Tests

Hyundai i10

Hyundai i10

Met de i10 had Hyundai de afgelopen jaren al een sterk wapen om in de hevige oorlogsstrijd in het A-segment goed beslagen ten ijs te komen. Want hoewel de vorige editie i10 niet bepaald een revolutionair design meekreeg, noem hem gerust oubollig, ging hij wel als de spreekwoordelijke warme broodjes. Maar intussen houdt de slag in het kleinste segment aan en de concurrentie rukt op. Hoog tijd voor Hyundai om het geweer van schouder te veranderen.

De i10 werd in 2008 onder de nodige bombarie gepresenteerd. Het was immers het eerste i-model dat de Zuid-Koreanen op de markt brachten en niet zonder succes. Liefst 450.000 i10’s wist Hyundai sinds zijn introductie in 2008 van het model af te zetten en daarvan gingen 37.000 stuks in Nederland van de hand. Voor Hyundai een welkome opsteker want de SUV-markt, waar Hyundai traditioneel sterk in was, heeft behoorlijke klappen gehad. Nederland gaat kleiner rijden en dus is ook de nieuwe i10 in ons land van groot belang voor de Zuid-Koreanen. Maar de vraag is of de fabrikant niet rijkelijk laat is met de komst van de kakelverse i10. Natuurlijk, na vijf jaar je kleinste model vernieuwen is niet overdreven laat. Maar de i10’s neefje, de nieuwe Kia Picanto, is al ruim 2 jaar op de markt en ook de Up/Mii/Citigo-krijgsmacht en de PSA/Toyota-modellen hebben intussen behoorlijk wat klanten weten te winnen. Tijd voor Hyundai om terug te slaan.

Europese uitstraling
Nederland mag dan voor een maatje kleiner gaan, de uitstraling van een auto, welk formaat ook, blijft van belang. En laat dat nou het onderdeel zijn waar de voorgaande i10 punten liet liggen ten opzichte van zijn medestrevers. Twee jaar geleden werd ‘ie voor het laatst gefacelift en zijn (minieme) aanpassingen ten spijt, hij kon ons niet bekoren. Te trutterig, te hoog, te belegen. De nieuwe generatie i10 daarentegen ziet er eigentijds uit. De Hyundai-designers zijn ijverig te werk gegaan en hebben de i10 volgens de ‘Fluidic Sculputure’-designtaal ontworpen. De moderne sterke vouw en profil en zijn forse smoelwerk in combinatie met LED-dagrijverlichting geven het kleintje een strak uiterlijk en dragen hun steentje bij aan een frisse Europese uitstraling. En laat dat laatste nu een punt zijn waar Hyundai zwaar aan tilt.

Veel ruimte
Hyundai claimt dat de i10 simpelweg als een klasse hoger aanvoelt. Een claim die fabrikanten wel vaker beweren, maar in het geval van de i10 valt er zeker wat voor te zeggen. Niet eens zo zeer vanwege het materiaalgebruik, maar hoofdzakelijk gezien de binnenruimte. De nieuwe i10 is 80 millimeter langer en 65 millimeter breder dan zijn voorganger en dat merk je binnenin. Voorin aan ruimte al geen gebrek, maar vooral de been- en hoofdruimte achterin is voor een A-segmenter voortreffelijk, een model uit het B-segment zou zich er niet voor generen. De voorstoelen zijn opvallend uit de kluiten gewassen, ook al zijn de zittingen dan wel weer wat aan de korte kant. De bagageruimte is met 252 liter groot genoeg voor de boodschappen, maar het boodschappenkrat er voordien in krijgen wordt bemoeilijkt door de hoge tildrempel.
Kijken we naar de gebruikte materialen dan ontvangt Hyundai ook hier een pluim. Natuurlijk, we treffen her en der ook harde kunststoffen aan maar in deze prijsklasse is dat onvermijdelijk en de afwerking van de i10 is prima. De klokkenwinkel is eenvoudig maar doeltreffend vormgegeven en het dashboard en de stoelen doen in de door ons gereden i-Motion-versie door het gebruik van rode en blauwe details frivool aan.

Driepitter
Ook de rijeigenschappen van de kleine Koreaan zijn gewoonweg in orde. Sturen gaat nog altijd wat aan de kunstmatige en lichte kant, zoals we van Koreanen gewend zijn, en in rechtuitstand is de i10 wat vager. Stuur je echter een bocht in, dan reageert de Hyundai kordaat en blijft het overhellen binnen de perken. Het stuurgedrag heeft daarmee een echt ‘stads’ karakter en zal door iedereen gemakkelijk te behappen zijn.
Met een gemiddeld verbruik van 4,3 liter per 100 kilometer verbruikt de Hyundai een doorsnee hoeveelheid benzine, maar het éénliter driecilinderblokje maakt van de i10 absoluut geen strepentrekker. Vergeleken met zijn driepitter-concurrenten is hij bovendien niet zo geraffineerd. Voel je hem stevig aan de tand dan protesteert de i10 met een norse brom. Naar 100 km/h sprinten vergt even geduld en duurt 14,9 seconden en bij 155 km/h vindt de Hyundai het welletjes. Toch voelt ‘ie een stuk vlotter aan, mede door zijn attente reactie op het gaspedaal en zijn rigide versnellingsbak.

Prijs
Dat de i10 een flinke kwaliteitsimpuls heeft geïncasseerd heeft als gevolg dat de vanafprijs ook is gestegen ten opzichte van zijn voorganger. Vanaf € 9.995,- staat de nieuwe i10 i-Drive bij de dealer. Onze keus zou uitgaan naar de i-Motion, de uitvoering waar Hyundai Nederland ook het meeste van verwacht. Die krijgt voor een mille meer zaken als elektrisch bedienbare ramen, climate control, radio/cd-speler met MP3-, USB- en AUX-aansluitingen en een luxueuzer interieur. ABS, ESP, zes airbags en bandenspanningscontrole zijn standaard, net als vijf jaar garantie zonder kilometerrestrictie. Naast de twee uitvoeringen is de i10 met het comfort-, comfort plus-, of premiumpakket te bestellen zodat ook opties als een lederen stuurwiel, bochtenverlichting en een radio met stemherkenning kunnen worden toegevoegd. Opvallend is dat lichtmetalen velgen alleen als accessoire bij de dealer zijn te verkrijgen. Een TomTom-navigatiesysteem, die bovenop het dashboard wordt geposteerd, is vanaf januari volgend jaar bij hetzelfde verkoopkanaal leverbaar. Hyundai introduceert op de i10 tevens een Alles-in-1 Abonnement. Voor € 199,- per maand nemen de Koreanen kosten als een allriskverzekering, reparatie en onderhoud, maar ook afschrijving op zich zodat je als bestuurder enkel nog de brandstof voor eigen rekening hoeft te nemen. Een geruststellend gevoel.

Sterk wapen
Alles bezien mogen we concluderen dat het Hyundai is gelukt een sterk wapen neer te zetten om wederom de moordende concurrentiestrijd in het A-segment aan te gaan. Op de minder geraffineerde aandrijflijn na laat de i10 nergens steken vallen. Hij oogt fris en modern, rijdt naar behoren en zijn prijs is gezien zijn uitrusting concurrerend. Tel daarbij op dat de i10 het ruimst is in zijn klasse en een potentieel succes is geboren. De Koreanen beogen echter ook kopers uit het B-segment in verleiding te brengen maar daarvoor ontbeert het de Hyundai i10 naar onze mening aan volwassen rijcapaciteiten.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Hyundai i10
Hyundai i10
Hyundai i10
Hyundai i10
Hyundai i10
Hyundai i10
Hyundai i10
Hyundai i10
Hyundai i10
Hyundai i10
Hyundai i10
Hyundai i10
Redactie
Door Redactie

Zoeken