Tests

Zakelijke topper: Audi A4 Avant

Zakelijke topper: Audi A4 Avant

Audi is haar complete gamma aan het vernieuwen en de single-frame grille speelt daarin een prominente rol. De nieuwe A4 werd tevens technisch verbeterd en is nu leverbaar met dikke(re) motoren waaronder de door ons gereden 3.0 V6 TDI.

De vorige generatie van de A4 is zeer goed verkocht. Met name in de lease heeft Audi hoog gescoord en de Avant is daarbij een echte topper. Het model is verkocht van 2001-2004 en het werd daarom tijd voor een facelift. Aangezien Audi de A8 W12, A6 en A3 Sportback al had voorzien van de single-frame grille was het nu de beurt aan de A4 om hetzelfde gezicht mee te krijgen. Tegelijk heeft Audi ook de koplampen, achterlichten, voor- en achterbumpers en het interieur aangepakt. Het resultaat is wederom een dynamische auto met een hoog zakelijk karakter en veel uitstraling.
 
Uitgebreid multimediasysteem
Het interieur ademt een luxe en puur zakelijke sfeer uit. Dankzij het gebruik van leer, hout, zachte materialen en sfeerverlichting (’s avonds) heb je het gevoel in een auto te rijden uit het hoge segment. Het dashboard is strak, overzichtelijk en dankzij Audi MMI-systeem is de ergonomie dik in orde. Zaken als de radio, het navigatiesysteem, de DVD-speler en diverse instellingen van de auto, zoals die van de follow-me-home verlichting, zijn bedienbaar via de draaiknop en de vier knopjes daaromheen. De plaats die Audi voor de knop gekozen heeft is helaas minder goed dan in de A6. Daar is deze geplaatst voor de versnellingspook en blindelings te vinden. Het schermpje van de optionele BOSE-geluidsinstallatie met navigatiesysteem, is met een druk op de knop te kantelen. Daarachter zit de gleuf voor de DVD-speler en twee MMC-geheugenkaartjes waarop bijvoorbeeld MP3’tjes zijn af te spelen.
 
Ruimte kan beter
Wat afwerking betreft is de A4 een auto van topniveau. Overal is gebruik gemaakt van mooie materialen in verschillende kleuren. De verschillende onderdelen sluiten mooi op elkaar aan, wat ook geldt voor het exterieur. Er is voorin de A4 voldoende ruimte voor bestuurder en passagier. Achterin is het nog steeds niet echt ruim, iets waar de vorige A4 al veel kritiek op kreeg. Je kunt er goed zitten maar verwacht niet overdadig veel (been)ruimte. Ook de kofferruimte blinkt niet uit door zijn ruimte maar is met 460 liter groot genoeg en is bovendien heel netjes afgewerkt.
 
Stille diesel
Zoals gezegd levert Audi tegenwoordig een aantal dikke motoren in de A4. Wij reden met de 3.0 TDI zescilinder. De motor levert een vermogen van 204 pk, maar veel belangrijker nog, een koppel van 450 Nm. Dat koppel is volledig voor handen tussen 1.400 en 3.150 toeren per minuut. Gas geven resulteert daarom bij bijna elke snelheid in een flinke duw in de rug. De testauto is uitgerust met een 6-traps Tiptronic automaat. Bij normaal rijden schakelt de automaat vloeiend maar niet snel. Ook blijft hij bovenin toeren even hangen alvorens over te schakelen naar de volgende versnelling. Wanneer de sportstand wordt ingeschakeld is de motor veel feller en wordt gas geven een waar genot. Elke keer weer sprint de A4 ervandoor. De motor is stil en nauwelijks hoorbaar, bij hoge toeren klinkt ‘ie zelfs als een benzinemotor. Wat verbruik betreft geeft de fabrikant een gemiddeld verbruik op van 8,4 liter op 100 km. Wij kwamen gemiddeld op 9,8 liter op 100 km. Daarbij moet gezegd worden dat het met zoveel koppel voor handen ook wel verleidelijk is om het gas in te trappen, wat dan ook veelvuldig gedaan is.
 
Hard onderstel
De 3.0 V6 TDI wordt alleen geleverd in combinatie met Audi’s alom geprezen vierwielaandrijving Quattro. Ondanks de slechte weersomstandigheden (nat wegdek, sneeuw) en uitgeschakelde ESP wist de A4 er zonder spinnende wielen elke keer weer vandoor te schieten. In een snel genomen bocht vol op het gas is geen probleem en de auto blijft netjes in het spoor. De besturing is direct en de carrosserie blijft mooi stabiel. Wat rijeigenschappen betreft is de A4 een sportieve auto wat helaas ook nadelen heeft. Het onderstel is daarop afgestemd en daardoor hard. Dwarsriggels worden duidelijk doorgegeven aan de bestuurder en dat gaat ten koste van het comfort.
 
Rust
Rijden in de A4 is ondanks het harde onderstel een genot. Niet alleen door de prestaties van de dikke zescilinder dieselmotor, maar ook dankzij de comfortabele zit. De stoelen zitten prima, bieden veel zijdelingse steun en zijn optimaal verstelbaar. Het is zeer stil in het interieur en alleen een beetje windgeruis van de dakrails is hoorbaar. De motor is alleen bij hogere snelheden hoorbaar, maar dan nog steeds op de achtergrond.
 
Stevige prijs
De door ons gereden testauto is voorzien van de nodige opties. De Avant 3.0 TDI Quattro is leverbaar vanaf € 53.590,- maar ons testmodel kost bijna 20 mille extra: € 73.232,-. Metallic lak (€ 1.134,-), Pro Line pakket (€ 3.100,-), leren bekleding (€ 2.963,-), 17 inch lichtmetaal (€ 1.483,-), Navigatiesysteem (€ 3.592,-) en het Bose Soundsystem (€ 1.156,-) zijn hiervan de belangrijkste ‘oorzaken’. Het is daarmee een topper onder de A4´s die lang niet voor iedereen bereikbaar is. Voor wie iets minder te besteden heeft is er een A4 (Avant) 1.6 vanaf € 30.590,- (€ 32.690,-).
 
Conclusie: zakelijke topper
Dat de A4 het zakelijk goed doet is niet verwonderlijk. Het is een auto met veel uitstraling en een plezier om (lange afstanden) mee te rijden. Hij is comfortabel, voorzien van veel luxe en heeft prima rijeigenschappen. Jammer genoeg is het onderstel aan de harde kant maar de dikke zescilinder maakt veel goed. Verder is het opvallend stil aan boord van de A4. De single-frame grille zorgt voor familieverwantschap en heeft een krachtige uitstraling. Kortom; de vernieuwde A4 heeft alles in huis om wederom een topper te worden.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Zakelijke topper: Audi A4 Avant
Zakelijke topper: Audi A4 Avant
Zakelijke topper: Audi A4 Avant
Zakelijke topper: Audi A4 Avant
Zakelijke topper: Audi A4 Avant
Zakelijke topper: Audi A4 Avant
Zakelijke topper: Audi A4 Avant
Zakelijke topper: Audi A4 Avant
Zakelijke topper: Audi A4 Avant
Zakelijke topper: Audi A4 Avant
Zakelijke topper: Audi A4 Avant
Redactie
Door Redactie

Zoeken