Tests

Mazda3 Hatchback

Mazda3 Hatchback

De nieuwe Mazda3 moet het succes van de vorige generatie voortzetten. Geen eenvoudige klus, want in korte tijd werd de eerste lichting Mazda’s meest verkochte model ooit. Vooral in landen als Rusland, Spanje en Griekenland was de auto gewild. In ons land deed de auto het niet slecht, maar het kan beter. De nieuwe ‘3’ moet daarvoor zorgen.

Sinds het nieuwe millennium heeft Mazda een rigoureuze vertaalslag gemaakt op het gebied van vormgeving. Van grijze muis naar verfrissend kwiek. Wat te denken van de sensuele Nagare conceptcars, om maar een dwarsstraat te noemen. Mede verantwoordelijk hiervoor was de Nederlandse hoofddesigner van Mazda Laurens van de Acker, die onlangs aangaf z’n activiteiten elders voort te zetten. Dat terzijde. Met wederom de smaak van de Europese autokoper in het achterhoofd werd de nieuwe Mazda3 ontworpen. Een geslaagde missie, want de benjamin oogt fris en sprankelend. Duidelijk in lijn met z’n grote broer de ‘6’. En die doet het goed in de verkooplijsten, dus dat belooft wat voor de Mazda3.

Agressief
Het koetswerk legt de nadruk op sportiviteit, dat mag duidelijk zijn. De auto borduurt daarmee voort op de eerste generatie, die zich ook onderscheidde middels een verfrissend en dynamisch ontwerp. Nog meer dan de Mazda6 toont de ‘3’ zijn agressieve karakter. Het statige front met de ‘gapende’ centrale luchtinlaat en de twee relatief grote mistlampbehuizingen geven te kennen dat niet met de ‘3’ valt te sollen. De scherp aangesneden voorste wielkasten en brede heuplijn van de Hatchback zetten deze geaardheid voort. Met het GT-M sportpakket komt dit alles nog beter uit de verf. Een donker getinte grille en onderbumper, ronde mistlampen en andere units, een sportieve achterbumper en 17 inch lichtmetalen wielen onderstrepen het levendige karakter. Van opzij gezien puilen de achterlichtunits letterlijk uit het koetswerk. Ze zijn als vanouds van helder wit glas en mistaan de Mazda3 niet. Toch prefereren wij donker getinte exemplaren. Bestel de Mazda3 overigens in een heldere carrosserielak, want dan komt het dynamische lijnenspel het beste tot z´n recht. 

Gewenning
Binnenin wordt de sportieve styling van het exterieur doorgetrokken. Eerst stapten we in een testmodel met een sober zwart interieur. Niet verkeerd, maar het is de combinatie van donker en licht gebruikte materialen dat overtuigd. De stoelen zitten naar behoren en er is rondom genoeg bewegingsvrijheid voor hoofd, knieën en schouders. In het gezichtsveld van iedere Mazda3-bestuurder schittert in ieder geval een mooie klokkenwinkel met tijdens de nachtelijke uren een sfeervolle blauwe gloed. Ook de afwerking is keurig, hoewel hier en daar nog wel hard plastic is toegepast. Druk en daardoor enigszins onoverzichtelijk is het geheel wel. Draaiknoppen en buttons bevinden zich overal. Vooral het stuurwiel is ermee bezaaid. Gelukkig konden we naar verloop van tijd op de tast onze weg vinden. Een kwestie van gewenning dus. Omslachtig en tijdrovend is het instellen van het nieuwe navigatiesysteem via de stuurbediening. De positie ervan is prettig, echter het klein uitgevallen display (4,3 inch) maakt het aflezen moeilijk.

Stapje opzij
Zo atletisch als de Mazda3 er vanbuiten en -binnen uit ziet, zo sportief is het weggedrag. Het strak afgeveerde onderstel voelt vertrouwd aan en biedt via de wielen goede communicatie met wat er onder je billen afspeelt. De prettige besturing werkt hieraan mee. Oneffenheden zijn merkbaar, maar niet hinderlijk. Tenzij de auto op tempo in een lange doordraaier een flinke ribbel in het wegdek overschrijdt, dan wil hij pardoes wel eens een stapje zetten. Niet onveilig overigens. Verder niets dan lof over het rijgedrag.

Heerlijk schakelwerk
De Mazda3 is verkrijgbaar met vijf motoren. Wij reden de motorisering waarvan Mazda de meeste aantallen denkt te verkopen, de 1.6 liter benzine, en de krachtige ‘mid-power’ 2.2 CiTD. De 1.6 levert 105 pk en 145 Nm koppel. Bij het wegrijden klimt de naald van de toerenteller onherroepelijk naar het rode gebied. Iets te veel gas? Nee, niet echt. Maar de mate van krachtslevering tussen koppelings- en gaspedaal verschilt nogal. Meteen valt ook het grootste minpunt van de 1.6 op. Rumoerig is ‘ie bij belasting. Onderweg, tijdens cruisesnelheden, is dit verdwenen. De hoeveelheid decibellen in het interieur is sowieso beperkt. De korte versnellingspook met evenzo korte schakelgangen versterkt het sportieve karakter van de Mazda3. Zelden hebben we zoveel plezier beleeft aan het inleggen van de versnellingen. Wie op ideale wijze schakelt kan een gemiddeld verbruik van 6,3 l/100 km halen. 

Smijtijzer
In de heuvels rondom de Portugese hoofdstad en de omgeving van Cascias heeft de 1.6 soms moeite om zich te bewijzen. Schakelen - hoewel zoals gezegd geen straf - is dan noodzakelijk om de motor op toeren te houden, want z’n maximale kracht ligt bij 6.000 tpm. Daarentegen biedt de motor bij ons constante NAP voldoende kracht om met de dagelijkse verkeersstroom mee te komen. De sprint naar honderd is volgens de fabriek in 12,2 seconden voltooid en de topsnelheid ligt op 184 km/h. Anders is dat met de diesel. Begrijp ons niet verkeerd, de 2.2 liter CiTD (150 pk) is juist een feest om mee te rijden. De nieuwe oliestoker debuteerde in de ‘6’ en vindt nu ook z’n weg in de nieuwe Mazda3. Hij is verkrijgbaar met eerdergenoemd vermogen of als ´high-power´ met 185 pk. Stilletjes doet de ´mid-power´ zijn werk en spreek je hem aan dan is er een heleboel lol te beleven. Als een bezetene gaat de auto er vandoor. Het maximale koppel van 360 Nm is over een breed toerenbereik van 1.800 – 2.600 tpm beschikbaar en het bereiken van illegale snelheden is in een mum van tijd gepiept. De Mazda3 is duidelijk in z’n element met deze aandrijflijn. Wat moet dat wel niet met de ‘high-power’? Die levert een nog hogere trekkracht van 400 Nm.

Verkocht
Mazda levert de nieuwe ‘3’ vanaf € 19.800,- (1.6 benzine) en er is keuze uit vijf uitvoeringen (S, TS, TS+, GT-L en GT-M). Een gemiddelde prijsstelling blijkt nadat we een aantal vergelijkbare concurrenten op een rijtje zetten. Zo kost een Ford Focus 1.6 minimaal € 22.775,- en een Volkswagen Golf 1.6 is er vanaf € 22.575,-. Een Toyota Auris 1.3 VVTI is daarentegen goedkoper met een basisprijs van € 18.790,- en ook de Renault Mégane 1.6 is iets voordeliger (€ 19.700,-). De voordeligste 2.2 CiTD-diesel kost minimaal € 30.300,- en daarover kunnen we kort zijn: dat is een uiterst scherp prijskaartje. Standaard is ieder model voorzien van zaken als DSC en tractiecontrole, zes airbags (vóór- zij- en gordijnairbags), actieve hoofdsteunen op de voorstoelen, elektrisch bedienbare buitenspiegels, in hoogte en diepte verstelbaar stuurwiel en een radio/CD-speler met MP3-functie. Met het totaalplaatje denkbeeldig voor onze ogen durven we best te stellen dat de nieuwe Mazda3 het succes van z’n voorganger (makkelijk) gaat evenaren. De auto heeft simpelweg veel te bieden (voor z´n geld). Met name de sportief ingestelde autokoper komt aan z’n trekken. En laten wij nu net bij de laatste categorie horen.

© Autoreview.nl | Gerben Witten

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mazda3 Hatchback
Mazda3 Hatchback
Mazda3 Hatchback
Mazda3 Hatchback
Mazda3 Hatchback
Mazda3 Hatchback
Mazda3 Hatchback
Mazda3 Hatchback
Mazda3 Hatchback
Mazda3 Hatchback
Mazda3 Hatchback
Mazda3 Hatchback
Mazda3 Hatchback
Mazda3 Hatchback
Redactie
Door Redactie

Zoeken