de middenarmsteun tussen de beide stoelen maar daar houdt het dan ook mee op. In die middenarmsteun zit ook het knopje voor het openen van de kofferbak. Verder is de kofferbak ook te openen met een knopje op de afstandsbediening maar helaas niet via een knopje op de kofferbak. Dat is jammer. Klaar zo? Ja, we zijn klaar en gaan nu volop plezier beleven!
 
Kleine motor (659 cm3) maar toch sportief!
Als je op papier de specificaties ziet dan vrees je weinig goeds. Met een motorinhoud van 659 cm3 wisten de technici van Daihatsu een vermogen van 68 pk op te wekken. Dat lijkt heel weinig maar als je het gewicht van de Copen bekijkt (830 kg) dan is het toch nog mogelijk om in 11,7 seconden naar 100 km/h te acceleren. En ook dat is geen wereldschokkende prestatie, toch lijkt het best hard te gaan. Het motortje is voorzien van een turbo en er zijn twee dikke uitlaatpijpen gemonteerd. Hierdoor klinkt er een sportieve ‘broem’ en hoor je de turbo fluiten. In combinatie met de enorm lage zit heb je het gevoel best hard te gaan. En dat kan ook best met de Copen.
 
Fantastische wegligging
Je kunt hard gaan met de Copen. Het hard geveerde onderstel en het redelijk directe sturen maken de Copen sportief en doet de auto zeker aanvoelen. Elke bocht iets harder proberen te gaan, maar nog geeft de Copen geen krimp. Het is een echte gooi- en smijtauto waarmee elke bocht weer een uitdaging wordt. Je zou haast denken dat we het hier over een sportauto gaan hebben, maar met de Copen kun je minstens zoveel plezier beleven. Helemaal wanneer de weergoden je goedgezind zijn. De hardtop kap opent en sluit elektrisch. Je moet even twee  losmaken waarna het dak met een druk op de knop in de kofferbak verdwijnt. Vanaf nu is de Copen een cabrio en is er nog veel meer plezier mee te beleven. Nu komen ook de glimmende rolbeugels in zicht en wappert de wind lekker door je haren. Niet dat het irritant is, je kunt prima open rijden maar je hebt natuurlijk niet het comfort van een grote(re) cabrio zoals een Mercedes SLK of Peugeot 307 CC, maar wie verwacht dat dan van de Copen?
 
Stevige uitrusting
De Copen zoals door ons gereden kost € 24.950,-. Voor dat geldt heb je dan misschien een heel kleine auto, je hebt wel een behoorlijk stevige uitrusting. Neem bijvoorbeeld lichtmetalen wielen, lederen bekleding, centrale vergrendeling op afstandsbediening, 2 airbags, verchroomde rollbars, airco, ABS met EBD, stoelverwarming, mistlampen vóór, sportonderstel, Momo sportstuur en nog diverse kleine zaken zoals elektrische ramen en spiegels, een digitaal klokje en een glazen windscherm. Nu is het ook wel zo dat je voor dat geld ook een Peugeot 206 CC kunt kopen maar ik ben ervan overtuigd dat je daar niet zoveel plezier mee kunt beleven als met de Copen.
 
Conclusie
De Daihatsu Copen is klein, heel klein. Dat heeft absoluut z’n charmes maar ook z’n nadelen. Het is namelijk totaal geen praktische auto maar daar koop je de Copen ook niet voor! Want het sterkste punt van de Copen is namelijk het rijplezier wat je ermee kunt beleven. Hij rijdt erg strak en zeker en het kleine maar pittige motortje staat garant voor veel plezier. Je kunt de Copen door de bochten gooien en met name met het dak open lekker genieten. De rechtse besturing mag dan even wennen zijn en zo z’n ongemakken meebrengen, zie het niet als een nadeel. Je moet de Copen gewoon zelf beleven, ermee rijden en dan oordelen. Ik ben in ieder geval overtuigd, want we hebben nog nooit zoveel rijplezier beleeft met een testauto als met deze. Wil je dus open rijden met mooi weer, genieten van de omgeving en lekker rijden dan kan ik niet anders zeggen dan (K)Copen!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Op zoek naar rijplezier? Daihatsu Copen (kopen!)
Op zoek naar rijplezier? Daihatsu Copen (kopen!)
Op zoek naar rijplezier? Daihatsu Copen (kopen!)
Op zoek naar rijplezier? Daihatsu Copen (kopen!)
Op zoek naar rijplezier? Daihatsu Copen (kopen!)
Op zoek naar rijplezier? Daihatsu Copen (kopen!)
Op zoek naar rijplezier? Daihatsu Copen (kopen!)
Op zoek naar rijplezier? Daihatsu Copen (kopen!)
Op zoek naar rijplezier? Daihatsu Copen (kopen!)
Redactie
Door Redactie

Zoeken