Tests

Autotest: Mazda MX-5

Mazda MX-5

Mazda is los! De Japanse fabrikant vernieuwde recentelijk rigoureus haar volledige aanbod, verbaasde vriend en vijand met haar noviteiten en – het belangrijkste – scoorde een Europese verkoopgroei van 18% in 2014. En alsof Hollywood het gescript heeft volgt nu op het hoogtepunt het absolute huzarenstukje. Dit is de nieuwe MX-5 waar wij eindelijk mee kunnen rijden!

Het gaat uitstekend met Mazda. Het afgelopen jaar verkocht de fabrikant uit Hiroshima ruim 1,4 miljoen exemplaren en met de nieuwe CX-3 in aantocht kan 2016 amper falen. Maar goed, met zoveel autoliefhebbers in dienst kijkt Mazda natuurlijk verder dan enkel de 'traditionele' gezinsauto's. Hoewel deze modellen wel voor de broodnodige aantallen zorgen, willen de Japanse liefhebbers niets liever dan waanzinnig dynamische machines maken. Die filosofie leeft in al haar producten, maar geldt in het bijzonder voor de MX- en RX-modellen.
Eén model spant echter al vele jaren de kroon - de iconische MX-5. Geïnspireerd door de Engelse roadsters uit de jaren '60 en '70 was het Mazda dat eind jaren tachtig de open carrosserievariant nieuw leven in blies. En succesvol: met bijna één miljoen verkochte exemplaren is het de succesvolste roadster ooit.

Een kwart eeuw oud inmiddels dus. Welke generatie is dit?

Inmiddels zijn we bij de vierde generatie van de MX-5. Het recept is echter nooit gewijzigd. Sterker nog, Mazda zegt dat ze met deze generatie juist weer dichter naar het origineel zijn gegaan. Chief Designer Masashi Nakayama legt het concept middels een paar ogenschijnlijk simpele penstrepen aan ons uit. "Hier de wielen, daar de bestuurder, het dakje erop en strakke lijnen om de wielen." Heerlijk eenvoudig, maar dat proces schijnt buitensporig ingewikkeld te zijn. Het nieuwe model is met een lengte van 3,91 meter zelfs kleiner dan het origineel! Enthousiast gaat Nakayama verder: "De overhang voor en achter is zo krap dat het in 1989 niet eens gerealiseerd had kunnen worden. Het past nu enkel door de ondiepe lichtunits met LED-verlichting". Het resultaat mag er wezen, want de zeer compacte Japanner oogt krachtig en tijdloos, zonder poenerig of flamboyant over te komen. Ook blijft de knipoog naar het verleden sterk overeind. Well done Nakayama!

“De nieuwe MX-5 is met een lengte van 3,91 meter zelfs kleiner dan het origineel!”

over de nieuwe Mazda MX-5

Slechts vier meter lang! Past mijn twee meter er wel in?

Dat wordt in augustus even proefzitten bij de dealer. Maar met een lengte van 1.90 meter zaten wij in ieder geval precies goed in de knusse cabine. Zelfs met het dak dicht. Over dat stoffen vouwdak gesproken, dat is handbediend en werkt belachelijk briljant. Klik hem los, trek hem met één handbeweging omhoog of omlaag en klik hem weer vast. Gepiept in precies drie seconden. Waarom zou je überhaupt een elektrische willen!
Even terug naar de cockpit van de MX-5. Zoals gezegd, met de ruimte is niets mis en ook is een prettige zitpositie gemakkelijk gevonden. Ondanks dat de stuurkolom niet in diepte te verstellen is, zit de stoel als gegoten en vinden we alle bedieningselementen op een ideale positie. Ook de vormgeving van het interieur valt in de smaak. Het oogt lekker eigenzinnig en stoer met, niet onbelangrijk,een goede ergonomie en afwerking. En ach, dat alle materialen van hard kunststof zijn gemaakt is Mazda vergeven. Het ziet er goed uit en het houdt de prijs lekker scherp.

Genoeg randzaken, hoe rijdt de Japanner?!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; heerlijk puur! Het basisrecept voor de roadster – motor voorin en achterwielaandrijving – blijkt nog altijd een garantie voor succes. Helemaal in de nieuwe generatie MX-5 waar de ingenieurs de motor nog verder naar het midden hebben gepositioneerd. De gewichtsverdeling is zodoende ideaal en alsof het nog niet genoeg is maakt het lage zwaartepunt het feestje compleet.
Mazda heeft ons uitgenodigd om de nieuwe MX-5 uit te proberen op de Col de Vence en dat was een wijs besluit. Op de schitterende bergweggetjes in het zuiden van Frankrijk komt de roadster tot zijn volle recht. Heerlijk zoomen wij van de ene krappe bochtencombinatie naar de volgende tunnel. De MX-5 gedraagt zich voorbeeldig en geeft de bestuurder volop rijplezier en vertrouwen. De balans van de compacte roadster is werkelijk voorbeeldig. Ongekend hoe levendig en direct de neus van de Japanner te delegeren is middels het stuurwiel. Eenmaal in de bocht speelt de rechtervoet eveneens een belangrijke rol. Met de juiste hoeveelheid gas duw je de roadster weer prachtig uit de bocht. Wat is dit genieten zeg, we voelen ons net Max Verstappen.

“Het basisrecept voor de roadster – motor voorin en achterwielaandrijving – blijkt nog altijd een garantie voor succes.”

over de nieuwe Mazda MX-5

Dat klinkt goed, maar dat was vast met de 2.0 liter krachtbron?

We konden zowel de 131 pk sterke 1.5 liter alsook de 2.0 met 160 pk proberen. Uiteraard is de tweeliter sneller en profiteer je vooral in de bergen van het extra koppel bij lage toeren, maar wij hadden de meeste fun met de basismotor. Deze viercilinder produceert eveneens genoeg vermogen voor de lichtgewicht roadster en voelt kwieker en alerter aan. Ook beviel ons de snerp van de instapper beter dan de brom van de tweeliter - ook een belangrijk onderdeel van de beleving. Laatste wapenfeit is dat het toerenbereik van de 1.5 bijna 1.000 toeren hoger ligt dan de 2.0. Precies dat beetje bereik dat hem mede dankzij de snaar strakke zesbak vooral tijdens het sportievere werk attractiever maakt. Je moet echt werken om te presteren, maar oh wat vindt hij – en vinden wij – dat leuk!

Dat geld houden we mooi in de zak. Hoe duur is hij eigenlijk?

De vanafprijs bedraagt € 28.990,-, maar voor vier mille meer rijd je in de GT-M uitvoering. Dat is de versie die je wilt hebben en volgens Mazda ook het meest verkocht zal worden. Hoewel de MX-5 standaard al voorzien is van airconditioning, elektrische ramen en lichtmetalen wielen voegt de GT-M nog eens tal van lekkernijen toe. Wat te denken van verwarmbare stoelen, MZD Connect met navigatie, parkeersensoren en keyless Entry? Ook maakt zwart leer, cruise control en een verrassend goed klinkend Bose audiosysteem deel uit van de GT-M. Geen gekke deal voor dit pretpakket.

Een aanrader dus?

Mocht je in the mood zijn voor een leuke, pure roadster dan is de MX-5 al sinds jaar en dag favoriet. De vierde generatie is hierop geen uitzondering. De compacte buitenmaten, de strakke belijning en het sportieve interieur zorgen in rust al voor bewondering. Eenmaal achter het stuurwiel slaat die bewondering voor de ware liefhebber meteen om in verliefdheid. De lichtvoetigheid van de 950 kilogram wegende roadster, de vinnige krachtbronnen en het pure rijgedrag van de MX-5 spreekt boekdelen.
Dat Mazda het roadster-concept helemaal onder de knie heeft blijkt tevens uit het praktisch gemak van de MX-5. Het model is niet keihard geveerd, de bagageruimte is groot genoeg voor een weekend weg en middels een modern navigatie- & multimediascherm is er genoeg comfort aan boord. We beginnen ons stiekem af te vragen wanneer onze midlifecrisis begint.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Mazda MX-5
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers