Tests

Mitsubishi Lancer Sports Sedan: design-statement

Mitsubishi Lancer Sports Sedan: design-statement

De compleet nieuwe Mitsubishi Lancer krijgt de toevoeging Sports Sedan. Mitsubishi benadrukt daarmee dat de Lancer er niet alleen sportief uitziet, maar vooral ook zo rijdt. Met onder de motorkap een 2.0 liter dieselmotor en een zeer compleet uitrustingsniveau (Instyle) gingen wij op pad met de nieuwe Lancer Sports Sedan.

Wat design betreft is Mitsubishi nooit een doorsnee merk geweest. Gewaagde ontwerpen en soms zelfs heel spannend vormgegeven modellen kwamen de afgelopen jaren op markt. Maar wat de fabrikant ook probeerde, in Europa is het nooit echt doorgedrongen tot de hogere verkoopregionen. Wat ons betreft komt daar met de nieuwe Lancer vooral qua design verandering in. Want vanuit welke hoek je de Lancer ook bekijkt, hij oogt sportief, dynamisch en zelfs een tikkeltje opwindend. De voorzijde wordt door Mitsubishi als ‘haaienneus’ omschreven en dat zorgt absoluut voor een agressieve look. De lijnen lopen via de zijkant door naar de brede achterzijde. De in de achterzijde verwerkte achterlichtunits stralen dezelfde sportiviteit uit als de koplampunits aan de voorzijde. Mitsubishi maakt met de nieuwe Lancer Sports Sedan een design-statement. Vooral de door ons gereden Instyle-uitvoering - die is voorzien sportievere voor- en achterbumpers, zijskirts en 18 inch lichtmetalen wielen - kan een sportief georiënteerd publiek aanspreken.

Verfijning mist
Mitsubishi wil de nieuwe Lancer positioneren in het D-segment. Daarmee moet de auto concurreren met sterke modellen als de nieuwe Ford Mondeo, de Volkswagen Passat en de Volvo S40. Wat exterieurdesign betreft lukt dat zeker. Er zitten geen onnodige versieringen op de auto en het design oogt krachtig. Het binnenste van de nieuwe Lancer straalt eenzelfde sfeer uit. De ronde klokken, de aluminiumkleurige accenten en de sierstrips in carbon-look onderstrepen Mitsubishi’s ambitie om de Lancer als een sportieve en hoogwaardige auto te positioneren. Helaas valt het materiaalgebruik tegen. Het interieur is overwegend opgebouwd uit hard plastic dat minder hoogwaardig oogt en tevens zo aanvoelt. Bij het dichtgooien van het portier klinkt bovendien een wat blikkerig geluid. Daarmee haalt Mitsubishi niet het niveau dat ze proberen na te streven en dat is jammer.

Kwaliteitsbeleving
Ook tijdens het rijden wordt al snel duidelijk dat de Lancer dit niveau niet kan behalen. De kwaliteitsbeleving die tijdens het rijden vooral wordt bepaald door de mate van interieurgeluiden (banden, windgeruis etc.) is minder goed dan verwacht. In het interieur dringt veel wind- en bandengeruis door en ook de motor is onder alle omstandigheden hoorbaar. Vooral wanneer de dieselmotor wordt gestart klinkt deze rauw en nauwelijks verfijnd. Eveneens opvallend is dat het scherm van het verder prima werkende audio-/navigatiesysteem bij invallend zonlicht niet meer af te lezen is.

Prima rij-eigenschappen
Het is jammer dat Mitsubishi de kwaliteitsbeleving niet meer aandacht heeft gegeven tijdens de ontwikkeling van de Lancer. Met minimale aanpassingen had de auto zijn verder zo goede eigenschappen alleen maar kunnen versterken. Want kijken we verder dan vinden we namelijk een onderstel dat gekenmerkt wordt door een prachtige balans tussen comfort en sportiviteit. Zelfs op slecht wegdek is de auto opvallend comfortabel, zonder dat het aan feeling met het wegdek ontbreekt. Ook de besturing is prettig direct en waardoor de Lancer goed de bocht in te sturen valt. Opvallend snel genomen bochten vormen daarbij geen probleem. De auto vormt daarmee een perfecte basis voor de supersnelle en sportieve Evolution-uitvoering.

Rumoerige, maar krachtige dieselmotor
Onder de motorkap van de door ons gereden Lancer ligt een 2.0 liter viercilinder dieselmotor. De motor kenmerkt zich door een rumoerig karakter, maar is ook krachtig. Met 140 pk en 310 Nm (bij 1.750 tpm) weet de Lancer in 9,6 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h te sprinten. De handgeschakelde zesbak laat zich daarbij prettig bedienen en het koppel is onder alle omstandigheden ruim voldoende voor vlotte tussenacceleraties. Het verbruik van 6,1 l/100 km dat de fabrikant opgeeft halen wij niet. Wij komen niet verder dan 7,5 l/100 km, maar daarbij moet ook gezegd worden dat de Lancer regelmatig tot sportieve prestaties gedwongen werd. De auto leent zich daar immers voor en vraagt erom sportief gereden te worden. En dat merk je in het verbruik. Wie echter veel lange afstanden aflegt en daarbij zijn rechtervoet in bedwang kan houden zal net onder de 7 liter per 100 km kunnen duiken.

Fantastisch audiosysteem
Dat Mitsubishi gepoogd heeft door te dringen in het D-segment komt mede tot uiting door zijn uitrusting. Audioliefhebbers zullen het 650 watt audiosysteem voorzien van 8 speakers en een subwoofer zeker kunnen waarderen. Zelden treffen we in een auto in dit segment ene dergelijk krachtig audiosysteem aan. Het typeplaatje RockfordFosgate pronkt dan ook met trots op het dashboard en op de subwoofer in de kofferbak. Wie kiest voor dit systeem in combinatie met het navigatiesysteem (standaard op de Instyle) beschikt tevens over een 30 GB grote harddisk. Hierop is niet alleen ruimte voor het kaartmateriaal van de navigatie, maar kan ook dienst doen als muziekserver. Losslingerende CD’s zijn hiermee overbodig. Tevens is de auto leverbaar met keyless-entry, ook nog steeds geen standaardoptie in dit segment.

Conclusie
De compleet nieuwe Mitsubishi Lancer (Sports Sedan) maakt een design-statement richting de concurrentie. De auto is sportief gelijnd, oogt dynamisch en modern. Vooral de door ons gerden Instyle-uitvoering kan een sportief georiënteerd publiek trekken. En dat is terecht, want zijn krachtige uitstraling maakt hij qua rijgedrag absoluut waar. De rij-eigenschappen zijn sportief en de besturing direct. Daarbij is het comfort niet uit het oog verloren. Mitsubishi probeert met de Lancer door te stoten in het D-segment en tot zoverre is de auto daar zeker toe in staat. Helaas is het de kwaliteitsbeleving die de Lancer de das omdoet. Zo dringen er veel rijgeluiden door tot het interieur, is de dieselmotor vooral bij het starten opvallend rauw en zijn de gebruikte materialen niet van een kwaliteitsniveau dat de gevestigde orde bang moet maken. Hij mist gewoonweg een stukje verfijning dat juist in dit segment en vooral ook voor de zakelijke rijder zo belangrijk is. Mitsubishi zou er goed aan doen om de Lancer op dit gebied naar een hoger plan te tillen. De auto heeft verder namelijk alles in huis om een prima alternatief te bieden voor de Europese gevestigde orde in dit segment.

© Autoreview.nl | Hans Winter

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mitsubishi Lancer Sports Sedan: design-statement
Mitsubishi Lancer Sports Sedan: design-statement
Mitsubishi Lancer Sports Sedan: design-statement
Mitsubishi Lancer Sports Sedan: design-statement
Mitsubishi Lancer Sports Sedan: design-statement
Mitsubishi Lancer Sports Sedan: design-statement
Mitsubishi Lancer Sports Sedan: design-statement
Mitsubishi Lancer Sports Sedan: design-statement
Mitsubishi Lancer Sports Sedan: design-statement
Redactie
Door Redactie

Zoeken