Tests

Volvo V40 Cross Country

Volvo V40 Cross Country

Wie niet groot en sterk is, moet slim of tenminste een beetje maf zijn. Als relatief kleine automerk kan Volvo niet zoals Audi of Mercedes à la minute modelconcepten uitbraken zodra de markt daarom begint te vragen. De (financiële) risico’s zouden te groot zijn. Reken dus niet op een stationwagen van de V40. Ook geen driedeurs om het gat op te vullen die de verdwenen C30 achterliet. Nee, Volvo pakt het klein aan. Maar waarvan de gevolgen, in positieve zin, wel eens groot kunnen zijn.

Volvo V40 Cross Country

Volvo heeft het leveringsprogramma uitgebreid met een sportieve variant, de V40 R-Design, en een stoere variant, de V40 Cross Country en protagonist in dit verhaal. En daar blijft het bij. Er komt geen stationwagenvariant, noch een coupé en evenmin een sedan. En dat terwijl de vorige S40 en V50 hunzelf nog wel in deze (populaire) segmenten manifesteerden, en de ‘niche’ voor aanhangers van maximaal twee portieren overlieten aan de C30. Hoe kan het dan dat Volvo denkt al deze gepensioneerde Volvo’s te kunnen vervangen met slechts een auto. Nou, de nog piepjonge V40 kent best wat overlap met de S40, V50 en C30. Bovendien staat de V40 qua afmetingen en diens prijs precies in de winkelstraat waar de meeste automobilisten shoppen, terwijl de S40, V50 en C30 ieder elk tussen de traditionele segmenten in vielen.

Doen alsof
Waar Volvo dan wel weer (eigenlijk altijd al) oog voor heeft, is de wereldwijde tendens om te gaan rollebollen met avontuurlijk ogende modellen die doen alsof ze bergen kunnen verzetten. Met de V40 Cross Country willen de Zweden meeliften op die trend, zonder meteen hoge kosten noch veel moeite te hoeven steken in een specifiek model zoals bijvoorbeeld de Audi Q3. Kostenbesparend is het zeker (voor iedereen), want de meerprijs van het Cross Country-pakket voor de V40 bedraagt nog geen € 2.000,- voor de consument, laat staan wat de netto kostprijs voor Volvo is.
Dit gezegd hebbende, hoef je de V40 Cross Country eigenlijk niet eens gezien te hebben om te kunnen voorspellen dat de voornaamste stilistische aanpassingen zich ter hoogte van de onderbumpers en dorpels bevinden. Om vervolgens de indruk te wekken dat het geheel beter tegen een stootje kan, is het plastic wat dikker uitgevoerd dan bij de burgerlijke V40.
Maar Volvo is ook niet vergeten dat de Cross Country tevens premiumwaardig moet ogen, en daarvoor werden verchroomde sierpijpen uit het magazijn getrokken, samen met zilverkleurige beschermplaten aan de onderzijde van de bumpers. Die hebben we natuurlijk even geïnspecteerd, en zoals je wellicht wel verwachtte hebben die uitsluitend een esthetische functie.

Strak in het vel
De wielbasis van de Cross Country bedraagt 2,64 meter en is daarmee relatief kort. Terwijl je daar voorin eigenlijk niets van merkt, heeft het wel gevolgen voor het gedeelte na de B-stijl. Zo is de achterbank eerder knus en moet je ook qua hoofdruimte geen recordwaarden verwachten. De bagageruimte is met 335 liter gelijk aan dat van de V40 zonder cursus zelfverdediging op zak, en ook dat volume blijft zo’n 30 liter achter op vijfdeurs soortgenoten. Pleister op de wond is de neerklapbare achterbank waarmee een volledig vlakke laadvloer wordt gecreëerd. Ook de vele extra opbergvakjes her en der verspreid in het interieur bieden troost.

Poepchic
Maar wacht, neem de ambiance in de V40 eens in je op en je vergeeft onmiddellijk de kritiek op de ietwat tegenvallende ruimte (achterin). De V40 Cross Country ademt die typische Scandinavische entourage. Het sfeervolle two-tone leder over de perfect zittende en prachtig geprofileerde stoelen, de meer dan keurige afwerking en gebruikte materialen en de bijzondere kleurencombinaties, het oogt allemaal even poepchic. Al hoef je natuurlijk niet per se voor koperbruin te kiezen.
Ook heel erg Zweeds is hun reputatie op het gebied van ergonomie. Het bedieningsgemak in een Volvo is welhaast onovertroffen, en dat terwijl de intuïtieve bediening gepaard gaat met diverse, doorgaans rust verstorende gadgets. De V40 heeft ze, zonder meteen de aandacht op te eisen. Ok, om de frameloze binnenspiegel kun je simpelweg niet heen, en ook de verlichte versnellingspook moet je af en toe eens aanraken. Maar voor de rest zitten de goodies netjes verstopt in menu’s. Gelukkig maar, want hoewel marketingonderzoekers beweren dat hier heel wat mensen op zit te wachten, zijn wij van mening dat bijvoorbeeld de drie beschikbare kleurenthema’s van het instrumentarium (Elegance, ECO, Performance) nauwelijks meer zijn dan gadgets.

Geen T3
Het motorenpalet vertoont eveneens sterke gelijkenissen met de normale V40, het zoveelste bewijs dat de Cross Country op fancy feestjes en partijen gezien wil worden en liever niet rond vreetschuren waar hillbilly’s de ’s middags nog “boeee!”-loeiende BBQ-hapjes weggespoelen met gulzige slokken moonshine. Met de V40 Cross Country kun je je flinker voordoen dan je werkelijk bent, terwijl er onderhuids de zachtaardige D2-diesel snort. Slechts 99 g/km aan CO2 stoot dit model uit. Verder prijken er op de prijslijst de D3 met 150 pk en de D4-vijfcilinder met 177 pk. Onder de beschikbare benzinemodellen vallen de T4, goed voor 180 pk, en de T5 met 254 pk. De T3, die wel in de gewone V40 hangt, vind je niet terug op het keuzepalet. Opmerkelijk, want waarom zou die 150 pk sterke viercilinder dan weer te min zijn voor de Cross Country?

5-cilinderbeleving
Afijn, daar hoeven wij ons niet om te bekommeren, want wij gingen met de T5 op pad. Dit topmodel is standaard gekoppeld aan de automatische Geartronic. Nog altijd niet onze automaat moeten we bekennen. De kritieken uit het verleden zijn door Volvo nog steeds niet opgelost, al zijn de wisselingen wel minder sterk voelbaar. Toch, doe ons de Powershift met dubbele koppeling maar. Die haalt op basis van z´n ‘snelle’ techniek wellicht ook het beste uit de aangekoppelde motor naar boven. De aandrijflijn van de T5 geeft namelijk het gevoel onderweg naar de wielen ruwweg zo’n 30 pk te verliezen. Op papier noteert hij vlotte cijfers, en nu willen wij heus niet beweren dat de Cross Country als T5 traag is, de werkelijkheid voelt zeker niet aan als een sprinttijd van 6,1 seconden. De uitstekende geluidsisolatie ten spijt. Wellicht is die zelfs te goed, want Volvo’s befaamde diepe 5-cilinderroffel is meer af- dan aanwezig.

De weg kwijt? Welnee!
Dat een avontuurlijk rijbeleving achterblijft op de verwachtingen vooraf heeft zeker deels te maken met het totaalpakket. De ophanging van de Cross Country is nauwelijks aangepast ten opzichte van de gewone V40. Hij hangt al evenzo gemoedelijk in de veren ondanks de 4 centimeter grotere bodemspeling. En geloof het of niet, maar die extra centimeters missen hun effect niet in een drempel- en klinkerrijk land als de onze. De demping is dan weer wat steviger, vooral achter. Bijna op het harde af, wat soms storend is bij het rijden over korte oneffenheden. Dit is ook meteen het voornaamste pijnpunt van het rijgedrag. Want door de bank genomen koop je met de V40 Cross Country een heerlijk zoevende Volvo die zeer lastig van z’n stuk is te brengen door de snel reageerde vierwielaandrijving voorzien van een Haldex-koppeling. Koersvast is -ie. De besturing is zoals we dat van een Volvo gewend zijn aan de zware kant, direct en een tikkeltje afstandelijk, maar perfect voor de lange baan. Vergis je niet, de Cross Country is geen speelkameraad, maar eigenlijk als ieder andere V40 een fijne, comfortabele en solide reisauto die door de ‘Cross Country‘-injectie aan een lichte vorm van schizofrenie is gaan leiden. En wij zijn daar maar wat tevreden mee. Want de Volvo V40 Cross Country is, ondanks zijn imperfecties, het zoveelste voorbeeld dat deze aandoening tot briljante vondsten leidt. Hoe? Door buiten de gebaande paden te denken.

Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Volvo V40 Cross Country
Volvo V40 Cross Country
Volvo V40 Cross Country
Volvo V40 Cross Country
Volvo V40 Cross Country
Volvo V40 Cross Country
Volvo V40 Cross Country
Volvo V40 Cross Country
Volvo V40 Cross Country
Volvo V40 Cross Country
Volvo V40 Cross Country
Volvo V40 Cross Country
Volvo V40 Cross Country
Volvo V40 Cross Country

Zoeken

Merk- & modeldossiers