Tests

Volkswagen Passat CC: Ideale mix?

Volkswagen Passat CC: Ideale mix?

Het doorgaans zo degelijke Volkswagen springt met de Passat CC flink uit de band. Het model oogt fris, frivool en sportief. Toch kun je er prima mee voor kantoor verschijnen. Kortom de ideale mix voor de manager?

De trend van de vierdeurs coupé is ingezet met de Mercedes CLS. Het Duitse merk kwam met een model tussen de E- en S-klasse op de markt dat het midden hield tussen een grote coupé en een sedan. De CLS maakte veel tongen los en wordt gezien als trendzetter. Het concept dat met de CLS is geboren wordt door veel concurrenten met jaloers blikken aangezien. En de komende jaren zuller er dan ook steeds meer van dit soort vierdeurs coupé-modellen worden gepresenteerd. Voorlopig is Volkswagen met de Passat CC echter nog de enige die in de voetsporen van de CLS treedt. En daarmee hebben de Duitsers snel en slim op deze trend ingespeeld. De lettercombinatie CC staat overigens niet voor het veelgebruikte ‘coupé cabriolet’ maar bij voor ‘comfort coupé’.

Design
Zoals we in de inleiding al aanhaalden springt Volkswagen met de Passat CC uit de band. De fabrikant uit het Duitse Wolfsburg staat bekend om haar degelijke en zakelijk ogende modellen. Daar is overigens niets mis mee, maar wanneer je wat meer spanning wenst is zo’n Passat CC een welkome aanvulling op het huidige gamma. Met veel trots domineert het grote VW-logo de voorzijde van de auto. Je kunt niet om de neus heen – hij straalt iets ondeugends uit. Breed, laag en sportief kijkt de Duitser de wereld in. Via de aflopende daklijn en de frameloze portieren komen we aan bij de achterzijde. Hier domineren forse achterlichtunits. Diverse chroomaccenten en een paar forse lichtmetalen wielen benadrukken enerzijds de chique en anderzijds de sportieve inborst van de Passat CC.

Ruimte
Eenmaal om de auto heen gelopen kijken we nog een keert goed naar de daklijn. Deze roept meteen de vraag op of de ruimte achterin wel voldoende is. Met de sleutel in de broekzak trekken we de stoute schoenen aan en trekken het achterste portier open. Het instappen gaat prima en ook de zit is goed te noemen. Zelfs personen van twee meter kunnen zich, zij het licht onderuitgezakt, een comfortabele plek vinden. Toch zitten we liever voorin, want dit verschaft je een beter zicht op het dashboard. Deze is bij de gewone Passat al fantastisch in elkaar geschroefd, maar bij de Passat CC wordt dit nog eens overtroffen. De vele chromen en aluminium accenten gecombineerd met zachte en kwalitatief hoogwaardige materialen geven de Passat CC een premium uitstraling. Het interieur is naar onze mening zelfs zo goed dat Volkswagen zich hiermee in de klasse van de Audi A6 en BMW 5-serie kan begeven. Overigens is de lay-out van het dashboard vrijwel gelijk aan dat van de gewone Passat - afgezien van de gewijzigde klimaatcontrole en het driespaaks stuurwiel.

Kilometervreter
In het vooronder van onze ‘Coupé’ ligt een 1.8 TSI motor. Deze viercilinder wordt geholpen door een turbo en levert 160 pk en 250 Nm. Vooral opvallend is de manier waarop de krachten worden overgebracht. De motor voelt zeer soepel aan en heeft bij alle toerentallen lekker veel kracht. Samen met de strak schakelende zesbak zorgt de viercilinder voor soepele acceleraties. Wie zijn best doet weet ook nog eens keurige prestaties neer te zetten. Vanuit stilstand naar 100 km/h verloopt in 8,6 seconden en de topsnelheid ligt op 222 km/h. Eveneens positief opvallend is de stilte aan boord. De motor doet zijn werk in alle kalmte en ook de andere geluiden worden keurig buiten gehouden. Pas op hoge snelheid dringt windgeluid binnen. Het maakt de Passat CC tot een heerlijke reisauto.

Adaptive Chassis Control
‘Rijden in de Passat is weinig spannend’, zo omschreven wij het rijden in de gewone Passat. Dat is bij de CC wel even anders. Dit is vooral te danken aan het Adaptive Chassis Control (optie van € 1.295,-) dat je laat kiezen uit drie instellingen; Comfort, Normal en Sport. De Comfort stand kwam redelijk overeen met de gewone Passat – geen poespas, veilig, comfortabel en goed geschikt voor snelwegkilometers. De Sport stand daarentegen geeft de bestuurder veel meer gevoel en plezier tijdens het rijden. Het onderstel wordt iets stijver en ligt strakker op het asfalt. Bovendien is de besturing direct en de reactie op het gaspedaal wat feller. Toch weten de heren van Volkswagen het nog alleszins comfortabel te houden. De Normal stand valt, precies zoals u verwacht, tussen beide in en biedt een prima compromis voor dagelijks gebruik.

Automatisch corrigeren
Via een simpel vinkje in de boordcomputer van de Passat CC is het Lane Assist systeem (optie van € 750,-) in te schakelen. Geen trilling in stuurwiel of stoel zoals bij andere merken, maar een daadwerkelijke reactie van het stuurwiel. Het systeem stuurt de auto namelijk de goede kant op als een doorgetrokken lijn onbedoeld dreigt te worden overschreden. Tijdens de eerste keer was het even schikken, maar na verloop van tijd went de functie en is het een handige metgezel. Of het systeem het rijden er makkelijker op maakt laten we in het midden, want je moet het wel daadwerkelijk gebruiken om er van te profiteren.

Uitrusting
Al vanaf de standaarduitvoering valt er weinig te klagen. De Passat CC beschikt in alle gevallen over onder meer climate control, een regensensor, een elektronische handrem, cruise control, sportstoelen (bestuurdersstoel elektrisch verstelbaar), een radio/CD-speler met acht speakers en een CD-wisselaar, multifunctioneel stuurwiel, lichtmetalen velgen (17 inch), mistlampen, een sportonderstel en elektrische ramen. Op veiligheidsgebied monteert Volkswagen ABS, ESP en een zestal airbags. De vanafprijs van een Passat CC met de door ons gereden 1.8 liter benzinemotor en reeds genoemde uitrusting bedraagt € 36.990,-. Door diverse opties zoals Lane Assist, Adaptive Chassis Control, een uitgebreid navigatiesysteem en een Dynamic-pakket bedraagt de prijs van ons testmodel bijna 45.000 euro. Qua prijsklasse valt de Passat CC daarmee precies tussen de Audi A4 en A6 in en dat is meteen ook de beste positionering.

Geen Passat
Zoals al eerder aangehaald heeft de Passat CC nog geen concurrentie. Dit is natuurlijk een handig voordeel voor Volkswagen, maar eigenlijk ook jammer voor de Passat CC. Hij zit strak in elkaar, oogt sportief en elegant tegelijk en rijdt prima. Daarmee wordt het voor de concurrentie bijzonder moeilijk en zou Volkswagen de Passat CC gemakkelijk kunnen laten winnen in vergelijkende testen. Nadelen zijn er dan ook bijna niet te vinden. De vraag in de inleiding is daarmee gemakkelijk makkelijk te beantwoorden met een volmondig ‘ja’. De Passat CC biedt een ideale mix tussen comfort, sportiviteit en uitstraling. Rest ons alleen nog een vraag richting Volkswagen; waarom draagt het model de naam Passat? Deze auto verdient het ten volste om onder een geheel eigen naam door het leven te gaan.

© Autoreview.nl | Hans Winter

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Volkswagen Passat CC: Ideale mix?
Volkswagen Passat CC: Ideale mix?
Volkswagen Passat CC: Ideale mix?
Volkswagen Passat CC: Ideale mix?
Volkswagen Passat CC: Ideale mix?
Volkswagen Passat CC: Ideale mix?
Volkswagen Passat CC: Ideale mix?
Volkswagen Passat CC: Ideale mix?
Volkswagen Passat CC: Ideale mix?
Volkswagen Passat CC: Ideale mix?
Volkswagen Passat CC: Ideale mix?
Volkswagen Passat CC: Ideale mix?
Redactie
Door Redactie

Zoeken