Tests

Mercedes C-klasse

Autotest: De nieuwe Mercedes C-klasse

Mercedes-Benz schreeuwt sinds kort met ‘Das beste oder nichts’ van de daken wat hun doelstelling is. En dat zullen ze met de nieuwe C-klasse, meer dan welke Mercedes ook, waar moeten gaan maken. Het vormt immers het meest verkochte model van het concern en daarmee een belangrijke pijler. De teller staat sinds de introductie van diens grondlegger, de 190 in 1982, op 8,5 miljoen verkochte exemplaren en van de vorige C-klasse, die in 2007 werd gepresenteerd, rolden er 2,4 miljoen exemplaren van de band. Aantallen die moeten verder omhoog en Mercedes wil dat realiseren door de benchmark op klasse-niveau neer te zetten. Precies het effect dat ze keer op keer ook met de S-klasse weten te realiseren.

En laat nu precies die S-klasse model hebben gestaan voor de nieuwe C. In vele opzichten. Het gevoel van reizen in ‘business class’ heeft de nieuwe S naar een topniveau gebracht waarmee de concurrentie wederom is overtroffen. Eenzelfde concept wil Mercedes nu met de C-klasse ook realiseren. Een kennismaking in het zuiden van Frankrijk geeft ons uitsluitsel op de vraag of die doelstelling is behaald.

Styling tot in detail

Op het visuele vlak valt aan deze ingeslagen weg weinig af te dingen. Na de introductie van de geslaagde ingezette designrichting met onder meer de E, maar vooral de S-klasse voert Mercedes-Benz die nu ook op de C-klasse door. Dat geeft het model een geheel eigen karakter in dit segment. Chique vooral. Want ondanks dat Mercedes zelf aangeeft meer richting dynamiek te willen verschuiven, is het lijnenspel van de C-klasse nog altijd overwegend klassiek. En dat valt toe te juichen. Het gelikte lijnenspel van Audi alsook het eveneens relatief strakke design van BMW wordt ermee doorbroken. Mercedes kiest haar eigen weg, zoals het merk dat eigenlijk altijd al gedaan heeft. Niettemin valt er meer te kiezen dan voorheen.
Wie opteert voor de Exclusive krijgt de klassieke lamellengrille en een ster bovenop de motorkap. Exclusief zelfs zoals de modeluitvoering al aangeeft, want in de basis prijkt het befaamde merkbeeld van Mercedes-Benz namelijk in de grille. De Avantgarde prefereert dan weer liever een sportievere insteek, met nog altijd die ster voorop de neus maar dan grotesk in de grille. Daarnaast hebben de enorme lamellen plaatsgemaakt voor een masculiener front. Vanzelfsprekend kan er desgewenst ook voor het AMG-pakket gekozen worden, maar dan wordt meteen de gehele auto getransformeerd. Van voor tot achterbumper zet Mercedes de C-klasse dan sportiever op de weg.

“Audi wordt veelal gezien als de maatstaf, maar Mercedes komt nu toch op z’n minst op gelijk niveau”

over de nieuwe Mercedes C-klasse

Keuzes

De mogelijkheid om je eigen smaak te laten gelden loopt als een rode draad door het leveringsgamma van de nieuwe C. Want we zien dat heel duidelijk ook terugkomen in het smaakvolle en uitzonderlijke interieur. Audi wordt veelal gezien als de maatstaf op het gebied van interieurafwerking, verfijning en detaillering maar Mercedes komt nu toch op z’n minst op gelijk niveau. Schitterend is de brede middenconsole die helemaal doorloopt in het dashboard. Vooral wanneer er gekozen wordt voor een variant met automaat (dan verhuist de pook naar de stuurkolom) oogt dat als een uniek stijlelement. De keuze voor hout in diverse kleuren, aluminium of hoogglans-zwart gelakt kunststof zorgt samen met een van de verschillende kleuren voor de bekleding en het dashboard voor een geheel op smaak afgestemde stijl.

Burmester audio

Wie de lijst met opties en uitrusting bestudeert zal zich dagenlang kunnen buigen over de talloze mogelijkheden. Want als je de keuze al gemaakt hebt voor de motorisering, een handbak of automaat en het uitrustingsniveau, dan moet je nog de kleur van het dashboard, de sierlijsten, de bekleding en niet te vergeten het exterieur bepalen. En dan pas begint het echte werk. Ga je bijvoorbeeld voor het fantastisch klinkende Burmester-audiosysteem (een aanrader, zeker voor de meerprijs van nog geen duizend euro) of toch de volledig – ja, zelfs inclusief hoofdsteunen – elektrische verstelbare zetels? Beide kan ook natuurlijk. En moet je zitvlak dan tevens gekoeld dan wel verwarmd worden? Hmmm, zo’n head-up display is al evengoed bijzonder en tegelijk handig. En wat te denken van een aangename geur dankzij een ingebouwde parfumeur of optimaal zicht middels de LED-units of 360 graden beeld tijdens het inparkeren. Met zo veel mogelijkheden is het samenstellen van de gewenste C-klasse niet makkelijk, wel een uiterst leuke bezigheid. En dit is slechts een greep uit de optielijst. Want zeker op het gebied van veiligheid valt er nog zoveel meer te overdenken. Standaard al wordt er een oogje in het zeil gehouden en zelfs ingegrepen als je dreigt op je voorligger te botsen. Maar je kunt natuurlijk ook automatisch de afstand tot je voorligger laten regelen, worden gewaarschuwd als je buiten de lijnen komt en ondersteunt worden bij het maken van een noodstop. Mercedes-Benz heeft werkelijk alles uit de kast getrokken om de C-klasse tot een benchmark te maken. En daarbij is zoals gezegd heel dankbaar gebruik gemaakt van de uitstraling en technologie van de S-klasse.

Das beste oder…

Hoe goed men hun best ook heeft gedaan, niet op alle vlakken heef dit geresulteerd in het waarmaken van de merkslogan. Neem bijvoorbeeld de hendel van de richtingaanwijzer. Die is eindelijk hogerop geplaatst, maar voelt niet bijster solide aan. En zo is de Comand-controller voortaan (optioneel) uit te breiden met een touchpad waarmee je ook alle functies kunt bedienen. Dat voelt nogal overbodig dubbel, maar het werkt ook niet zoals je dat zou verwachten. Het touchpad zit de veel fijner te bedienen draaiknop enigszins in de weg. Een touchpad in de controller, zoals Audi en BMW dat hebben, was veel beter geweest. Of had gewoon een touchscreen gemaakt van het enorme tablet-achtige display dat op het dashboard is gemonteerd. Dat had meteen ook het intuïtieve karakter ervan absoluut ten goede gekomen. Want intuïtief, dat is het nog altijd niet. Mercedes heeft een poging gedaan meer duidelijkheid aan te brengen, maar het extra menu dat om die reden in het leven is geroepen schept ons inziens alleen nog maar meer verwarring.

“Met de nieuwe C-klasse wordt een streven naar perfectie neergezet die we nog niet eerder bij Mercedes hebben meegemaakt”

over de nieuwe Mercedes C-klasse

Ruimer

Waar Mercedes wel hoge ogen mee gooit is de toegenomen afmetingen in combinatie met een gemiddelde gewichtsbesparing van zo’n 70 kilogram. Knap gedaan, helemaal als je in ogenschouw neemt dat dat de C-klasse 95 millimeter langer en 40 millimeter breder is dan voorheen. De wielbasis nam bovendien met acht centimeter toe, tot een totaal van 284 centimeter. Daarmee zijn de afmetingen op gelijk niveau als de E-klasse in 1995, waarmee Mercedes des te meer aangeeft dat de C-klasse een groeispurt heeft doorgemaakt en niet voor niets ruimte heeft kunnen bieden aan de kleinere CLA. Dat wulpse model neemt feitelijk gewoon de plaats is van de C van een aantal generaties geleden. Vooral in het interieur is dat te merken. Voorin en nog meer achterin is het tegenwoordig prima vertoeven. En met 480 liter bagageruimte wordt zijn voorganger al evenzo overtroffen. De C-klasse heeft er in alle richtingen een meer volwassen leefomgeving door gekregen.

Revolutie in rijgedrag

Dan het rijden; dat is zowaar bijna een revolutie. Traditioneel zijn Mercedessen geen rijders- maar vooral reisauto’s. De C-klasse biedt daarentegen allebei dankzij een stijvere carrosserie en een gloednieuw onderstel. Zelfs de versie met conventionele stalen veren weet een prachtige balans tussen comfort en dynamiek af te leveren en de besturing is ondanks het elektrische karakter zeer precies. Dankzij het optionele Direct Control kan nog eens gekozen worden voor Comfort, Comfort Avantgarde of het met 15 mm verlaagde Sportonderstel. Maar wie echt het neusje van de zalm wenst kiest voor Airmatic-luchtvering (een primeur in het D-segment) in combinatie met Agility Select. Je krijgt dan de keuze voor diverse standen, van Eco tot Sport+, waarbij de versnellingsbak, het onderstel, de besturing en het karakter van de motor zich aanpassen. Het vormt een ware transformatie waarbij de C-klasse zich in Comfort ontpopt als een echte reisauto en in Sport+ een heerlijke sportieve inborst toont. De motor is opzwepend, de besturing directer en het onderstel merkbaar in de sportieve modus. Hier krijgen ze in Ingolstadt en München het echt eventjes benauwd van.

20% bijtelling

Het motorengamma bestaat in eerste instantie uit de C 180, C 200 en C 220 CDI BlueTEC. Een drietal motoren die kort door de bocht gezegd niet tot de verbeelding spreken. En dat is opmerkelijk aangezien een enorme vooruitgang wel in de rest van de auto is te voelen. Wij reden zowel de 184 pk sterke C 200 alsook met de 170 pk sterke C 220 CDI, maar ze beloven op papier meer dan ze gevoelsmatig waarmaken. Beide krachtbronnen moeten behoorlijk worden aangespoord om te presteren. Een korte ronde met de eind dit jaar leverbaar C 300 BlueTec Hybrid heeft ons motorische oordeel enkel doen versterken. De 204 pk sterke viercilinder, die in de basis gelijk is aan die in de 220 CDI, is wonderbaarlijk genoeg nogal hoorbaar aanwezig, en wanneer gewisseld wordt tussen elektrisch en hybride-rijden schakelt de motor wel heel merkbaar aan en uit. De verfijning die door de gehele auto zo goed merkbaar is wordt bij het motorengamma (tot dusver) niet behaald. Maar fiscaal is er dan wel weer goed nieuws: Mercedes-Benz biedt de C 180 en C 220 BlueTec met 20% bijtelling aan.

Conclusie

Na twee dagen intensief rijden kunnen we heel helder zijn: Mercedes-Benz gooit zeer hoge ogen. Enkele kanttekeningen daargelaten zal de rivaliteit uit Beieren het heel zwaar gaan krijgen de komende jaren. Vooral om het feit dat de nieuwe C het beste van verschillende werelden op verbluffende wijze weet te combineren. Met de gloednieuwe en zeer gelikte C-klasse wordt daarnaast een streven naar perfectie neergezet die we nog niet eerder zo bij Mercedes hebben ondervonden. Er is merkbaar een ‘baby-S-klasse’ neergezet en daarmee lijkt de nieuwe C thuis te horen in een klasse hoger. En dat is misschien wel het grootste compliment dat je kunt krijgen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Autotest: De nieuwe Mercedes C-klasse
Autotest: De nieuwe Mercedes C-klasse
Autotest: De nieuwe Mercedes C-klasse
Autotest: De nieuwe Mercedes C-klasse
Autotest: De nieuwe Mercedes C-klasse
Autotest: De nieuwe Mercedes C-klasse
Autotest: De nieuwe Mercedes C-klasse
Autotest: De nieuwe Mercedes C-klasse
Autotest: De nieuwe Mercedes C-klasse
Autotest: De nieuwe Mercedes C-klasse
Autotest: De nieuwe Mercedes C-klasse
Autotest: De nieuwe Mercedes C-klasse
Autotest: De nieuwe Mercedes C-klasse
Autotest: De nieuwe Mercedes C-klasse
Autotest: De nieuwe Mercedes C-klasse
Autotest: De nieuwe Mercedes C-klasse
Autotest: De nieuwe Mercedes C-klasse
Autotest: De nieuwe Mercedes C-klasse
Autotest: De nieuwe Mercedes C-klasse
Autotest: De nieuwe Mercedes C-klasse
Redactie
Door Redactie

Zoeken