Tests

Subaru Impreza: een andere wending

Subaru Impreza: een andere wending

Subaru gooit het met de nieuwe Impreza over een andere boeg. Ondanks dat het model ook als sedan wordt geproduceerd zal in ons land enkel de hatchback worden verkocht. Subaru mikt daarmee op een breder publiek, en daarmee zal de naam Impreza ook een deel van zijn lading verliezen.

Wie het woord Impreza hoort, krijgt direct het beeld van het blauw-gele rallykanon voor ogen. Subaru en het WRC zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en vooral de Impreza dankt zijn imago aan de rallysport. Maar Subaru is veel meer dan alleen rally. Subaru staat voor kwaliteit en de statistieken bewijzen dat. Maar Subaru staat ook voor uitstekende rij-eigenschappen en -veiligheid. De verpakking van de nieuwe Impreza nemen we dan maar even voor lief aan.

Hatchback
De hatchback-vorm is even wennen, vooral wanneer gekozen wordt voor de minst sportieve uitvoering. Geen dikke spoilers, grote wielen en imponerende kleurstellingen. De Impreza is een gemiddelde auto om te zien met weinig tierelantijnen. De voorzijde is herkenbaar als Subaru, maar de achterzijde en ook de gekozen zijlijn zijn anoniem. Slechts de type-aanduiding verraad zijn afkomst. Wie echter kiest voor de Impreza Sport zal meer van de Subaru-beleving meekrijgen. De Sport-versie is standaard voorzien van een dikke bodykit, 17 inch lichtmetalen wielen en sportstoelen. En bij de WRX STi maakt Subaru de beleving weer dubbel en dwars goed.

Keurig afgewerkt
Om maar met de deur in huis te vallen; het interieur ziet er verzorgd uit. Het vleugelvormige motief dat over het dashboard loopt geeft een dynamische touch aan het interieur. De afwerking is van een hoog niveau en de verschillende onderdelen sluiten naadloos op elkaar aan. Wel zijn de gebruikte plasticsoorten overwegend hard, wat afbreuk doet aan de kwaliteitsbeleving. De opstelling van de instrumenten is logisch en alles bevindt zich binnen handbereik. Bovenop het dashboard vinden we een klein display waarop de buitentemperatuur, het gemiddelde verbruik en de tijd is af te lezen. Minder gelukkig gekozen is het schakelen tussen de A en B-stand van het verbruik. Dit gebeurt aan de hand van een knopje onder te tellers, waardoor je je hand door het stuur moet wringen.

Ruim interieur
Met zijn lengte van 4,42 m, breedte van 1,74 m en hoogte van 1,48 m is de Impreza net even groter dan zijn concurrenten. En dat merk je wanneer je instapt. Zowel voor- als achterin hebben de inzittenden geen enkel klagen. Vooral de beenruimte op de achterbank valt in positieve zin op. Kleine spullen hoeven in de Impreza niet los rond te slingeren want er zijn vele opbergvakken voor handen. De bagageruimte (inhoud onbekend) is ondanks de hoge vloer voldoende ruim voor de wekelijkse boodschappen en/of de vakantiebagage.

Rij-eigenschappen
De rij-eigenschappen staan bij elke Subaru hoog in het vaandel. Vooral de keuze van de techniek maakt dat duidelijk en Subaru onderscheidt zich op dit gebied duidelijk van de concurrentie. Elke Impreza is uiteraard voorzien van het Symmetrical AWD waarbij de aandrijfkrachten in een gelijke verhouding over de voor- en achterwielen worden verdeeld. Bovendien heeft Subaru gestreefd naar een 50:50 gewichtsverdeling en is het gewicht zo laag mogelijk in de auto geplaatst. Uiteraard draagt ook de keuze voor de boxermotor hieraan bij. De 2.0 liter viercilinder kent een horizontale opstelling van de cilinders waardoor het zwaartepunt relatief laag ligt. Allemaal zaken die de rij-eigenschappen ten goede komen.

Gebrek aan sportiviteit
Wanneer de motor wordt gestart wekken we de 150 pk’s en 196 Nm’s tot leven. Tijdens het rijden valt het ronkende karakter van de boxermotor in positieve zin op. Dit maakt de Impreza tot een echte Subaru en verhoogt de sportieve rijbeleving. Helaas is de sportiviteit verder maar in beperkte mate aanwezig. De besturing doet zijn werk prima, maar had directer gemogen. Ook de remmen hadden wel wat meer karakter mogen vertonen. Bovendien is de versnellingsbak wat hakerig en de pook relatief lang waardoor de slagen niet lekker kort en direct zijn. Daarbij verwacht je door het relatief hoge toerenbereik een zesde versnelling. De Impreza wordt echter alleen met een vijfbak geleverd.
De prestaties zijn voldoende; wie zijn best doet weet de Impreza 2.0R in 9,6 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h te loodsen. Het testverbruik ligt met 9,0 l/100 km redelijk dicht bij de 8,4 l/100 km die de fabrikant opgeeft. Naast deze tweeliter is er ook nog de 107 pk sterke 1.5 liter viercilinder. Bovendien zal er eind 2008 ook een dieselmotor leverbaar worden.

AWD
Met standaard symmetrisch vierwielaandrijving is de Impreza moeilijk van zijn stuk te brengen. Het vermogen wordt met alle gemak op de weg overgebracht en de vierwielaandrijving zorgt voor extra veiligheid op nat wegdek. Bovendien blijft de Impreza in snel bochtenwerk lang neutraal en ligt de grens tussen rijden en glijden ver weg. Een bijkomend voordeel voor wie vaak met een zware aanhanger of caravan rijdt is de inschakelbare lage gearing. Met een pook tussen de voorstoelen kan de lage gearing worden ingeschakeld en wordt de Impreza een echte krachtpatser. Gemakkelijk wanneer de caravan door de Zwitserse bergen moet worden getrokken of wanneer een zware aanhanger van zijn plek moet worden getrokken, zeker bij een glad en modderig wegdek.

Conclusie
De nieuwe Subaru Impreza is een auto waar weinig mis mee is. Maar de auto overtuigt ook niet. Hij mist het karakter dat we bij de naam Impreza gewend zijn. Wie dat echter overboord zet, ziet dat de Impreza zich wel onderscheidt van de massa. Zijn boxermotor klinkt lekker sportief en de standaard vierwielaandrijving zorgt voor een veilig weggedrag waarbij een sportieve bochtenstijl geen enkel probleem vormt. Bovendien is de auto uitermate geschikt om een zware aanhanger of caravan te trekken. De besturing, de remmen en de versnellingsbak hadden wat sportiever gemogen, maar de WRX STi maakt dat ongetwijfeld wel goed. Verder is de Impreza opvallend ruim, keurig afgewerkt en heeft Subaru al overtuigend bewezen kwalitatief zeer goede auto’s te maken. Wel zijn we zeer benieuwd naar de prestaties van de Impreza uitgerust met dieselmotor. Helaas moeten we daar nog even op wachten.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Subaru Impreza: een andere wending
Subaru Impreza: een andere wending
Subaru Impreza: een andere wending
Subaru Impreza: een andere wending
Subaru Impreza: een andere wending
Subaru Impreza: een andere wending
Subaru Impreza: een andere wending
Subaru Impreza: een andere wending
Subaru Impreza: een andere wending
Subaru Impreza: een andere wending
Redactie
Door Redactie

Zoeken