Tests

MINI Cooper S Paceman

MINI Cooper S Paceman

Familie-uitbreiding begint bij MINI, hedendaags een merk en al lang geen model meer, een routinezaak te worden. Met de nieuwe Paceman komt het aanbod op liefst zeven modelvarianten uit. Het recept wordt ondertussen troebeler en troebeler. Maar een MINI blijft wel een bepaalde bijzondere aantrekkingskracht hebben. Wij ervaarden dat ook ditmaal met de Paceman Cooper S, maar plaatsen wel onze kanttekeningen.

Het zevenkoppige assortiment van MINI is vandaag de dag op te delen in twee hoofdcategorieën. De modellen die gebaseerd zijn op de ‘originele’ MINI, de Hatch, Cabrio, Clubman, Roadster en Coupé en in de andere hoek de Countryman en deze Paceman die het onderstel gebruikt van z´n broer. De technische verschillen zijn overigens op één hand te tellen, maar je kan er moeilijk omheen dat de Paceman een snufje Evoque in het segment introduceert. Een nóg exclusievere SUV in coupé-vorm met het sterke MINI-imago om zich heen. De Britse fabrikant omschrijft het zelf als een Sports Activity Coupé, maar dat is natuurlijk een holle marketingterm die verzonnen is om de auto in een niche te positioneren en zodoende de prijs hoog te houden. Wie namelijk dacht dat de driedeurs Paceman - omdat hij twee deuren minder telt dan de Countryman - goedkoper is komt bedrogen uit. Een vergelijkbare versie vraagt een extra investering van € 1.200,-. Gevalletje ‘less is more’.

Sports Activity Coupe
Wellicht gebruiken de Britten de hippe marketingterm tevens om een beetje duidelijkheid te scheppen in wat het eigenlijk is. Maar zeg nu zelf, van de term Sports Activity Coupé worden we niet veel wijzer. Dat de Countryman de basis vormt, is duidelijk. Daar is de relatief grote algemene hoogte, de krachtig gelijnde neus en overdreven bodemvrijheid een evidente indicatie van. De daklijn loopt dan weer af, zoals bij een Coupé, maar de kofferklep is verticaal als bij een stationwagen. En hij heeft de deuropstelling van een driedeurs. Je zou dus ook zomaar kunnen stellen dat hij ook een klein beetje van alle segmenten is. Van binnen blijft de Paceman heel traditioneel met het monteren van de grof uitgevallen centrale snelheidsmeter. Het geeft het dashboard een eigenzinnige look, maar helaas plaatsen we bij de rest van het dashboard wat de kwaliteit en ergonomie betreft ook ditmaal onze vraagtekens. Vooral de materiaalkeuze en plaatsing van enkele bedieningselementen zouden de heren van MINI nogmaals onder de loep mogen nemen. Zeker als je kijkt wat de producten van het van oorsprong Britse merk kosten.

Vierzitter
Vanzelfsprekend is achterin plaatsnemen een stuk uitdagender dan in z´n goedkopere broer met vier portieren. Je moet je immers op de achterbank wurmen en omdat de Paceman met een lengte van 4,10 meter geen riante auto is, is dat evenmin het geval voor de opening naar achteren. Eenmaal ingesnoerd dan is er desalniettemin weinig klagen over de binnenruimte. Het houdt vanzelfsprekend niet over, maar behelpen is het evenmin. Wellicht is dit mede te danken aan de twee individuele stoelen die de Paceman achterin herbergt. Met z’n vijven op pad is zodoende uit den boze. MINI biedt de Paceman alleen aan met sportstoelen voor de voorpassagiers, die overigens niet eens zo veel steun bieden als de naam doet vermoeden, en evenveel stoelen achterin die worden gescheiden door een rail waar je wat optionele prulletjes (als een bril- of bekerhouder) kan inpluggen. Ruim genoeg voor vier personen. Maar is de bagageruimte ook conform? Ook hier levert de Paceman met 20 liter lichtelijk in op zijn vijfdeurs broer, wat het totaal op 330 liter brengt. Voldoende, maar meer dan dat is het niet. Geen achterbank nodig? Dan wordt de inhoud uitgebreid naar 1.080 liter.

Playstation
Je raadt het al - het onderstel is identiek aan dat van de Countryman, al is het standaard gezegend met de stijvere antirolstang en de veer/dempercombinatie die bij de sportafstelling horen. Belangrijker is dat MINI er dus ook de architectuur met een McPherson-voortrein en een multilink-achteras (geheel onafhankelijk) van overneemt. Met resultaat, want de prijzige constructie zorgt ervoor dat de Brit stevig op de weg ligt. Het typische MINI-DNA stroomt zodoende krachtig door zijn bloed, al zorgt de wel erg nerveuze en tegelijk gevoelloze stuurbekrachtiging en een naar onderstuur neigend weggedrag helaas voor minder fun dan we van MINI gewend zijn. Zonde, want het merk staat juist bekend om haar levendige besturing. Het sportieve uiterlijk beloofde meer.

Sport button
Over sportief gesproken. Onder de bolle neus schuilt een 1.6 liter benzinemotor die door een turbo tot 184 pk gedwongen wordt en tevens een koppel van 260 Nm genereert. Ondanks z´n hoge vermogensopbrengst komt de turbomotor erg beschaafd voor de dag, mits je de optionele Sport-button ongemoeid laat. Beroer je deze wel dan wordt de krachtbron niet alleen alerter, maar eveneens een stuk uitbundiger dankzij kleine plofjes in zijn uitlaatgeluid. Benut je vervolgens zijn volledige potentieel en krijg je de Paceman zonder drama weg, dan is de 100 km/h 7,5 tellen later een feit en kan hij doorstomen tot 217 km/h. Dat je een gemiddelde van 6,1 l/100 km kunt behalen is mooi meegenomen, maar dat je daar fors bovenkomt als je de MINI in de kortste mogelijke tijd van A naar B wilt sturen, spreekt voor zich.

Keuzes
Je hoeft geen röntgenogen hebben om te zien dat de Paceman gebaseerd is op de Countryman. En daarmee nog verder afstaat van het originele MINI-concept. Bovendien boet hij praktisch gezien nog 20 liter kofferinhoud en twee portieren in, maar ook prijstechnisch is het de meest kostbare van de twee. Een wat stijvere en gelukkig ook prettig gedempte sportophanging maakt dan weliswaar weer wat goed, maar MINI maakt er geen geheim van dat je in feite betaalt voor het aparte design. Vertroebelen doet het concept meer en meer en de Paceman, hoe cool wij hem er ook uit vinden zien, maakt wel heel grote sprongen wat concessies betreft. We laten de keuze aan jou. Rationeel gezien is een MINI immers nog nooit de juiste keuze geweest, maar emotioneel weten ze op verrassende wijze keer op keer wat bij je los te maken. Ook deze Paceman.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
MINI Cooper S Paceman
MINI Cooper S Paceman
MINI Cooper S Paceman
MINI Cooper S Paceman
MINI Cooper S Paceman
MINI Cooper S Paceman
MINI Cooper S Paceman
MINI Cooper S Paceman
MINI Cooper S Paceman
MINI Cooper S Paceman
MINI Cooper S Paceman
MINI Cooper S Paceman
MINI Cooper S Paceman
MINI Cooper S Paceman
Redactie
Door Redactie

Zoeken