Tests

Audi S3

Audi S3

Er zijn slechts twee manieren om te achterhalen of je met de nieuwe Audi S3 te maken hebt: er vlak achter gaan rijden of zelf het stuur ter hand nemen.

Vier uitlaatpijpen, das ist alles! Verder verraadt de nieuwe Audi S3 op ’t eerste gezicht niet of nauwelijks dat hij toch zeker bijna 3 seconden eerder de 100 km/h doorkruist dan de voortaan op een na snelste A3, de 1.8 TSI. Drie seconden, is dat veel vraag je je misschien af. En of! Wellicht brengt de wetenschap, dat wanneer je het gaspedaal van de S3 deze tijd langer tegen het schutbord duwt je al over de helft van de topsnelheid bent, je tot betere inzichten. Volgens de brochure grijpt de elektronische begrenzer in bij 250 km/h. Een bescheidenheid waar we Audi zelden op betrappen. Want toen we de Autobahn even vrijwel voor onszelf hadden, zagen we de naald van de snelheidsmeter nog wat verder doordraaien en de 260 km/h aanstippen. Dit zou het verschil kunnen zijn tussen fictieve en geijkte kilometers per uur, het geeft desalniettemin aan dat de nieuwe Audi S3 een niet te onderschatten auto is. Een misser die wel snel is gemaakt als de S-badges zijn verwijderd.

Lange adem
Om de nieuwe S3 voort te stuwen hield Audi vast aan de inmiddels welbekende aandrijflijn: Quattro waarvan onder normale omstandigheden enkel de voorwielen worden aangedreven door een krachtige 2.0 liter TFSI-turbomotor. De wel degelijk aanwezige vierwielaandrijving werd verder verfijnd en maakt nog altijd gebruik van een simpelere verdeelkoppeling (Haldex) dan de RS 6 Avant. Echter zolang deze goedkopere constructie zo briljant werkt als bij de S3, hoor je ons niet klagen.
De viercilinder-turbobenzinemotor daarentegen is compleet nieuw. Het blok, met exact hetzelfde slagvolume als de vorige generatie (1.984 cc), levert een maximumvermogen van 300 pk. Dat is nog eens 35 pk meer dan de vorige S3, en daar komt bij dat het piekvermogen eerder vrijkomt. Bij 5.500 tpm bereikt de motor zijn hoogtepunt, ruimschoots voor de toerenbegrenzer er inkomt bij 6.800 tpm. Mocht je je afvragen of de oude 2.0 liter TFSI deze rek niet meer in zich had, dan geeft de power-band van het met 30 Nm gestegen maximaalkoppel daarop het antwoord. Die is namelijk veel breder geworden. Al bij een lage 1.800 tpm – wat 600 tpm eerder is dan voorheen – zijn alle 380 Newtonmeters op volle sterkte, om pas bij 5.500 tpm in kracht af te zwakken.

Doorrookte stem
In de meetkundige grafiek van de S3 tref je dus een lange horizontale lijn aan waarbij op een gegeven moment maximumvermogen en -koppel bij elkaar komen. Wat betekent dat voor de praktijk? Nou, allereerst maakt het de Audi tot een sprinter met een welhaast onuitputtelijke conditie. De S3 is bij wijze van spreken een sprintkanon en een duursporter in één. Herhaaldelijk explosief uit het startblok komen of een marathon in recordtempo afklokken is hem om het even. Hij blijft er maar aan sjorren, of duwen als de Quattro-techniek vindt dat alle aandrijfkrachten naar de achterwielen gestuurd moeten worden voor optimale tractie. De razendsnelle DSG-transmissie laat geen adempauzes toe, maar ook de ietwat hakerige handbak is een vluchtig doorgeefluik.
Het zou ons niets verbazen dat de nieuwe S3 de RS3 zonder bloed, zweet en tranen kan bijhouden. Hij klinkt zowaar bijna hetzelfde, al heeft de 5-cilinderturbo van de RS 3 een van nature donkerbruine grom, terwijl bij de S3 daarvoor een elektromechanische sound actuator aan te pas moet komen die de viercilinder-schreeuw kunstmatig omzet naar zo’n doorrookte stem. De poging is erg dapper en zal de meeste S3-kopers als muziek in de oren klinken waar ze maar geen genoeg van kunnen krijgen. Geoefende luisteraars zullen hierin slechts tot een bepaalde hoogte meegaan. Tot pak ‘em beet 4.500 tpm. Daarna lijkt het artificiële geluid in de cabine echt van alle kanten te komen en tevens niet meer synchroon te lopen met de daadwerkelijke brom uit de uitlaten.

Met uitsterven bedreigd
Bedeesd kan de Audi S3 ook, en daarin schuilt minstens de helft van z’n indrukwekkende allround-karakter. Zet Audi Drive Select in Comfort en het onnatuurlijke motorgeluid alsook de actieve demping worden onmiddellijk tot kalmeren geroepen. Een bevel waarop de gaspedaalreactie en besturing eveneens gehoorzamen en niet langer onmiddellijk bij iedere ingeving reageren. Wat een verschil met de meest bevolgen stand, Dynamic! Nooit eerder was het onderscheid tussen de modi zo enorm. Daarmee bewijst het adaptieve dempingsysteem voor het eerst echt een meerwaarde te zijn (meerprijs nog niet bekend).
Een adrenalinejunkie is de S3 vanwege Quattro en de enorm lineaire krachtsopbouw, hoe indrukwekkend ook, nog steeds niet – dat ras wordt überhaupt met uitsterven bedreigd. Maar dezelfde als voorheen is hij ook niet. Audi heeft een behoorlijke stap gemaakt. Met name voor diegene die 80% van het rijplezier halen uit de laatste 20% van het potentieel van een auto is er met de nieuwe S3 veel te winnen. Helemaal als het optionele Audi Drive Select is geïnstalleerd. Het lagere wagengewicht in combinatie met een geweldige ‘duwmotor’ en een op scherp gezette ophanging maakt de S3, juist op de toppen van zijn kunnen, fanatieker te rijden dan ooit tevoren. Het is voor ’t eerst dat je als bestuurder niet de S3 moet uitdagen om lol te hebben, maar ook andersom. En dat werkt zeer bevredigend.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Audi S3
Audi S3
Audi S3
Audi S3
Audi S3
Audi S3
Audi S3
Audi S3
Audi S3
Audi S3
Audi S3
Audi S3
Audi S3
Audi S3
Redactie
Door Redactie

Zoeken