Tests

Nieuwe Ford Fiesta gooit hoge ogen

Nieuwe Ford Fiesta gooit hoge ogen

Ford´s bedoeling was om de volwassenheid van een auto uit het hogere C-segment in de Fiesta te verwerken. Groter, luxeuzer, completer en beter; dit alles voor een relatief lage aanschafprijs. Is dat mogelijk, dachten wij. De Ford engineers zijn stellig overtuigd van wel en Ford mikt op hoge verkoopaantallen.

32 jaar nadat het eerste model van de band rolde en ruim 12 miljoen stuks later verschijnt de zesde generatie van de Ford Fiesta. De nieuweling lijkt in geen enkele opzicht op zijn voorgangers. Het Kinetic Design heeft ook vat gekregen op dit nieuwe model en past daarmee volledig in het huidige familiegezicht van Ford dat met de S-Max is ingezet. De Ka in Kinetic-kostuum beleeft volgende maand z´n debuut op de Autosalon van Parijs en wanneer binnenkort de nieuwe Fusion - wederom op basis van de Fiesta - wordt onthuld, zal Ford het ´New Edge´ designtijdperk definitief achter zich laten. Kinetic Design is de komende tien jaar dé designfilosofie van Ford en aan de afzetaantallen van het huidige Ford-gamma (S-max, C-max, Mondeo) te zien blijkt deze richting een goede zet te zijn geweest.

Knapste van de klas
De laatste zin van de inleiding laat ons meteen toekomen bij één van de sterkste kanten van de nieuwe Fiesta; z´n vormgeving. Kaarsrechte lijnen worden op een dynamische wijze afgewisseld met wulpse rondingen. Waarbij onderdelen als de diep in de carrosserie gelegen gestrekte koplampen feilloos aansluiten op de scherpe knikken in de flanken. Ook de ‘zwevende’ spiegels vinden hun plek in de futuristische gelaatsuitdrukking van de hatchback. Ford heeft met de Fiesta een spannende en onderscheidende auto afgeleverd en dat belooft wat voor de rest van de auto.

Dynamisch interieur
Binnenin ziet het er allemaal keurig uit. De designstrategie heeft ook hier zijn intrede gedaan en het moet gezegd worden dat we de laatste tijd zelden zo’n spannend dashboard in deze klasse zijn tegengekomen. Met een middenconsole die is geïnspireerd op een mobiele telefoon - doet ons denken aan een exclusieve Vertu - en tellers die op een duikbril lijken, vormt de omgeving een prettige plek om kilometers in te maken. Het afwerkingsniveau is hoog met mooie materialen en contrasterende interieurkleuren. Afhankelijk van de uitvoering zijn er diverse combinaties leverbaar, al dan niet in overeenstemming met de carrosseriekleur. Een mix van zacht comfort en stevig sportief kenmerkt de zit van de stoelen. Achterin is de bewegingsvrijheid voor mensen van maximaal 1.90 meter behoorlijk. En ondanks de sterk aflopende daklijn is er voldoende hoofdruimte. De smalle achterdeuren van de 5-deurs variant vergen voor een snelle in- en uitstap enige lenigheid. En eenmaal zittend op de achterbank missen we enige steun aan onze onderbenen door de korte zittingen. Voor een gezin met kleinere kinderen biedt de Fiesta genoeg ruimte.
 
Opvallend zacht

Er zijn vijf motorvarianten van de Fiesta beschikbaar, een 1.2 liter benzine met 60 of 82 pk, een 1.4 liter met 96 pk of een 1.6 liter met 120 pk. De enige dieselkracht is weggelegd voor de 1.6 TDCi met 90 pk. Vanaf het voorjaar van 2009 komt daar een zuinige en schone 1.6 liter TDCi-diesel bij met ECOnetic-aanpassingen. Ford verwacht in Nederland een verkoopverhouding van 80% (benzine) versus 20% (diesel). Het relatief hoge percentage van de dieselafzet verklaart Ford doordat de auto meer op de zakelijke rijder mikt. Veel meer dan het vorige model dat deed. Het merendeel van de kopers zal echter uitkomen bij de 1.2 benzine met 82 pk of de 1.4 liter met 96 pk. Helaas was het bij de introductie niet mogelijk deze motorvarianten te testen. Uitsluitend de 1.600 cc motoren waren beschikbaar. De oliestoker laten wij - vanwege de kleinere kopersgroep - voor wat het is en gingen op pad met de 120 pk sterke 1.6 liter Ti-VCT-motor. Slechts enkele kilometers nadat we vertrokken laat de nieuwe Fiesta ons weten dat z´n rij-eigenschappen wederom dik in orde zijn. Opvallend is dat de auto tamelijk zacht is geveerd. Op normale wegen ervaren we dit als prettig comfortabel. Wanneer we de heuvels van het Toscaanse Siena beklimmen heeft de ophanging enigszins moeite de glooiingen van de snel opeenvolgende bochten bij te houden. Een licht dansende koets is het resultaat. Wellicht zal de gemiddelde rijder dit tijdens ritten op het Neerlandse wegennet niet eens merken. De Fiesta voelt vertrouwd en veilig aan. De motor klinkt lekker in de hogere toerenregionen en heeft voldoende vermogen om stevig door te rijden. Bij constante belasting is de auto opvallend stil en dat maakt de Fiesta tot een prettige reisauto.

Tot z’n recht
Een dag later stappen we in de Sport met dezelfde 120 pk sterke 1.6 liter benzinemotor. Ford heeft een prachtige route voor ons uitgestippeld vol met bochten op verschillende NAP-niveaus. De route leidt ons in eerste instantie een aantal kilometers over de snelweg. Ten opzichte van de Titanium is het toerental in de 5de versnelling bij 120 km/h weliswaar lager, maar de motorgeluiden dringen dieper en luider het interieur binnen. En door de grotere 16 inch wielen met plattere banden zijn afrolgeluiden merkbaar meer aanwezig. Wanneer we een afrit nemen en de bochtige binnenwegen oprijden komt de Sport tot zijn recht. De demping is stugger waardoor de wisselende curven met nog meer vertrouwen te nemen zijn. Wanneer het tempo omhoog gaat geeft de stuurbekrachtiging ook meer feedback. Ondanks een uitgeschakeld ESP (optioneel) blijft de Fiesta Sport lang neutraal. Bovendien bieden de banden zelfs op gladde wegen voldoende grip. Dit alles maakt de Sport tot een heerlijk rij-ijzer.

Drie uitvoeringen; Sport op komst
Wanneer de Fiesta eind september bij de dealers staat, zijn van zowel de 3-deurs als de 5-deurs drie uitrustingniveaus leverbaar: Trend, Ghia en Titanium. De basisuitvoering Trend is met onder andere standaard airconditioning, een klankvol audiosysteem en het Easyfuel systeem - dat verkeerde brandstof tanken voorkomt - al behoorlijk compleet. Wie van klassiek houdt moet voor de Ghia kiezen met z’n chique stoelbekledingen en warme interieurkleuren. De Titanium heeft meer een sportieve inborst. Vanaf begin 2009 is de Sport leverbaar. Deze is te herkennen aan een andere voorbumper, zij-skirts, een dakspoiler en een diffuser welke is geïntegreerd in de achterbumper. Optisch is het geen vooruitgang, want het standaard gelaat van de Fiesta heeft dit soort toevoegingen niet nodig. Met een set 17 inch lichtmetalen wielen is de Fiesta op z’n mooist. Wie geblinddoekt in de Sport plaatsneemt en de ogen de vrijheid laat kan moeilijk opmaken dat het om deze uitvoering gaat. Op de stoelen na had het allemaal wel wat spannender gemogen.

Launch Pack
‘Wij willen absoluut niet de goedkoopste zijn, maar de klant het meeste bieden voor z’n geld’, laat directeur van Ford Nederland Hans Schep ons weten. Toch is de Fiesta met een instapprijs van € 14.100,- scherp geprijsd in vergelijking tot z’n concurrenten. Helemaal als de koper de standaarduitrusting erbij in acht neemt. De optielijst is dan ook niet lang en voor de accessoires die erop staan vraagt Ford tevens niet de hoofdprijs. Voor een meerprijs van slechts € 1.000,- wordt het Launch Pack aanboden. Deze bevat aantrekkelijke zaken als automatische airconditioning, een automatisch dimmende binnenspiegel, parkeersensoren achter, Bluetooth/voicecontrol, elektrisch inklapbare buitenspiegels, een regensensor, cruise control, elektrische voorruitverwarming en een extra groot multimediascherm. Voor nog eens € 200,- extra krijg je daar een USB-aansluiting bij, waarmee een MP3-speler of iPod kan worden bediend via het scherm in de middenconsole. Met dit pakket wordt zelfs de veeleisende koper in de watten gelegd.

5 EuroNCAP-sterren
Standaard is de Fiesta voorzien van zeven airbags (inclusief knie-airbag) en tegen meerprijs is een gordijnairbag verkrijgbaar. Wie deze laatste passieve veiligheidsvoorziening besteld moet alleen wel de handgreep bij het dak missen. Ondanks de robuurste deurhandgreep zou dit voor ouderen weliswaar een gemis kunnen zijn. De koets is 10% stijver en 40 kg lichter dan z´n voorganger. Samen met een verstevigde kooiconstructie en kreukelzone moet de Fiesta met gemak vijf EuroNCAP-sterren zien binnen te slepen, aldus Ford Europe. Het is nog even wachten op het definitieve resultaat.

Ambitieus?
Blikken we terug op wat de Fiesta allemaal te bieden heeft, dan kunnen we niet anders concluderen dan dat Ford flink z´n best heeft gedaan op de Fiesta. De auto ziet er aantrekkelijk uit; vooral de kwaliteit en de vormgeving van het interieur gooit hoge ogen. Gepaard met de prima rij-eigenschappen - die tot de beste in z’n klasse behoren - en de uitgebreide standaarduitrusting zal Ford menig nieuwe klanten naar de showrooms trekken. Waar de nomale Fiesta alles in huis heeft om de gemiddelde automobilist tevreden te stellen, komen sportief ingestelden met de Sport voldoende aan hun trekken. De auto leent zich uitstekend voor het betere stuurwerk, maar kan ook comfortbal zijn wanneer dat gewenst is. Wie graag het beste van beide uitvoeringen (normaal vs. Sport) wenst - zoals wij - moet nog even geduld hebben totdat het onderstel van de Sport als optie verkrijgbaar is op de conventionele Fiesta. Tijdens de presentatie vermeldt Ford dat het per jaar 14.000 stuks van de zesde generatie Fiesta wil verkopen. Een ambitieuze instelling voor een auto in een felbevochten B-segment. Maar de Fiesta heeft wel alles in huis om die ambities waar te maken.

© Autoreview.nl | Gerben Witten

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Nieuwe Ford Fiesta gooit hoge ogen
Nieuwe Ford Fiesta gooit hoge ogen
Nieuwe Ford Fiesta gooit hoge ogen
Nieuwe Ford Fiesta gooit hoge ogen
Nieuwe Ford Fiesta gooit hoge ogen
Nieuwe Ford Fiesta gooit hoge ogen
Nieuwe Ford Fiesta gooit hoge ogen
Nieuwe Ford Fiesta gooit hoge ogen
Nieuwe Ford Fiesta gooit hoge ogen
Nieuwe Ford Fiesta gooit hoge ogen
Nieuwe Ford Fiesta gooit hoge ogen
Nieuwe Ford Fiesta gooit hoge ogen
Nieuwe Ford Fiesta gooit hoge ogen
Nieuwe Ford Fiesta gooit hoge ogen
Redactie
Door Redactie

Zoeken