Tests

Rolls-Royce Ghost

Rolls-Royce Ghost

Ssst, niet verder vertellen: zo’n Rolls-Royce is helemaal niet zo geluidsarm als door velen wordt beweerd. Lekker belangrijk. Het is een Rolls. En die hebben elk een verhaal. Een verhaal dat nog zelden voorkomt, maar niet vaak genoeg verteld kan worden. Een ´Roller´ is magie, dat, als je maar hard genoeg werkt, helemaal geen illusie blijkt te zijn.

Ze worden aan de lopende band uit de mouw geschud. De ene is nog niet ingewerkt of de volgende aandoenlijke versie is al ingeleid. Naadloos lopen ze in elkaar over. Omgeven door de prachtigste auto’s die de moderne auto-industrie voortbrengt kunnen we hier wel de ganse dag aan de (Engelse) thee zitten – wat we ook deden. Tsja, wie dagelijks in contact komt met mensen die veel meemaken, heeft zelf ook veel te vertellen. Maar nooit worden de luisterrijke anekdotes platvloers. Althans, ze hinken telkens aan de veilige kant van het geloof. Meneer Steyven, Sales Manager, die hoorbaar al een tijdje meedraait in het wereldje, weet de lachers regelmatig op z’n hand te krijgen. Toch is er van dikdoenerij geen sprake. Zowel binnen als daarbuiten niet. Zodra de showroom op slot gaat worden de strakke maatpakken onmiddellijk ontdaan van hun bijpassende stropdassen. ‘Noem me dus maar gewoon Martin, alstublieft.’ Gewone lui zijn het. Net als jij en ik. Hun boterham verdienend met een gezond verstand en een welgemeende, rake grimas. Eddie, een al evenzo aimabele Brabander, maar wat bedeesder dan zijn directe collega, bevestigt dat er geen maskers worden gedragen. ‘Onze klanten moet je de wereld niet mooier maken dan hij is. Zij hebben hun puissante leven juist te danken aan de gortdroge realiteit. De meesten zal je dat nooit hardop horen roepen, oh nee. Pas als de stemming voldoende intiem is uiten ze bij vlagen en nog altijd voorzichtig hun euforie met verbale en non-verbale enthousiasme. Eindelijk wordt de jongensdroom waarvoor ze jarenlang keihard hebben gewerkt werkelijkheid. Dat houd je niet binnen als dat moment aanbreekt. Een enkeling slechts.’

“Onze klanten moet je de wereld niet mooier maken dan hij is. Zij hebben hun puissante leven juist te danken aan de gortdroge realiteit.”


Ga er maar even goed voor zitten
Ook op de auto’s en door de showroom van Cito Motors in Eindhoven, de officiële dealer van Rolls-Royce in Nederland, dwarrelt er stof. Op een zomerse dag wat meer dan normaal omdat de schuifpui dan wagenwijd open staat voor een gerieflijk briesje. Vanwege het platte dak van het pas verbouwde onderkomen kan het er binnen snikheet worden. En hoewel de airconditioning blaast, is deze simpelweg niet opgewassen tegen de onverbiddelijke kracht van de zon. Niet echt een aangename omgeving waar je uren prettig gaat zitten keuvelen over koetjes en kalfjes om daarna nog dunnetjes koppen en spijkers te slaan over bijvoorbeeld de definitieve kleur van motorkap. De meerprijs van vijftien ouderwetse ruggen komt later wel.
Een nieuwe Rolls samenstellen is een tijdrovende onderneming. Er zijn mensen die er jaren de tijd voor nemen. Onbegrijpelijk in de ogen van de gemiddelde autokoper, maar vanzelfsprekend in een wereld waarin na het aanbrengen van elke laklaag de carrosserie wordt opgeruwd om vervolgens voor vijf uur lang met de hand te worden gepolijst. En dan te bedenken dat er aan iedere finalelak acht zijn voorafgegaan.
Je moet het productieproces onder eigen ogen zien om te (leren) begrijpen dat er zonder blikken of blozen ruim vier ton of meer voor een auto wordt gevraagd. Dat er negen stieren zelfs in het hiernamaals een weelderig bestaan leiden aan de binnenzijde van een limousine, het 16 dagen kost om het 18-delige houtfineer uit dezelfde boom te verwerken tot een deur- of dashboardpaneel en er gedurende de 20 dagen dat de bouw duurt liefst 2.000 uur individuele ambacht is verricht door 60 vaklieden voordat er richting de eindcontrole gereden kan worden. Zijn al deze imponerende getallen de Ghost aan te zien of ligt de mystiek rond het merk toch vooral in het horen zeggen. De waarheid zal ergens in het midden liggen.

Bijbels
Niet vies van een gezonde dosis oer-Hollandse scepsis laten we de portieren van een zachtgrijze Ghost Extended Wheelbase graag openslaan. Een schouwspel dat zich in tegengestelde richting voltrekt. Zachtjes, in slow-motion bijna, en met precies de juiste hoeveelheid uitgeoefende spierkracht worden ze wijd opengesperd. De beweging waarop ons deze service wordt geboden is zichtbaar met voorbedachte rade gemaakt zodat de portieren gelijktijdig hun maximale uitslaande positie bereiken, dat van 89 graden ten opzichte van de flank. Het is niet precies duidelijk waar de grondlegging van deze zogenoemde suïcidedeuren ligt, maar een ‘wees ongelofelijk welkom’ zou een hele goede kunnen zijn.
Anders dan bij Rolls’ ultieme vlaggenschip zijn de dorpels van de Ghost niet genivelleerd met de vloer van de auto, een van de weinige subtiele details die aangeeft dat je niet met de keizer onder de Rolls-Royce´s te maken hebt. Een Phantom ‘betreedt’ je, een Ghost stap je binnen. Daarna zijn de oo´s en aa’s niet minder gelaagd. De voetjes landen waar ook zachtjes op hoogpolig tapijt. Wel een centimeter dik is het, zo eigenlijk ook de houten inlegpanelen serieuze plakkaten zijn. Je krijgt dat niet te zien, waardoor onvermijdelijk de prangende vraag boven komt drijven waarom het fineer uit een overdreven 18 lagen moet bestaan. De ‘R’ dat evengoed op ieder deurpaneel gewalst had kunnen zijn maar feitelijk met een van de stilste handen ter wereld is geschilderd is nog zo’n voorbeeld. Dat je niet ziet wil immers niet zeggen dat het er niet is. Weten dat het zo is, dat bezorgt Rolls nu juist een bijna goddelijke status.

Genoeg. Punt.
Het oog voor detail is ongekend. Niet denigrerend bedoeld, maar Bentley haalt niet dit niveau. Een deel van Rolls’ ongenaakbaarheid ligt in hun soms uiterst simpele, bijna kinderachtige denkwijze. Op de klimaatregeling tref je geen numerieke temperaturen aan. ‘Sinds wanneer geven cijfers de mate van behaaglijkheid in het interieur aan?’, luidt de verklaring. Rood is warm(er) en blauw is koud(er). Punt. Hier wordt de kunst van het weglaten gehanteerd, want zonder dat we er erg in hebben is het in de Ghost zoveel serener dan in elke andere toplimousine waarin we ooit reden. Warempel.
De prestaties zijn al evenzo irrelevant. Vragen naar het vermogen van de dubbel-geblazen V12 mag, maar zal geantwoord worden met een vage doch doeltreffende ‘genoeg’. De mensen bij Cito Motors zullen de klant ook nimmer vragen of hun bankrekening wel toereikend is. Zodra er duurzame gesprekken aanbreken weten ze dat het ‘genoeg’ is.

Halve waarheden

We hebben het toch maar even voor je opgezocht. De initieel voor de BMW 7-serie ontwikkelde twaalfcilinder (of ontwaken we je hiermee nu uit de droom?) levert een maximumvermogen van 570 pk en 780 Nm. De regelmatige tripjes naar München ontkennen ze niet, maar er wordt nog wel even (met klem) medegedeeld dat er nog maar weinig BMW-restjes te bespeuren vallen als je een Rolls zou ontleden. We zullen het moeten geloven, want dat de volle waarheid nooit achterhaald kan worden, daar zorgen ze in Sussex wel voor. Alhoewel, de Ghost maakt op onmisbare wijze de invloeden van BMW kenbaar. Het infotainment en de bedieningsorganen daarvan zijn namelijk hetzelfde als in een beetje 3-serie. Wij storen ons er geen moment aan. Pijnlijker is dat het iDrive-systeem hoognodig toe is aan een update. Rijdend in de Ghost mag de wereld dan ogenschijnlijk stilstaan, dat is toch echt een illusie.

“Weten dat het zo is, dat bezorgt Rolls nu juist een bijna goddelijke status.”


In onschuld

Waar we een beetje bang voor waren is dat we anders tegen Rolls-Royce zouden gaan kijken als de rijervaring tegen zou vallen. Het tegenovergestelde is gebeurd. Omdat achter het stuur of achterin een Rolls zitten voor ons ook geen dagelijkse kost is, werden we de eerste kilometers overmand door emoties. Gaandeweg ebden deze wat weg en kwamen we tot het objectieve conclusie dat zo’n Ghost helemaal niet zo superieur is als menigeen zegt of schrijft. Het is ongekend stil aan boord, zeker, maar de rust is niet groter dan in een toplimousine van pak ´em beet 100.000 euro. Om het met respect te zeggen: ook in de Ghost hoor je de wind de carrosserie zachtjes aaien en de gigantische banden het asfalt strelen. Verrassend is ook dat het onderstel best ferm is. Een gemene oneffenheid wordt door de luchtvering niet volkomen genegeerd. Als een speldenprik krijg je hem mee. De Ghost zou dan ook de eerste Rolls zijn waar de gechauffeerde soms ook chauffeur speelt. Ons is de perfecte plek om het even.
De Ghost is, op de Phantom na, werkelijk het summum op wielen. Selecteer de transmissiehendel in D en lift mee op een roze wolk waarbij halve centimeter dikke ruiten je scheiden van de rest van de wereld. Rust. Niemand doet je wat. De glanzende, uit massief metaal opgetrokken Spirit of Extacy voorop die bijna eindeloze neus houdt als het ware de wacht. Sommigen zullen een poging wagen om je uit je kalmte te halen. Je zou hierop kunnen reageren met een kuchje van de twaalfcilinder, maar waarom zou je. Laat ze, jij hebt niets te bewijzen. Jij rijdt Rolls. Jij weet waartoe de V12 in staat is. Zij zijn onwetend. Voor hun is de 5,7 meter lange imponerend koets nauwelijks te bevatten. Voor jou voorheen ook, maar niet langer. Jij hebt in de Rolls-molen gezeten, jezelf rijkelijk getrakteerd. Je zal het wel verdiend hebben en het is je gegund. We willen je er zelfs voor bedanken. Eenzelfde dank die uitgaat naar de mensen bij Cito Motors. Het is namelijk niet zozeer de onuitwisbare indruk die het rijden in een Rolls achterlaat die het merk zo ongenaakbaar en mysterieus maken. Het zijn de anekdotes, de verhalen op verhalen op verhalen. Al meer dan een eeuw lang. Je moet ze aanhoren, laten bezinken en daarna gaan zitten of rijden. Die volgorde. Pas dan zie je het, begrijp je het, krijg je het te pakken. Om je vervolgens nooit meer los te laten. Magie bestaat. Echt.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Rolls-Royce Ghost
Rolls-Royce Ghost
Rolls-Royce Ghost
Rolls-Royce Ghost
Rolls-Royce Ghost
Rolls-Royce Ghost
Rolls-Royce Ghost
Rolls-Royce Ghost
Rolls-Royce Ghost
Rolls-Royce Ghost
Rolls-Royce Ghost
Rolls-Royce Ghost
Rolls-Royce Ghost
Rolls-Royce Ghost
Rolls-Royce Ghost
Redactie
Door Redactie

Zoeken