Tests

Eerste indruk nieuwe aandrijflijnen Opel

Eerste indruk nieuwe aandrijflijnen Opel

Wie meer dan eens een rijtest met een recente Opel heeft gelezen zal het niet ontgaan zijn dat het voornaamste commentaar op hun aandrijflijnen is dat ze conform de markt een hogere CO2-uitstoot produceren. Kritiek die Opel niet is ontgaan, evenals de steeds strengere emissie-eisen die de Europese Unie aan autofabrikanten oplegt. Als antwoord hierop gaat het Duitse merk nog voor 2016 maar liefst nieuwe 13 motoren en enkele nieuwe transmissies lanceren, waarmee 80% van diens aandrijflijnen wordt gemoderniseerd. Wij namen alvast de proef op de som op en rondom Opel’s Test Centrum in Dudenhofen.

Opel heeft sinds de lancering van de Astra in 2009 een behoorlijke stap gemaakt en hiermee doelen we niet alleen op het gebied van design. Ook wat betreft bouwkwaliteit en afwerking kan het merk uit Rüsselsheim momenteel uitstekend meekomen. Op sommige punten steken sommige Opels zelfs boven de maaiveld uit. Neem bijvoorbeeld het weggedrag. Des te jammer is het dan dat de motor-transmissie-combinaties telkens achterblijven op de overige kwaliteiten van Opel’s producten. Naast relatief hoge verbruiks- en emissiewaarden (in de belangrijkste (sub)klasses), zijn ietwat lome en luidruchtige motoren en nukkige versnellingsbakken veelgehoorde kritieken van pers, maar ook bestaande Opel-klanten. Pijnpunten die met de compleet nieuw ontworpen 1.6 CDTI, 1.6 SIDI en tweede generatie van Opel’s handgeschakelde 5- en 6-versnellingsbak tot het verleden gaan behoren, zo ontdekten we na een Opel Power-Train Workshop en enkele korte testritjes met de nieuwe aandrijflijnen op het voor de buitenwereld afgesloten testcomplex van Opel in Dudenhofen.

1.6 CDTI-diesel
Tot de 13 gloednieuwe krachtbronnen, onderverdeeld in drie motorfamilies, behoort de 1.6 CDTI. Het dieselblok debuteert in de Zafira Tourer en zal daarna zijn weg vinden naar het gros van Opel’s modellenprogramma als vervanger van de oude 1.7 liter en minder krachtige 2.0 liter CDTI’s. Met 136 pk en een maximumkoppel van 320 Nm bij 2.000 tpm is de nieuwe 1.6 CDTI op papier bovengemiddeld sterk en dat merk je tevens in de praktijk. Opel stelde ons in de gelegenheid hem kortstondig aan de tand te voelen in de Zafira Tourer en gedurende die kilometers valt het op hoeveel stiller en soepeler de viercilinder-diesel draait ten opzichte van de huidige CDTI´s. Onderin zou de motor van ons nog wel wat meer trekkracht mogen leveren, maar laten we niet vergeten dat de Zafira Tourer zomaar eventjes 1.800 kilogram weegt met drie personen aan boord (zoals wij hem reden). Bij 120 km/h draait de motor een lage en zeer stille 2.000 tpm en dat zou je terug moeten zien in het gemiddelde verbruik dat volgens Opel niet meer zou moeten bedragen dan 4,1 l/100 km bij een CO2-uitstoot van 109 g/km. Dat zijn indrukwekkende cijfers! Bovendien is de nieuwe 1.6 CDTI al klaar voor de Euro6-norm.

1.6 SIDI-benzine
Eenzelfde sprong voorwaarts heeft Opel gemaakt met de 1.6 Turbo, vanaf de komende generatie aangeduid met SIDI wat de afkorting is van Spark Ignition Direct Injection. Ben je minder technisch onderlegd, dan mag je dit eigenlijk meteen weer vergeten, en is het wellicht belangrijker dat de 1.6 SIDI er in twee varianten komt: als Eco Turbo met 170 pk en 280 Nm en als Performance Turbo met 200 pk en 300 Nm. Addertje onder het gras is dat de zojuist genoemde koppelwaardes pas van kracht zijn gedurende de boost-functie (bij accelereren). Normaliter bedraagt de trekkracht respectievelijk 250 en 280 Nm, maar daar staat weer tegenover dat beide versies bij lagere toerentallen hun piek veel eerder bereiken en dit langer vast weten te houden.
Hoe dat voelt in de praktijk? Wel, de Performance Turbo maakt van de Astra een zeer vlotte en ontspannen te rijden auto. De kracht komt er uiterst geleidelijk in waardoor je niet direct doorhebt dat er 200 pk onder de kap actief is, maar een blik op de snelheidsmeter maakt dat alsnog kenbaar. Een sportieve geluidsbeleving missen we en daarmee lijkt Opel aan te willen geven dat we de moderne viercilinder-turbobenzinemotor niet in deze hoedanigheid moeten verwachten in een OPC-model, maar meer als aanjager voor reislustige Opel’s (Astra, Insignia, Zafira Tourer) voor de bestuurder die van doorrijden houdt. Op dat type klant is de 1.6 SIDI gesneden, zonder diens portemonnee hard te raken. Opel claimt namelijk een brandstofverbruik dat 13% lager ligt dan de bestaande 1.6 Turbo (Insignia: 7,0 l/100 km).

Kraakvrij achteruit inparkeren
Inherent aan een prettig rijgedrag zijn feilloos en efficiënt presteren transmissies. De handgeschakelde 5- en 6-versnellingsbakken worden zodoende momenteel herzien en daarbij is onder andere gekeken naar een vloeiender schakelgedrag en het makkelijker inleggen van de achteruit. Op dat laatste heeft Opel actie ondernomen na (voldoende) opmerkingen van klanten en bij de tweede generatie manuele versnellingsbakken is de achteruitversnelling zodoende met een extra synchromesh-ring aan de eerste versnelling verbonden. Door dit te doen is het kraakgeluid opgelost en kan de achteruitversnelling al ingelegd worden terwijl de auto nog langzaam vooruitrijdt, wat prettig is bij vluchtig achteruit inparkeren.

8-traps automaat
De op stapel staande 8-traps automaat, een primeur voor Opel, vergt, hoewel voorlopig nog niet uitontwikkeld nog wel enige verfijning. De schakelgangen van de transmissie, die ‘kaal’ wordt aangeleverd door Borg-Warner en vervolgens door Opel op smaak wordt gebracht, verlopen niet altijd onmerkbaar. Bij lage snelheden voel je nog lichtjes wanneer het volgende verzet wordt ingelegd en we weten dat dit tegenwoordig beter kan. Bij stevig accelereren en op hogere snelheden verdwijnt dit, een verhaal dat ook opgaat voor de nieuwe halfautomatische 5-traps transmissie voor de Adam en Corsa. Deze semi-automaten staan niet bekend om hun prettige rijeigenschappen en in de test-Adam bewijzen ze dat op dit moment opnieuw helaas. Hoewel Opel ons op het hart drukt dat hun half-automaat nog in de kinderschoenen staat, hopen we toch echt dat het merk het nukkige karakter nog voor de geplande, maar nog onbekende lanceringsdatum kan verhelpen. Want het merk is gewoon op de goede weg met de aandrijflijnen die komen gaan.

Er komt nog meer!
Zit er dan nog meer in de pijplijn dan dat we hierboven hebben behandeld en al even hebben mogen ervaren? Jazeker. Hoewel Opel het niet als een prioriteit ziet omdat op basis van onderzoeken de vraag naar transmissies met dubbele koppelingen de komende jaren niet enorm gaat stijgen, hebben ze er inmiddels wel een in ontwikkeling. Het betreft een 7-traps, maar daarover wil Opel verder nog niets over kwijt, evenals over de eind dit jaar te introduceren nieuwe motorfamilie met kleine slagvolumes, bedoeld om de meeste compacte modellen (weer) competitief te maken. We wachten dat dan maar rustig af. Dat wat spoedig gelanceerd gaat worden is in ieder geval overwegend veelbelovend.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Eerste indruk nieuwe aandrijflijnen Opel
Eerste indruk nieuwe aandrijflijnen Opel
Eerste indruk nieuwe aandrijflijnen Opel
Eerste indruk nieuwe aandrijflijnen Opel
Redactie
Door Redactie

Zoeken