Tests

Dacia Duster

Dacia Duster

Als ´t niet goedkoper kan, dan maar beter. Door aandachtig te luisteren naar het trouwe koperspubliek is de vernieuwde Dacia Duster klaar voor nog eens drie jaar. Althans, dat is wat Dacia roept, al weten ze stilletjes dondersgoed dat de Duster inmiddels niet meer het absolute koopje van de week is.

Drie jaar geleden waren de Dacia Duster en de economie beste maatjes. De koopkracht daalde, de aandacht voor goedkopere auto´s nam toe. Opmerkelijk genoeg steeg parallel hieraan de vraag naar kleinere SUV’s en crossovers, terwijl dat soort type auto’s in de regel het niet van hun prijs moeten hebben. Tenzij er Dacia op de neus prijkt natuurlijk. Het was een gouden periode voor de robuust ogende, maar spotgoedkope Duster. Nog voor de lancering stonden mensen in de rij om er eentje eigen te maken en 2010 werd Dacia’s beste jaar in Nederland tot dusver, met als aanvoerder de Duster. Dat de geboden kwaliteit om te huilen was werd vluchtig weggeveegd met de stapels eurobriefjes die in de broekzak achtergebleven waren omdat er niet voor een ander merk werd gekozen. Voor € 13.990,- kun je immers niet alles verwachten. Dacia’s slogan ‘shockingly affordable’ was een synoniem voor ‘geld (overhouden) maakt gelukkig’ geworden. Voor heel even dan, want maanden later ontdekte Dacia pijnlijk de meedogenloosheid van het typisch Hollandse ‘ons bin zuunig’. Door BPM-verzwaring op de CO2-uitstoot van een auto was het gauw gebeurd met de populariteit van de relatief onschone Duster. De vraagprijzen stegen, z’n grootste USP kwam in de knel te zitten en de verkoop nam sterk af. Vriend was ineens vijand. Welkom in de realiteit, Dacia. Een werkelijkheid die ons leert dat er vaak geen weg meer terug is. Die droomprijs van toen is heden een utopie. Vanaf € 16.990,- is ‘ie er nu. Dat is even slikken voor de mensen die de Renault Captur en Peugeot 2008 niet zijn ontgaan, maar nog steeds buitengewoon aantrekkelijk als je hebt uitgedokterd wat de Dacia Duster daar in z´n vernieuwde gedaante tegenover zet.

Beter dan het was

Om er meteen maar even een verklaring voor die hogere vanafprijs in te gooien: de Duster Duster is niet meer. Die feitelijk naamloze, zwaar uitgeklede basisuitvoering deed het oorspronkelijk vooral goed als stickerprijs-model om mensen de Dacia-showroom in te lokken, om ze even later vriendelijk naar de uitgang te begeleiden. Nog steeds tevreden, maar wel met een koopcontact van een Duster Ambiance, Lauréate of Prestige onder de arm. Die eerste is voortaan de instapper. Ietsje duurder, maar ook rijker in de spullen. En daarmee hebben we meteen Dacia’s strategie voor de vernieuwde Duster te pakken. Goedkoper kan ‘ie niet, dus dan maar beter en luxueuzer.
Beter in de zin van een compleet nieuw dashboard bijvoorbeeld, met nog altijd knalhard plastic, zichtbare of kneuterig verhulde bevestigingsschroeven, hier en daar irritant scherpe paneelranden en meer kraakjes en piepjes dan de muziekinstallatie op aangenaam volume kan overstemmen, maar al heel wat beter, mooier en moderner dan het was. Ook de klokkenwinkel is niet langer hopeloos fantasieloos en de elektrische raambediening (standaard) zit nu eindelijk op de plek waar het hoort; in de kop van de portieren. Stuurwielbediening is er voortaan voor de cruise control, al hadden we ook graag gezien dat de knoppen oplichten in het donker. Kwestie van gewenning natuurlijk, maar toch.
Nieuw en welkom is de verkrijgbaarheid van een geïntegreerd infotainmentsysteem met navigatie en Bluetooth-muziekstreaming. Het gaat niet om het hypermoderne R-link van moederbedrijf Renault – want er moet wat te wensen overblijven – maar het eenvoudigere Medianav. Hoewel niet het snelste, niet het meest up-to-date en veel te laag ingebouwd, lijkt het Dacia afdoende voor het koperspubliek dat zij aantrekken. Zij kunnen het weten, want eigenlijk alle progressie die de Duster heeft geboekt komt voort uit onderzoek onder bestaande klanten. En daaruit is kennelijk gebleken dat ingebouwde navigatie niet meer mag kosten dan 300 euro. Zo gezegd, zo gedaan, maar kun je ook niet alles verwachten.  

Veel stiller

Een andere klantenwens was een stillere Duster. Met de atmosferische 1.6-viercilinder in het vooronder, die buiten onze landsgrenzen gewoon leverbaar blijft, lukte dit niet en zodoende werd er gezocht naar een alternatief. Dacia vond die in Renault’s turbo-aangedreven 1.2 TCe. Een vermogen van 125 pk en 205 Nm levert het geblazen blok dat merkbaar meer teweeg heeft gebracht dan alleen meer kracht en een stillere loop. Resonanties in de aandrijflijn zijn vrijwel verdwenen, er hoort een aanzienlijk fijnere 6-bak bij en de Duster stelt zich met deze turbo-benzinemotor veel gewilliger op. Rijden met de Duster stelde al niet teleur, nu overstijgt ‘ie zelfs zijn prijskaartje. Het soepele karakter met de gemoedelijke vering en de iets verder aangedraaide demping (om bovenmatige rolneigingen tegen te gaan) is voor de huidige Europese smaak misschien iets van vroeger, het past de Duster eigenlijk wel. De sympathie die het Roemeense merk met zich meedraagt vind je op deze manier terug in het rijgedrag van de Duster. Voeg er nog wat extra isolatiemateriaal en – vooral – betere afdichtingen aan toe en je hebt tevens Dacia´s antwoord op de veel gehoorde kritiek van decibellekkage. Naar eigen zeggen is de auto met de helft stiller geworden. Vooral op de snelweg is dat te merken, waar de één-punt-twee bij 120 km/h veel minder toeren nodig heeft om in beweging te blijven dan het pre-facelift-model. Wie kilometers wil draaien in de Duster zal dat zeker waarderen. De verkrijgbare 110 pk sterke 1.6 dCi doet dat zelfs nog iets beter mits hij goed op bedrijfstemperatuur is, maar stelt daar ook een hoger prijskaartje tegenover, terwijl hij niet overdreven zuiniger is. Als particulier ben je met de 1.2 TCe slimmer af.

Nog meer wensen?
Blijven er dan nog wensen over? Ó jazeker wel. Erg jammer is dat hoogteverstelling van het stuurwiel nog steeds niet tot de basisversie is doorgedrongen. En een diepteverstelling is er al helemaal niet, terwijl die de rijhouding toch zou kunnen verbeteren. Dacia monteert wel nieuwe stoelen, waarvan het beweert dat het comfortniveau hoger is, maar de met leder beklede exemplaren vallen al snel door de mand. De volledig stoffen stoelen zijn ons iets aan de sponsige kant, je glijdt er een stuk minder snel van af. Maar bij deze verbeterpunten blijft het ook wel. De binnenruimte met normaal gesproken 475 liter voor de bagage, een ongelofelijk diep dashboardkastje en voldoende andere bruikbare opbergvakken is nog altijd concurrerend en ook voor- als achterin zal de gemiddelde mens weinig te kort komen. Een verschuifbare achterbank zou nog een optie kunnen zijn op momenten dat het wenselijk is net iets meer knieruimte te creëren, maar dat is allicht iets voor de volgende generatie. Dacia vindt een degelijke hoedenplank in plaats van de voormalige theedoek kennelijk al een hele stap voor nu.

Als een tikkel

Laten we vooral niet vergeten ook het uiterlijk nog even aan te stippen. Er zijn nogal wat wijzigingen aangebracht namelijk, maar omdat ze allen subtiel zijn, blijft de Duster in één enkele oogopslag herkenbaar. Het model kweekte extra zelfvertrouwen en dat zie je terug in het glinsterende ‘beugelbekkie’, de robuuste dakrails (die nog steeds een hoog draaggewicht van 100 kg aankunnen), de ludieke koplampunits en hertekende achterlichten en enkele nieuwe kleuren en velgen. Dagrijverlichting is tegenwoordig verplicht en dus aanwezig, maar optioneel als je LED’s wilt. Wie vol voor de SUV-uitstraling wil gaan raden we aan het Pack Off Road-pakket of Pack Aventure-pakket te bestellen, maar echt functionele prullaria omvatten die niet. Dat is evenwel te beweren van de optionele 4x4-aandrijving met echte differentiëlen en heuse lock-functie. Hiermee uitgerust is de Duster menig ruig terrein de baas. Zelfs als je bedankt voor de vierwielaandrijving geraak je – als de ondergrond niet te glad is – met een overrijhoek van 23 graden of een vertrekhoek van net geen 35 graden al meer dan behoorlijk ver. Zowat elke andere compacte SUV of crossover is dan al wat bumperschilden of sierlijsten kwijt. Oftewel, de vernieuwde Dacia Duster is een beetje als dat Oudhollandse snoepje uit grootmoederstijd, een tikkel. Na eventjes uit beeld te zijn geweest kwam dat vrolijke zoetigheidje weer prominent in de schappen te liggen. Tikkeltje duurder, maar daartegenover harder van buiten en nog zachter van binnen. En smullen dat we ervan deden, alsof ´ie nooit uit beeld is geweest.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Dacia Duster
Dacia Duster
Dacia Duster
Dacia Duster
Dacia Duster
Dacia Duster
Dacia Duster
Dacia Duster
Dacia Duster
Dacia Duster
Dacia Duster
Dacia Duster
Dacia Duster
Redactie
Door Redactie

Zoeken