Tests

Seat Ibiza Cupra

Seat Ibiza Cupra

Tenzij er een nadrukkelijke merkvoorkeur aan de orde is, moet de beslissing welke compacte hot hatch uiteindelijk op de oprit zal schitteren wel een verdraaid lastige zijn. Er zijn zoveel aan elkaar gewaagde kandidaten. Daar bovenop komen wij ook nog eens met vervelend nieuws: de vernieuwde, sneller geworden Seat Ibiza Cupra maakt kiezen er niet makkelijker op.

Laten we ze even opdreunen: Opel Corsa OPC, Alfa Romeo Mito QV, Volkswagen Polo GTI, Renault Clio RS, Abarth Punto, Skoda Fabia RS, MINI Cooper S, Peugeot 208 GTI, Ford Fiesta ST, Suzuki Swift Sport, en dus ook de Seat Ibiza Cupra. Er zijn er nog meer, maar die rekenen we voor het gemak niet mee vanwege hun prijs. Dit is momenteel het rijtje verkrijgbare dan wel binnenkort te bestellen compacte hot hatchbacks onder de 30 mille. Elf stuks maar liefst. De ene met wat meer vermogen dan de ander, maar in de realiteit rijdt geen van allen elkaar echt zoek. Op het circuit misschien, maar daar zal de winkelende consument in dit nichesegment zelden tot nooit met zijn eigen auto verschijnen. Kortom, zo leuk als voorpret is, zo ´verschrikkelijk´ is het maken van een definitieve keuze tussen deze flitsende kemphanen. Voor de autofabrikant in kwestie moet het eveneens een hels karwei zijn om tussen zoveel geduchte concurrenten nog op te vallen. Seat, die hun heetste Ibiza, de Cupra, in het nieuw heeft gestoken maakt echter een goede beurt om tot uitverkorene te worden verkozen.

Verleiden

Nadat de burgerlijke Ibiza's hem al voorgingen, heeft ook de Ibiza Cupra een stoerdere aanblik gekregen, aangedikt met sportievere bumpers voorzien van grote luchtinlaten en een breder getrokken grille. Een waakzaam oog zal opmerken dat de S voor- en achterop nog de oude is. De reden? De lancering van de gefacelifte Ibiza-familie, waar uiteraard ook de Ibiza Cupra onder valt, ging vooraf aan die van Seat´s nieuwe merkbeeld.
Niet te missen zijn de nieuwe koplampen met standaard Bi-Xenon en LED-verlichting. Voor de vormgeving van de dagrijverlichting heeft Seat duidelijk gekeken naar modezuster Audi dat de kunst van verleiden met sensuele verlichting als geen ander verstaat. Ook aan de achterzijde prijken er LED-stroken in ogenschijnlijk handgeschreven V's. Heel fraai! Verder bleef de bilpartij van de Ibiza Cupra bij het oude, met – ja! – opnieuw dat centrale sierstuk waarachter de twee zwarte uitlaatpijpjes schuilen. De trapeziumvormige blafpijp is dus weliswaar nep, maar daar liggen wij niet wakker van. Jammie!

Spijt achteraf
Binnenin lacht de sportiviteit van de Ibiza Cupra je meteen toe met een aan de onderkant afgevlakt sportstuur. Die had het voorgaande model ook al, maar nodigt dankzij grijze stiksels nog meer uit er even goed voor te gaan zitten. Het contrasterende garen is specifiek voor de Cupra en je vindt ze ook op de sportstoelen wanneer je niet kiest voor two-tone leder. Maar dat moet je nu juist wel doen. Het tweekleurige meubilair, waarbij de wangen van de stoelen tot aan de hoofdsteunen toe matgrijs zijn, geeft nu precies die sfeer die het rijden in dit soort auto's tot iets bijzonders maken. We zeggen het je, je krijgt spijt wanneer je uiteindelijk kiest voor de Ibiza Cupra en hem houdt zoals hij in de prijslijst start. De aluminium pedalen en nieuwe Cupra-logo's ten spijt, in standaardtrim heb je niet meteen het gevoel in een speciale auto te zitten.

Contradictie
In contrast met de koerswijzigingen van Seat en het tammere uiterlijk van de Ibiza Cupra staan de prestaties van de auto. Die zijn namelijk verbeterd. Voorin ligt nog altijd de 1.4 liter TSI, goed voor 180 pk en 250 Nm. Maar door de schroeven overal nog een beetje aan te draaien duikt de Ibiza Cupra tijdens de acceleratie naar 100 km/h voor 't eerst onder de zeven seconden, en ook rijdt hij bij plankgas sneller dan ooit tevoren, namelijk 228 km/h. De snelheidsmeter die tot 260 km/h loopt is dus licht overdreven, maar het pronkt wel lekker. Pronken doet de Cupra eigenlijk al meteen vanaf koude start. Zodra de sleutel omgaat klinkt er een diepe, doch subtiele brom. Gaandeweg naar de bedrijfstemperatuur wordt het geluid alleen maar gretiger. Overigens is de pret hiermee nog niet voorbij. Snelheidsduivels, maar ook minder gehaaste kopers zullen extra blij zijn met het gereduceerde brandstofverbruik. Dat ging van 6,2 naar 5,9 l/100 km gemiddeld.

Snelle rakker
Of deze halve liter winst aan benzine ook in de praktijk te realiseren valt, daar hebben we niet ons best op gedaan. Dit is de sportiefste en snelste Ibiza te koop en daar kwamen we voor. De mededeling vooraf dat het onderstel van de Cupra ietwat zachter is afgestemd dan voorheen maakt ons in eerste instantie huiverig, maar in de praktijk blijkt dat juist goed uit te pakken. De auto is minder stuiterig, waardoor er meer rust in de koets zit en blijft, ook als de vaart er stevig in zit. Voor dagelijks gebruik is dit een welkome verbetering. Tevens toegespitst op woon-werk-supermarkt-en-binnendoor-verkeer is de besturing. Dit wil zeggen dat actie niet meteen reactie teweegbrengt, maar er zit voldoende gevoel in om de auto te plaatsen waar je hem wilt hebben. De remmen hadden dan weer wat vleziger mogen zijn. Zelfs de optionele, krachtigere en rood geverfde stoppers van AP Racing – toch niet de minste – blijven doods aanvoelen en worden nooit echt pedaalhard. Desondanks verstaan ze hun taak goed. Dat geldt ook voor het XDS-sper. In snel genomen bochten wil de auto van nature rechtuit gaan (onderstuur), maar op dat moment is het elektronische differentieel er als de kippen bij om het buitenste wiel meer vermogen te geven dan het binnenste en de Cupra de gewenste koets op te sturen.

Stof tot nadenken
Ondanks de schreeuw om een handbak, blijft Seat de Ibiza Cupra enkel met DSG-automaat leveren. Een deel van de mensen die dit soort auto's wil kopen zal daardoor de Ibiza Cupra niet in de shortlist opnemen omdat ze onomstotelijk van mening zijn dat een handbak meer controle geeft over het rijgedrag. Wij beamen dit, al is de DSG wel een erg fijne automaat. Doordat de transmissie met dubbele koppeling continu het volgende verzet al heeft klaarstaan, zal je altijd langzamer zijn bij handmatig schakelen. Daarnaast rijdt een automaat gewoonweg uiterst ontspannen. In combinatie met de motor in de Ibiza Cupra gaat deze vlieger des te meer op, omdat het vermogen, dankzij de aanwezigheid van een compressor én een turbo, over een zeer breed toerenbereik is uitgesmeerd. De compressor levert kracht bij lage toeren, de turbo bij hoge. Van vermogensverlies, ook bij ver doortrekken, is geen enkele sprake. Altijd is er voortstuwende kracht. Het zal je dan ook niet verbazen dat de Ibiza Cupra, door hem gewoon in D te laten staan, grote stappen kan zetten. Manueel bedienen van de automaat kan desgewenst aan de hand de flippers achter het stuurwiel. Maar met name tijdens opschakelen – juist dat wat de vaart erin houdt – moet de DSG even nadenken om te beslissen. Een gemiste kans, want daarmee laat Seat het potentieel van de DSG onbenut én, belangrijker, de mogelijkheid om fanatieke stuurlui alsnog over te halen tevens de Seat-dealer te bezoeken.

Snelle behoeftes

Ondanks dat de Ibiza Cupra zich onderscheidt van de minder bedeelde Ibiza's zoals een snel topmodel dat moet doen, knaag er bij ons iets van binnen. Seat heeft openlijk uitgesproken dat het wat meer onder de massa wil komen en daarvoor de boog op de sportieve doelgroep wat laat vieren. En dat zie je terug in het vernieuwde design en het rijkarakter van de Ibiza Cupra. Beide zijn ingetogener dan de voorgaande generaties en ook het prefacelift model. Het niet meer terugkeren van de uitgesproken Bocanegra-uitvoering is hiervan eveneens een sprekend voorbeeld. Voor de ervaren snelheidsduivel wordt kiezen er zodoende wat makkelijker op. Voor hun zal de Ibiza Cupra te soft zijn. De snelste Ibiza is meer een auto voor iemand die niet elk moment hard hoeft te gaan, maar dat op z'n tijd wel nodig heeft. Ben jij zo´n persoon, dan is de Ibiza Cupra zeker het overwegen waard. Mede omdat hij, met een vanafprijs van 25.895 euro, tot de voordeligste kandidaten behoort.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Seat Ibiza Cupra
Seat Ibiza Cupra
Seat Ibiza Cupra
Seat Ibiza Cupra
Seat Ibiza Cupra
Seat Ibiza Cupra
Seat Ibiza Cupra
Seat Ibiza Cupra
Seat Ibiza Cupra
Seat Ibiza Cupra
Seat Ibiza Cupra
Seat Ibiza Cupra
Seat Ibiza Cupra
Redactie
Door Redactie

Zoeken