Tests

Mercedes E 63 AMG S

Mercedes E 63 AMG S

De lokale bevolking verstomt spontaan. Een oude Señor die zit te dommelen op een bankje voor zijn woning schrikt wakker, een jongeman die zijn heg staat te snoeien laat de schaar uit zijn handen glijden en een wielrenner gaat rechtop zitten om nog snel even achterom te kijken. Vind je het gek, als je met de snelste E-klasse ooit door de binnenlanden van Catalonië raast! Over een voormalig gedeelte van de Rally de Catalunya notabene. Dat kan niemand ontgaan.

Mercedes-AMG is heer en meester in het ontwikkelen van auto’s met een spectaculaire sound. Daar staat de huistuner van Mercedes-Benz bekend om. Wie ’s morgens de koude motor start wordt getrakteerd op een ongecultiveerde symfonie die in de verste verte niet doet denken aan een hypermoderne Mercedes, maar eerder associaties opwekt met oude Amerikaanse muscle cars. Niet zo’n vreemde vergelijking overigens, want net als die Amerikaanse soortgenoten putten de meeste AMG’s hun kracht uit een achtcilinderblok. In dit geval met een slagvolume van vijf-en-een-halve liter. Wie de sleutel omdraait (de E 63 AMG heeft vreemd genoeg geen moderne startknop), zal een brede glimlach van oor tot oor niet kunnen onderdrukken. Dit is waar een autoliefhebber blij van wordt.
Terwijl de motor langzaam maar zeker warm draait lijkt de dirigent in de orkestbak af te dalen en de muzikanten in het gareel te brengen. Met nog een paar laatste gorgelende klanken sterft het ongecultiveerde geluid weg en begint het georganiseerde noten voort te brengen. Of de pret daarmee over is? Oh nee, het feest begint pas!

Driedelig grijs zonder krijtstrepen
De symfonieën van de, in ons geval door Thorsta Magewerth geassembleerde AMG-motor, krijgen een extra dimensie dankzij de parkeergarage van waaruit we vertrekken. Een ondergrondse garage gesitueerd in hartje Barcelona die, als we naar boven rijden, onder een door Antoni Gaudi ontworpen pand blijkt te zijn gesitueerd. We hebben in eerste instantie weinig aandacht voor Gaudi’s creatie, net als vele toeristen overigens die meteen hun blik van het vrolijk gekleurde kunstwerk op onze Palladium Silber E 63 AMG laten vallen. Als we door de ochtendspits van de Spaanse metropool even verderop opnieuw de beeldende kunst van de Spanjaard passeren begint het te dagen. Hoe toevallig ook, maar Gaudi zou zomaar inspiratie kunnen zijn geweest voor de ontwerpers van Mercedes-Benz en hun collega’s bij AMG. Kijk maar eens goed naar de ovaal gestileerde luchtinlaten in de voorbumper en de vorm van de koplampen. Gaudi had weliswaar een minder strakke hand dan de Duitse ontwerpers, maar de vormen vertonen een gelijkenis. De eerlijkheid gebied te zeggen dat de vergelijking daarmee ook wel ophoudt, want de carrosserie kent verder vooral heel strakke lijnen. Het lieflijke van Gaudi’s creaties staat bovendien in schril contrast tot de agressiviteit die men in Affalterbach aan deze E-klasse heeft meegegeven.
De Barcelonezen hebben ons inmiddels in de smiezen, evenals toeristen die met hun camera’s in de aanslag onze ‘lokroep’ maar al te graag beantwoorden. Men haalt halsbrekende capriolen uit om de AMG te vereeuwigen. De een filmt, de ander maakt een foto en deelt deze ongetwijfeld direct met zijn vrienden terwijl hij een dikke duim naar ons opsteekt. Ja, de Mercedes E 63 AMG maakt indruk. En je valt op. Daar ontkom je niet aan. Of eigenlijk ontkwam. Mercedes levert optioneel namelijk een zogenaamd Business Package. En dan krijg je geen Bluetooth, een navigatiesysteem en een paar leuke wielen zoals dit soort pakketten normaal gesproken bevatten, maar de E 63 AMG wordt er enigszins een ‘wolf in schaapskleren’ van. Vink de optie aan en zoveel mogelijk van de AMG-opsmuk wordt gecamoufleerd door het in kleur mee te spuiten, de uitlaten minder te laten opvallen en zelfs alle badges te verwijderen! Kijk, dan maak je het statement dat je deze auto vooral voor jezelf rijdt.

Sterker dan SLS
En voor jezelf een AMG rijden, dat doe je! Maar stiekem wil je er natuurlijk maar al te graag ook in gezien worden. En dan het liefst in het beste van het beste, oftewel de nagelnieuwe E 63 AMG S. Een S die staat voor alle superlatieven die je maar opdreunen kunt, want wat een bloedsnel apparaat is dat! Het gehele ‘woordenboek der superlatieven’ schoot door de auto terwijl we de meest prachtige wegen rondom Barcelona lieten veranderen in rallystages. Niet geheel onlogisch, want hij overtreft zelfs de voorheen leverbare E 63 AMG met Performance Package door een vermogen van maximaal 585 pk voort te brengen. Spreek het maar eens hardop uit: vijfhonderd-vijf-en-tachtig-pk! Dat zijn waardes die de auto niet alleen tot de snelste E-klasse ooit maken, maar ook nog eens het merendeel van de sportauto’s het schaamrood op de kaken doet veroorzaken. De E 63 AMG S is zelfs sterker dan de SLS AMG! Volstrekt overbodig ten opzichte van de tot 557 pk gestegen S-loze AMG? Ach, dat laten we maar in het midden, het scheelt namelijk slechts 0,1 tel op de sprint naar 100 km/h.

Heilige huisjes zijn gesloopt
Het bloed dat door de aderen van de E 63 AMG S stroomt bevat een DNA dat alle concurrenten doet verbleken. Maar er is meer. Iets fundamenteel anders ten opzichte van alle voorgaande E AMG’s. Iets dat hem tot de grootste bochtenverslinder uit Affalterbach’s stal weet te maken. En nee, dat is niet zijn besturing, die had namelijk nog wel een tikkeltje directer gemogen. Het is iets dat je in alle facetten merkt: de S wordt standaard namelijk geleverd met 4Matic-vierwielaandrijving, een verder fijn geslepen voorwielophanging en een sperdifferentieel tussen de achterwielen. Maatregelen de de S op de achterklep mede hebben doen verdienen. Mercedes-AMG stapt daarmee weliswaar van hun geloof af, maar wat ons betreft is ze dat meteen vergeven; wij zijn dolenthousiast. Accelereer vol gas een bocht uit en de vier wielen doen alle moeite om zich vast te bijten in het asfalt om je zo snel mogelijk af te schieten. En snel, dat gaat het! Ongekend snel. Als we via de Carretera de Montserrat het gelijknamige Montserrat-gebergte beklimmen vragen we ons af welke andere auto, met uitzondering van een aantal supercars, deze E 63 AMG S bij zou kunnen houden. De Policia zou in ieder geval geen moeite hoeven ondernemen, die maken geen schijn van kans. Ook al hebben ze een thuisvoordeel.

Tarten van Moeder Natuur
Van dat thuisvoordeel hebben wij geen profijt. Bijna elke bocht is blind en weet soms mooi door te draaien, soms gemeen te knijpen. Af en toe is er ruimte, af en toe een gevaarlijk dicht op het asfalt geplaatste vangrail. Het maakt allemaal niets uit. Bocht na bocht weet de E 63 AMG S meer van ons vertrouwen te winnen. Het kan harder, keer op keer. En dankzij de vierwielaandrijving is de grip zo ongekend groot dat je bijna op moet passen: je speelt immers met de natuurwetten. Hoe je het ook wendt of keert, er komt een moment dat de 1.840 kg wegende E 63 AMG door de zwaartekracht wordt opgeslokt. In veel gevallen resulteert dat in een drift over alle vier de wielen en vangt de elektronica je keurig op. Maar wie de moderne engeltjes tijdelijk naar de achtergrond verdrijft en wat speelruimte toelaat moet op z’n tellen passen. Hoe ongekend goed de E 63 AMG S ook is, van de natuur win je het nooit. Maar er mee spelen is oh zo leuk!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mercedes E 63 AMG S
Mercedes E 63 AMG S
Mercedes E 63 AMG S
Mercedes E 63 AMG S
Mercedes E 63 AMG S
Mercedes E 63 AMG S
Mercedes E 63 AMG S
Mercedes E 63 AMG S
Mercedes E 63 AMG S
Mercedes E 63 AMG S
Mercedes E 63 AMG S
Mercedes E 63 AMG S
Redactie
Door Redactie

Zoeken