Tests

Autotest | Abarth 695 Biposto

Autotest | Abarth 695 Biposto

Abarth leeft nog, jawel. En dat is knap als je nagaat dat het sportautomerk onder Fiat's vleugels de afgelopen acht jaar nooit meer dan twee modellen heeft gevoerd en momenteel zelfs enkel teert op een Fiat 500-basis. Hoe houdt Abarth dat vol? Na enkele uren in de radicale 695 Biposto, hebben we zo onze gedachten.

We herinneren ons de Abarth 500 Esseesse nog goed. Een pocket rocket zoals enkel de Italianen kunnen bedenken: krap, niet bijzonder verfijnd, vaag in de bediening, bij vlagen eng gemeen en flink aan de prijs. Kortom, elders was je beter af. En toch wilde je 'm zó graag hebben. De Abarth 500, zeker de Esseesse, was zo'n auto die elke meter verder onder je huid ging zitten. Kritiek duwde je daardoor al gauw naar de achtergrond. De fun die ermee viel te beleven maakte alles goed. Nu, ruim 6 jaar na dato nog steeds, ook al staat de Esseesse niet meer als zodanig in de prijslijsten. Tegenwoordig heet 'ie Turismo of Competizione. Evengoed, het zijn lieverdjes vergeleken met deze 695 Biposto.

“Het schaamrood bloeit op onze kaken. Alsof we de eerste keer een handbak bedienen, ondertussen wegtrekkend van de helse pijnen die de versnellingsbak denkbeeldig moet lijden.”


Ram! Klang! Bam! Vraaooobb! En op herhaling. Terug naar twee. Klik-klak! Het valt amper te beschrijven wat er zich voltrekt als je de Abarth 695 Biposto op z'n falie geeft. Het schaamrood bloeit op onze kaken. Alsof we de eerste keer een handbak bedienen, ondertussen wegtrekkend van de helse pijnen die de versnellingsbak denkbeeldig wel niet moet lijden. 'Komt dit goed?! Op de klok staat pas 5.000 kilometer…' Zo voelt het. Maar het hoort zo, gelukkig. Dat heet sequentieel schakelen volgens het 'dog ring'-principe. Synchro's en rechte vertandingen ontbreken bij zo'n bak. Volgens Abarth is de 695 Biposto de eerste auto met typegoedkeuring voor de openbare weg met zo'n 'race'-transmissie. Het zou zomaar kunnen. Opschakelen zonder te koppelen is mogelijk, maar vergt een dociele voetcoördinatie en goede timing. Als je tenminste wilt dat de transmissie langer meegaat dan het setje voorbanden.

Mind fuck

Kijk tijdens het schakelen ook vooral niet te diep 'in' de naakte mechaniek van de dog ring-bak. Geheid dat het een keer fout gaat en je naar z'n 2 schakelt terwijl 5 de bedoeling is. Er is een badge met H-patroon als geheugensteuntje, maar doordat de opengewerkte coulisse in het verlengde daarvan ook zichtbaar is krijg je al snel te maken met een doortrapte mind fuck. Gewoon op de weg blijven letten en je gevoel vertrouwen, dan komt het allemaal goed.
Niettemin voelt schakelen heel onwerkelijk. De klappen die de transmissie geeft voelen ontzettend lomp en speciaal tegelijk. Je ramt de pook gewoon in het volgende verzet, ook als je daarbij wél de koppeling gebruikt. Het geluid erbij is zowaar nog gaver. Nooit klonk metaal op metaal zo bevredigend in een straatauto. En dan het design ervan. De dog leg-mechaniek ligt er als een sculptuur bij, zo kunstzinnig. De geborstelde transmissiehendel torent er al net zo prachtig hoog bovenuit. Wauw!

Minder is meer

Je merkt al wel: de dog-ring versnellingsbak bezorgt heel wat kippenvelmomenten. Dat die soms ontspringen uit ietwat hachelijke situaties – met dank aan de ongemanierde bediening in combinatie met het late aangrijpingspunt van de koppeling – is alleen maar kicken. Daarin ligt nu juist een groot deel van het rijplezier. De exotische (race)transmissie is dan ook dé sensatie van de Abarth 695 Biposto. Een hebbeding. Maar er is meer. Of minder, 't is maar net hoe je het bekijkt.
Meer als in nog meer pk's dan de 500 Esseesse. Dertig stuks, waarmee het totaal voor de 695 Biposto uitkomt op 190 pk. Nog altijd niet wereldschokkend, want het gros van de hot hatches schiet immers al door de 200 pk-barrière. Maar die wegen dan weer ruimschoots duizend kilogram. De 695 Biposto duikt daar met 997 kilogram onder, en dat levert een verdienstelijke pk/gewichtsverhouding op van 5,2 kg/pk.

Offers brengen

De keerzijde van die medaille? Geen airco, geen radio, al helemaal geen audio-streaming en ook geen elektrische ramen en Xenon-verlichting. Zelfs geen achterbank, zoals de naam Biposto al zegt. Oef. En het kan zelfs nog gekker. Ramen van polycarbonaat bijvoorbeeld, met zo'n racy schuifluikje voor het toelaten van frisse lucht, indien nodig. Maar hè, je krijgt er een acceleratie naar 100 km/h in 5,9 seconden voor terug. Een tijd die in de praktijk nog sneller aanvoelt. Wat wil je in een amper 3,5 meter lang bommetje. Gelukkig zitten de Sabelt-kuipstoelen als gegoten, maar ook een tikkeltje te hoog om een echt lekkere zitpositie te kunnen vinden. Bovendien is het stuurwiel beperkt verstelbaar.

“Absurd? Absoluut.”


Desondanks hebben we enorm veel lol. Trap vol op het gaspedaal en de Abarth 695 Biposto gaat er met een rotgang vandoor. Dit schiet serieus op. En toch, door een zeer kritische bril bekeken had de motor een groter aandeel in het hele sensationele gebeuren mogen hebben. Wie alle opwinding naast zich neer weet te leggen zal merken dat de krachtsopbouw een stuk vriendelijker en vergevingsgezinder is dan de schakelwegen. Een laatste knal in de toerenregio vlak voor het rood begint zou dit Italiaanse feestje pas echt hemels maken. Vooral omdat ver doortrekken toch verplichte kost is, aangezien het maximumkoppel pas vanaf 3.000 tpm wordt afgegeven. Maar zo'n explosie, die blijft uit.

Circuitkikker

Ondertussen is er al heel wat herrie uit de overbemeten Akrapovic-pijpen geblèrd. Het kan beschaafder naar de omgeving toe door de Sport-knop te negeren, maar waarom zou je? Deze Abarth valt zonder kabaal ook niet te missen. Rustig rijden laat de auto namelijk eigenlijk niet toe. Kuilen, putdeksels en andere oneffenheden in het wegdek geeft het onderstel dan nog harder door. We liegen niet als we een paar keer uit de Sabelts zijn gewipt. Nee, het zeer straffe onderstel leent zich niet bepaald voor alledag. Het gestuiter kan zelfs zo verraderlijk zijn dat de lol er een beetje af kan gaan. Anderzijds, het past bij een extreme auto als dit.

Meer gas geven helpt om slechter wegdek te 'omzeilen', maar dat betekent ook harder remmen. Iets dat bij de Abarth 500 Esseesse een hele belevenis was, mede door de wollig maar wel directe besturing. Die combinatie maakte de kont lekker losjes. Ook in rechte lijn. Maar dat laatste lijkt bij de Biposto weggepoetst te zijn. Koersvast staan we keer op keer binnen mum van tijd stil. Een gemis? Enerzijds een ja, anderzijds is het begrijpelijk. Met trackdays als hét speelterrein in het achterhoofd is hier iets voor te zeggen. Remmen ín de bocht brengt al meer plezier. Maar ook dan, op het droge asfalt waarop wij reden, doen de Goodyear's Eagle F1 en de techniek betere zaken op het vlak 'als elke seconde telt'. Op het circuit dus.

Uitstervend ras

En dan zit het samenzijn er al weer op. De reden? Abarth heeft tot op het moment van dit schrijven nog geen handvol Biposto's gebouwd en dit exemplaar op Italiaans kenteken was slechts kortstondig in Nederland. Iedereen wil ermee rijden. Logisch, want de 695 is eindeloos vermaak. Tsja, klanten komen dan praktisch vanzelf aankloppen. Ook als er minstens een halve ton meegebracht moet worden. Sterker, zonder blikken of blozen tikt men daarna nog eens 30 mille af. Oftewel, 80 mille! Want zoveel kost de Abarth 695 Biposto zoals je hem hebben wilt en wij 'm reden (dus met dog ring-transmissie, veel carbon, een data logger en nog meer hebbedingetjes). Absurd? Absoluut. Maar dit soort auto's zijn een uitstervend ras en de mooiste momenten in het leven zijn nu eenmaal uiterst kostbaar.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Autotest | Abarth 695 Biposto
Autotest | Abarth 695 Biposto
Autotest | Abarth 695 Biposto
Autotest | Abarth 695 Biposto
Autotest | Abarth 695 Biposto
Autotest | Abarth 695 Biposto
Autotest | Abarth 695 Biposto
Autotest | Abarth 695 Biposto
Autotest | Abarth 695 Biposto
Autotest | Abarth 695 Biposto
Autotest | Abarth 695 Biposto
Autotest | Abarth 695 Biposto
Autotest | Abarth 695 Biposto
Autotest | Abarth 695 Biposto
Autotest | Abarth 695 Biposto
Autotest | Abarth 695 Biposto
Autotest | Abarth 695 Biposto
Autotest | Abarth 695 Biposto
Redactie
Door Redactie

Zoeken