Tests

Ford Fiesta ST

Ford Fiesta ST

Ford heeft ons er 5 jaar op laten wachten. Vijf jaar! Weet je wel niet hoe lang dat is?! Er had ons in die periode van alles kunnen gebeuren: een legertje kinderen, een schipbreuk nabij Tristan da Cunha, een veroordeling tot levenslang. Misschien liepen we wel niet eens meer op deze aarde rond. Mijn hemel, dan hadden we enkel – van bovenaf – kunnen toekijken hoe vermakelijk de nieuwe Fiesta ST wel niet is. Een hel.

Ineens, zonder bedoeling, staat de kont uit het lood. Hadden we die even niet zien aankomen. Aha, dus de nieuwe Fiesta ST is er zo één. Lachen. Ter verduidelijking, we hebben zojuist een snelle haakse verschalkt. Het gas er stevig op, aanremmen, de net iets te hakerige handbak in z’n twee zien te krijgen, beetje bijremmen nog én… insturen. Op datzelfde ogenblik voelen we dat er nog net iets teveel vaart in de koets zit, waarop wordt beslist niet de rem aan te tikken maar het gas te liften. En toen gebeurde het. Een geluksmomentje dat je nog maar zelden aantreft bij hedendaagse auto’s, zelfs als ze van het kaliber gooien-en-smijten zijn.
Door de acute massaverplaatsing (van achteren naar voren) wordt de kont van de Fiesta ST lichter en glijdt deze naar buiten. Erg speels, dus leuk, dus verslavend. En zo lang je geen overdreven gekke dingen doet, kan er eigenlijk niets fout gaan. De ‘losgeraakte’ staart groeit namelijk als het ware vanzelf weer aan zodra je in de richting stuurt waar het naartoe moet. Bijzonder fijne besturing trouwens. Lekker zwaar en met veel gevoel, en niet gefaseerd zoals dat tegenwoordig veel voorkomt. Ook bij langzame, parkeersnelheden moet je kracht uitoefenen om de wielen te laten draaien. Prettig bij een gewone Fiesta, maar dit is een ST!

BigMac
De ST is zeer controleerbaar en daarmee een heet bommetje waar eigenlijk iedereen ongelofelijk veel lol mee kan hebben zonder zichzelf en de auto ernstige schade toe te brengen. Oftewel, hij is van nature even veilig als al die andere moderne hatchbacks die de voornaam ´hot´ hebben, maar waarbij je nooit gutsend van het zweet wakker geschud wordt dat die actie van zonet maar nipt goed afliep.
Te vaak ervaren we dat goed bedoelde hot hatchbacks eigenlijk maar lauwwarm zijn. Zeker tegenwoordig moeten ze in staat zijn iedereen naar het zin te maken: alleenstaande man, vrouw van, slecht gehumeurd, vrolijk gestemd, borderline, kleine gezinnen, dunne portemonnees, toch verwend. Veel hot hatches – ook vroeger al, maar helemaal vandaag de dag – zijn te vergelijken met een BigMac: ze zien er verrukkelijk uit op de billboards, nog smakelijker als ze voor je staan, stillen de ongelofelijke trek naar iets lekkers, om je een paar kwartier later al te doen verlangen naar meer. Maar we blijven ze slikken, de lange rijen bij een willekeurige McDonalds bewijzen het. Gelukkig is de nieuwe Fiesta ST meer dan een versnapering van hap-slik-weg.

Klappertanden
Helemaal vrij van zuurtrekkende gezichten door bepaalde ingrediënten is de nieuwe Fiesta ST dan weer niet. Want, alsjeblieft zeg, wat is dat onderstel ongelofelijk straf! De Focus ST heeft er ook een handje van, maar door z’n langere wielbasis laat die je na een lange rit niet compleet gesloopt uitstappen. In de behalve op perfecte wegen altijd heftig stuiterende Fiesta ST is het continu klappertanden en dat maakt hem minder geschikt voor alle dag, simpel zat. Maar mopperen doen we liever niet. Het plankharde onderstel is juist dat krokante laagje rondom de ST-lekkernij. Zonder zou dat een stuk zoutelozer zijn, want (te) soft afgestemde auto´s hebben de neiging te duiken bij het remmen en op één oor te gaan liggen in een snel genomen bocht. De precisie neemt daardoor af, soms erg sterk. Dankzij de stijve veren en minimale slag van de dempers blijft de koets van de ST juist heel mooi vlak en kunnen alle vier de zeer plakgrage Potenza’s op nagenoeg evenveel grip rekenen waardoor het harder in en sneller uit is. Het zogenaamde Torque Vectoring, een soort elektronisch sper, verdeelt ondertussen razendsnel de aandrijfkrachten over de voorwielen zodat het stuurwiel geen ongewenste bewegingen maakt en de auto uit balans haalt. Dat kost tijd en daar zit je niet op te wachten. Een uitwaaiende kont doet dat feitelijk ook, maar dat is gewoon ontzettend vermakelijk. Stiptheid met losbandigheid afwisselen is goed voor de gezondheid is ons ooit eens verteld door een ogenschijnlijk wijs iemand.

Bijna een 10
We durven er ons spaargeld op in te zetten. In bekwame handen geeft de Fiesta ST op het circuit z´n concurrenten het nakijken, ook al is hij in vergelijk met de meeste daarvan minder krachtig. De ST beschikt in feite weliswaar net als de Renault Clio RS en Peugeot 208 GTi over 200 pk, maar enkel in overboost-modus dat telkens slechts voor 20 seconden wordt afgegeven. In de basis moet er gewerkt worden met 182 pk en 240 Nm. Het is ruim voldoende, want de geblazen 1.6 Ecoboost hapt alleen bij extreem lage toerentallen naar adem. Geen nood, eerder slim want dat zorgt ervoor dat de brandstofrekening bij een gemiddeld rijgedrag binnen de perken blijft. De grootste snelheid van de motor bevindt zich tussen 2.500 en 5.500 tpm; daar is hij op z´n sterkt. Ga dus niet een versnelling te hoog zitten, vooral ook omdat de sound composer (voor het schudbord, in het motorcompartiment) die het motorgeluid in het interieur versterkt in dat gebied het meest effectief is. Want ja, gretig van zich laten horen, ook dat doet de Fiesta ST. Heeft Ford dan helemaal niets fout gedaan. Jazeker wel... hem pas zo laat op de markt brengen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Ford Fiesta ST
Ford Fiesta ST
Ford Fiesta ST
Ford Fiesta ST
Ford Fiesta ST
Ford Fiesta ST
Ford Fiesta ST
Ford Fiesta ST
Ford Fiesta ST
Ford Fiesta ST
Ford Fiesta ST
Ford Fiesta ST
Ford Fiesta ST
Ford Fiesta ST
Redactie
Door Redactie

Zoeken