Tests

Audi A6 2.0 TDIe

Audi A6 2.0 TDIe

Kort geleden heeft de Audi A6 een verjongingskuur ondergaan waarbij de techniek, het motorengamma alsook het exterieur een update ondergingen. Tevens is de A6 vanaf heden leverbaar met een 2.0 liter TDIe-motor die goed is voor een A-label.

Opvallend zijn de wijzigingen aan de buitenzijde niet. Het front wordt gekenmerkt door een nieuwe voorbumper, een gewijzigde grille en nieuwe lichtunits met geïntegreerde dagrijverlichting (uitsluitend in combinatie met optionele Bi-Xenon verlichting). Het meest opvallend is de achterzijde waar compleet nieuw ontworpen lichtunits zijn gemonteerd. Het geheel geeft de A6 voldoende vernieuwingen om de auto weer aan de hedendaagse maatstaven te laten voldoen.

Chique en zakelijk
Het interieur van de A6 is bij de facelift nagenoeg ongemoeid gelaten. En terecht ook, want het binnenste oogt nog steeds modern. Het instrumentarium is licht naar de bestuurder toegedraaid en het veelvuldig gebruikte aluminium en chroom geeft het binnenste van de A6 zowel een chique als zakelijke en eigentijdse aanblik. De gebruikte materialen en de afwerking zijn van het welbekende Audi-niveau dat inmiddels tot de maatstaf in deze klasse gezien mag worden. Helaas moeten we wel een kanttekening plaatsen, want het knopje waarmee het elektrisch bedienbare zonnescherm voor de achterruit valt aan te sturen werkte niet naar behoren. Na onderzoek van de importeur bleek het echter om een exemplarisch geval te gaan.

Presidentieel vervoer
Als we instappen nemen we plaats voorin en werpen we een blik op het interieur dat – zoals de buitenzijde al doet vermoeden – zeer ruim is. De optionele sportstoelen (€ 1.044,-) bieden prettige steun en zowel het stuurwiel als het zitmeubilair is voor personen van alle lengtes optimaal te verstellen. Opvallend ruim is de zit achterin. Aan hoofdruimte geen gebrek, maar vooral de beenruimte springt er echt uit. Deze auto is zelfs geschikt om rechts achterin plaats te nemen en je als minister of directeur te laten vervoeren. Audi zette de auto niet voor niets in om ‘groengoeroe’ Al Gore tijdens zijn bezoek in Nederland mee te vervoeren. Vooral wanneer de passagiersstoel nog wat naar voren wordt geschoven kun je baden in ruimte. Wel jammer dat Audi voor deze situaties is vergeten om bekerhouders achterin de monteren. Een lekker brede armsteun en een luchtuitstroomopening ontbreken gelukkig niet. De golftassen, boodschappen en vakantiebagage kunnen prima achterin. Daar is ruimte voor 546 liter aan bagage. Een ongemak vormt het openen van de kofferklep. De gasveren zijn niet sterk genoeg om de klep na een zetje zelf open te laten zwaaien, maar deze moet geheel op eigen kracht worden opengeduwd. Onhandig en tevens verwacht je beter van Audi.

TDIe
Het belangrijkste motorische nieuws is de komst van de 2.0 liter TDI-motor met 136 pk. Het model dat door deze dieselmotor wordt aangedreven staat als TDIe in de prijslijsten en wordt gekenmerkt door gunstige emissie- en verbruikscijfers. Audi claimt een gemiddeld verbruik van 5,3 l/100 km en een CO2-uitstoot van 136 g/km. Die gunstige cijfers zijn mede te danken aan banden met een lage rolweerstand, een verbeterde aerodynamica, een schakelindicator, elektrische stuurbekrachtiging en de terugwinning van remenergie. Met een tankinhoud van 70 liter moet de A6 hierdoor zo’n 1.300 km op één tank weten te rijden. De praktijk leert dat dit echter moeilijk te realiseren is. Wij kwamen met een gemiddelde rijstijl niet verder dan 6,4 l/100 km. Nog altijd zuinig voor een auto met deze afmetingen, maar wel ruim een liter boven de fabrieksopgave.

Prestaties
Een vermogensafgifte van 136 pk in een auto van 1.550 kg klinkt misschien wat onderbemeten, maar dat valt in de praktijk meer dan mee. In 10,3 seconden wordt de 0-100 km/h sprint afgelegd en de topsnelheid bedraagt nog altijd 208 km/h. Niet spectaculair, maar keurige cijfers. Bovendien is het koppel van 320 Nm al bij 1.750 tpm beschikbaar, wat zorgt voor lekker veel trekkracht bij lage toerentallen. Tel daarbij het feit op dat de motor zijn werk in stilte doet en de 2.0 liter TDI kan als een soepele metgezel worden bestempeld. Samen met de direct en zijdezacht schakelende zesbak een prima combinatie.

Onderstel
Eenmaal op weg met de A6 valt zijn besturing al snel op. Deze is snelheidsafhankelijk en dat maakt inparkeren tot kinderspel. Wie dit niet gewend is schrikt wel even, want de besturing is op lage snelheden wel erg licht. Op snelheid daarentegen voelt de besturing zwaar genoeg aan en is er over directheid geen klagen. Je kunt prima voelen wat de wielen doen en de auto leent zich voor het betere stuurwerk. Op dat punt valt de A6 sowieso in positieve zin op. Het is een fijne rijdersauto die niet snel van de wijs valt te brengen. Korte en lange oneffenheden brengen het onderstel ook op hoge snelheid niet in de verleiding om een krimp te geven en in bochten ligt onderstuur heel ver weg. Het comfort valt ons echter tegen. Op de snelweg is de A6 binnenin heerlijk stil en zoals gezegd doet ook de motor zijn werk in alle rust. Korte oneffenheden weet de A6 echter niet goed te verwerken. Een wat stoterig aanvoelend onderstel gooit roet in het eten en doet afbreuk aan het comfort. Jammer, want wie een stug onderstel prefereert kan altijd kiezen voor het optionele S Line-pakket. Bovendien missen we het Audi Drive Select zoals we dat kennen van de A4. Daarmee kun de bestuurder zelf kiezen tussen een comfortabele of sportieve demping en met een druk op de knop je keuze weer aanpassen. Bij de A6 heb je geen keuze en past het stoterige karakter niet bij deze verder zo comfortabele en ‘schone’ uitvoering.

Uitrusting
De A6-rijder die zijn auto veelvuldig zakelijk gebruikt komt aan boord niets tekort. Het MMI-systeem (MMI Navigatie Plus op ons testmodel) herbergt de functies van onder meer het perfect werkende navigatiesysteem, het prima klinkende audiosysteem, de DVD-speler, de Bluetooth carkit en diverse instellingen van de auto. De draaiknop met daaromheen gegroepeerde sneltoetsen laten je intuïtief door de menu’s wandelen en op het 7 inch grote kleurenscherm zijn grafisch mooi vormgegeven menu’s zichtbaar. Optioneel was ons testmodel bovendien voorzien van Audi Side Assist waarmee de dode hoek in de gaten wordt gehouden. Ook Audi Lane Assist – die waarschuwt middels een trilling in het stuur als je onbedoeld van rijbaan wisselt – wordt daarmee gemonteerd (samen € 1.990,-). Dit laatste systeem kon ons echter niet bekoren. Het werkte minder nauwkeurig dan vergelijkbare systemen van de concurrentie. Zaken als links en rechts gescheiden climate control, Bi-Xenon Plus verlichting en een elektrisch bedienbaar zonnescherm voor de achterruit maken het plaatje compleet.

Voordeel
Dankzij de gunstige emissiewaarden heeft onze regering de A6 TDIe ‘beloond’ met een A-label. In de aanschaf betekent dat een voordeel van € 1.400,- op de BPM. De ‘kale’ prijs van deze instap-A6 met 2.0 liter TDIe bedraagt daarmee € 44.480,-. Ons testmodel was echter een Business Edition die tegen een gunstige meerprijs van € 2.450,- beschikt over het speciale Pro Line Business pakket. Een MMI navigatiesysteem, telefoonvoorbereiding, multifunctioneel lederen vierspaaks stuurwiel, diefstalarm en metallic/of pareleffectlak zijn daarmee standaard aanwezig. Wie de auto nog wat aan wil kleden moet alsnog zo’n 10.000 euro uittrekken om opties als Bi-Xenon Plus verlichting, 17 inch lichtmetalen wielen, Audi Side Assist en Audi Lane Assist, Audi Parking System Plus, sportstoelen, aluminium inleg en een elektrisch zonnescherm voor de achterruit te bestellen. De prijs van de door ons geteste A6 komt daarmee op € 56.789,-.

Conclusie
Een 2.0 liter TDI-motor hoort eigenlijk niet in een A6. Daar horen lekkere zes- en achtcilinders de dienst uit te maken. En met die insteek stapten wij ook in. Al snel werden we echter verrast door de souplesse van deze viercilinder dieselmotor. Het is geen strepentrekker, maar de motor komt weinig te kort. Bovendien is de A6 een stille en opvallend ruime (reis)auto die bij elke gelegenheid voor kan komen rijden. Of het nu is om de kinderen van school te halen, een zakelijke afspraak te hebben of Al Gore te vervoeren, de A6 laat zich van zijn beste kant zien. Naast de wat kleine kanttekeningen moeten we het onderstel toch als een echt minpunt noteren. Qua dynamiek geen enkel klagen, maar het stoterige karakter doet wel afbreuk aan de verder zo comfortabele karaktereigenschappen van de A6. Het grote voordeel van deze A6 2.0 TDIe is natuurlijk z’n hart voor het milieu en de portemonnee. Dankzij het A-label is de auto ook voor maatschappelijk verantwoorde ondernemingen (die enkel leaseauto´s met groene labels willen hebben) zeer geschikt. En met een gemiddeld (test)verbruik van 6,4 l/100 km ook nog eens spaarzaam voor de brandstofkosten.

© Autoreview.nl | Hans Winter

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Audi A6 2.0 TDIe
Audi A6 2.0 TDIe
Audi A6 2.0 TDIe
Audi A6 2.0 TDIe
Audi A6 2.0 TDIe
Audi A6 2.0 TDIe
Audi A6 2.0 TDIe
Audi A6 2.0 TDIe
Audi A6 2.0 TDIe
Audi A6 2.0 TDIe
Audi A6 2.0 TDIe
Audi A6 2.0 TDIe
Audi A6 2.0 TDIe
Redactie
Door Redactie

Zoeken