Tests

Kia pro_cee´d

Kia pro_cee´d

De spoeling 3-deurs hatchbacks wordt alsmaar dunner. En de autofabrikanten die nog wel brood zien in zo’n model houden de ongeschreven regel in ere dat deze auto’s in hart en nieren sportiever moeten zijn dan de 5-deursmodellen. Kia zegt met de nieuwe pro_cee’d ook weer zo’n auto in huis te hebben en om dat zelf uit te vogelen reisden we af naar de Cote d’Azur.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: je hoeft geen doorgewinterde autojournalist te zijn om na enkele kilometers al te concluderen dat de 3-deurs Kia pro_cee’d geen sportieve auto is. Het zwaartepunt van de pro_cee’d ligt in vergelijk met de vijfdeurs Cee’d weliswaar lager door het 40 millimeter lagere dak en ook is de spoorbreedte net even wat groter, hij rijdt niet merkbaar anders dan de brave Cee’d met vier portieren. Kia’s variabele stuurbekrachtiging FlexSteer, dat na een druk op de knop kan wisselen van zeer licht naar een wat zwaardere besturing, doet zelfs meer kwaad dan goed. In alle drie modi voelt de besturing zwaar kunstmatig aan. De communicatie met de auto valt helemaal weg. FlexSteer is het perfecte bewijs dat moderne technologie niet altijd een voortuitgang is.
Dat pakt Opel bij de GTC en Renault met de Mégane Coupé toch heel anders (in onze ogen: beter) aan. Die 3-deursmodellen voegen de daad bij het woord door een spannend uiterlijk terug te laten komen in een meer uitgesproken rijgedrag. Kia zegt dat zij hieraan pas gehoor geven zodra de pro_cee’d GT is gelanceerd. Die is namelijk wel bedeeld met een aangepast onderstel voor meer gooi-en-smijt-werk, ook omdat diens krachtbron, een 204 pk sterke turbomotor, zich daarvoor beter leent.

Even ruim als 5-deurs
Het onderstel van de pro_cee’d voelt vertrouwd aan, maar veert uiterst gemoedelijk weg. Zelfs de demping – dat dan soms nog enigszins voor een sportieve noot kan zorgen – is vriendelijk voor de techniek en het lichamelijke gestel van de inzittenden. Het is dat je vooraf weet waar je instapt, maar zodra de gordel je is aangereikt – aan de hand van een armpje – verraadt eigenlijk niets dat je in een pro_cee’d hebt plaatsgenomen. Het kan evengoed een gewone Cee’d zijn. Van het overzichtelijke dashboard tot het druk met knopjes bezaaide stuurwiel, en van de prettig ondersteunende stoelen tot de functionele lay-out van het interieur, is de pro_ceed van binnen krek eender aan de 5-deurs. Een actieve zithouding is nooit te vinden, meer een zeer ontspannen houding. Maar het kopieergedrag heeft ook zijn voordelen. Binnenin is de pro_cee’d namelijk evenzo kwalitatief afgewerkt en ruim als de Cee’d. Met eveneens voldoende plek voor twee volwassenen op de achterbank. Ook de hoofdruimte is toereikend ondanks de lagere daklijn.

Tussen de McLarens
Om een zo groot mogelijke doelgroep aan te spreken liet Kia de pro_cee’d liever zoals hij in de basis is: een brave Cee’d, maar dan verpakt in een mooier papiertje. Want fraai, dat is de nieuwe pro_cee’d. Door de B-stijl verder naar achteren te plaatsen, het potlood wat zwieriger te hanteren en de koets wat breder te trekken met bovenin gereserveerde plaatsen voor de achterlichtunits, staat de pro_cee’d niet eens zover af van een volwaardige coupé. En dat terwijl de vijfdeurs Cee’d al een auto is die je op een zwoele zomerdag, wanneer de zon laag aan de hemel staat, voor de verandering een keer pal voor de veranda parkeert om hem vervolgens vanuit je luie tuinstoel nader op je te laten inwerken. De pro_cee’d leent zich ook voor dit soort nevengenot, en grote kans dat de buurman niet veel later zichzelf uitnodigt om de vers opengetrokken fles wijn samen leeg te maken. Zeker als de carrosserie is gehuld in Techno Orange, een kleur die exclusief aan de pro_cee’d is voorbehouden, strijkt het licht kunstzinnig over de gladde, glanzende oppervlakken van de auto waardoor de pro_cee’d de indruk wekt minstens een kleine 30 mille te kosten. Een introductielocatie tussen de McLarens was dus zo gek gekozen nog niet. Maar de prijzen beginnen toch echt bij € 18.495,-.

Kalm rijkarakter
Voor die net geen 19 mille verschaf je jezelf een pro_cee’d met 1.6 liter GDI die geheel op eigen adem aan zijn maximale 135 pk komt, maar airco moet missen. De viercilinder-benzinemotor wordt in vele modellen van het Hyundai-Kia-concern gebruikt en laat zich typeren als een ietwat luie motor die pas uit zijn stoel wil komen als je hem daartoe port, dus hoog in de toeren rijdt. In de pro_cee’d gedraagt hij zich niet anders.
Stil is het blok vrijwel altijd, maar dus nooit spannend. Een deel van deze verrassende anti-sportiviteit schuilt in de transmissie, of dat nu de manuele 6-bak of de DCT-automaat met dubbele koppeling betreft. In beide gevallen is de software zo geprogrammeerd dat bij het overschakelen naar een hoger verzet de motor zo ver mogelijk in toeren terugvalt, dit om brandstofverbruik te besparen natuurlijk. Hier is op zich niets mis mee, maar het zorgt er wel voor dat de 1.6 GDI, na een scherpe bocht, steeds van ver moet komen om weer op kruissnelheid te komen. Een koppel van 164 Nm bij een drooggewicht van 1.165 kg is dan ook wat aan de krappe kant.

Hoop gevestigd op GT

De 1.6 CRDi, de andere verkrijgbare motor en enige diesel, laat zich wat dat betreft een stuk ongedwongener rijden. De slagen van de handbak zijn doeltreffend, maar al evenzo lang. Als je hebt geaccepteerd dat de pro_cee’d qua sportiviteit ver van zijn concurrenten afstaat is dat niet langer teleurstellend. Je laat je dan al gauw meeliften op het hoge koppel. Al bij 1.900 tpm staan de volle 260 Newtonmeters paraat en daarmee kom je niets te kort. De dieselmotor maakt van de pro_cee’d echter nog steeds geen snelle sprinter. In 10,9 seconden zit je ermee op 100 km/h, een weinig imponeerde waarde en eigenlijk de zoveelste eigenschap van de pro_cee´d waar wij ons maar moeilijk overheen kunnen zetten. De nieuwe Kia blijkt gewoonweg niet de auto die wij – op basis van zijn uiterlijk – hadden verwacht. Een gemiste kans, ook omdat de 5-deurs Cee’d al een erg gelikte auto is. Volgens Kia moeten we de pro_cee´d echter anders zien, namelijk als de sportiever ogende ´broer van´ en niet als de meest sportieve van het Cee´d-trio. Een auto van het kaliber wel de lusten, niet de lasten. Kan zijn. Wij maken ons liever op voor een volgende ontmoeting met de pro_cee´d. Die met de GT.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Kia pro_cee´d
Kia pro_cee´d
Kia pro_cee´d
Kia pro_cee´d
Kia pro_cee´d
Kia pro_cee´d
Kia pro_cee´d
Kia pro_cee´d
Kia pro_cee´d
Kia pro_cee´d
Kia pro_cee´d
Kia pro_cee´d
Kia pro_cee´d
Kia pro_cee´d
Redactie
Door Redactie

Zoeken