Tests

Audi RS 5 Cabriolet

Audi RS 5 Cabriolet

Ruim 200 kilo. Zoveel zwaarder is de Audi RS 5 Cabriolet dan de technisch identieke Coupé. Ten opzichte van de gelijk gemotoriseerde RS 4 Avant bedraagt het verschil 50 kilo. In het voordeel van die stationvariant welteverstaan. Tja, zelfs met dertig jaar ervaring is dit niet te verbloemen.

Volgend jaar oktober bestaat quattro GmbH precies 30 jaar en door de jaren heen heeft de performance-afdeling van Audi ons al getrakteerd op diverse geweldenaren. Tot de hoogtepunten behoren zoal de in samenwerking met Porsche ontwikkelde Audi RS 2 Avant, de eerste RS 4 Avant met destijds ongekend sterke 2.7 liter V6-biturbo met 380 pk én natuurlijk de Ur-Quattro uit de jaren ’80 – hoewel deze Audi in feite niet door quattro GmbH is gebouwd, simpelweg omdat het bedrijf toen nog niet was opgericht. Laten we vooral ook niet de R8 vergeten, nota bene de enige Audi die in quattro’s specifiek daarvoor ingerichte faciliteit in Neckarsulm wordt gefabriceerd.
De nieuwe RS 6 Avant is in feite de laatste loot aan de stam van quattro GmbH, maar dat model staat pas in de loop van het tweede kwartaal van 2013 bij de dealer en moet zelfs nog officieel zijn debuut beleven. Ook gloednieuw, maar al wel te bestellen is de RS 5 Cabriolet. Het is de eerste van de in totaal maar liefst vier nieuwe RS-en die quattro GmbH ons volgend jaar gaat brengen ter viering van het jubileum.

Klassieke fout
Om vervolgens maar meteen een veel gemaakte fout uit de wereld te helpen: de S-modellen zijn technisch gezien niet van quattro GmbH maar worden gebouwd door hun collega´s bij Audi. Een auto van quattro GmbH herkennen is in feite bijzonder eenvoudig: op de R8 na worden ze steevast RS genoemd. Nadrukkelijk verschil zou er ook moeten zitten in de prestaties. De S-modellen zou je wellicht het beste kunnen typeren als zeer snelle Audi’s, stevig vermengt met het bewezen, hoge comfortniveau van de normale varianten. Ideale Autobahn-cruisers, zeg maar. Dat zijn de producten van quattro GmbH zonder meer ook. Maar buiten dat slaan ze eveneens geen modderfiguur op de Nürburgring Nordschliefe. RS is immers niet voor niets een afkorting van RennSport.

Obesitas
Wanneer je deze bedrijfsfilosofie van quattro GmbH in acht houdt zal de RS 5 Cabriolet je wat teleurstellen. Een stoffen kap mag dan normaliter lichter zijn dan een hardtop, de opengewerkte RS 5 wordt er niet minder een cabriolet van. En een auto waarvan je het dak verwijdert verliest stijfheid, wat invloed heeft op de prestaties op de weg. Om de verdwenen stijfheid te compenseren is de RS 5 Cabriolet op diverse punten verstevigd en die noodzakelijke ingreep maakt dat hij maar liefst 210 kilogram zwaarder is dan de RS 5 Coupé, wat veel is.
Normaliter is dat extra gewicht nauwelijks merkbaar aanwezig omdat fysische lasten bij rustig rijden minder effect hebben op de balans van de auto. Echter zodra je de RS 5 Cabriolet uitdaagt op slingerende bergweggetjes als de Col de Vence op nog geen dertig minuten sturen van het Zuid-Franse Nice, voel je het gevecht tegen de kilo’s. Het is op zulke momenten – waarbij het rijplezier bestaat uit gas geven, remmen, insturen en weer gas geven – dat de toch al niet lichte neus van de RS 5 Cabrio zich net een meter te ver de bocht induwt. Met name als het stuur ineens helemaal om moet om de juiste koers te volgen, merk en voel je dat de RS 5 nog even doordrukt in ongewenste richting. Door heel even het gas te liften verkort je dit natuurlijke proces, maar daarmee haal je snelheid uit de auto en jezelf, en dat is nu juist niet de bedoeling. Van quattro GmbH verwacht je gewoonweg een lichtvoetigere, meer punctuele RS.

Lossless audio
Het minder scherpe rijkarakter van de RS 5 Cabriolet in vergelijk met de Coupé is ook meteen zijn enige zwakte. Een cruciale, dat zonder meer bij auto’s van dit kaliber, maar absoluut geen één om niet minder verliefd te worden op deze topklasse cabriolet. Want wat de Coupé niet heeft, is natuurlijk een oneindige hemel. In 15 seconden bergt de RS 5 Cabriolet het canvas voor je op en terug naar de regenmodus duurt twee seconden langer. Enkel om je een compleet beeld te geven hebben we kortstondig met de kap omhoog gereden en dat beviel ons eigenlijk bijzonder goed. De stoffen cabriokap is de modernste in zijn soort en houdt omgevingsgeluiden uitstekend buiten het interieur. Ondertussen konden we het optionele audiosysteem van Bang & Olufsen optimaal uitproberen. En al gauw kwamen we erachter dat het een niet te ontbreken accessoire is, al luidt de kanttekening dat het systeem wel hoogwaardige muziekdata (CD’s of digitale lossless-audiobestanden) vereist wil je het beste luistergenot ervaren. De geluidskwaliteit van de radiotuner is namelijk wat mager. Het loopwerk is dan ook niet van de Deense hififabrikant, enkel de luidsprekers. Voordeel hiervan is dat de meerprijs van € 1.453,- redelijk bescheiden blijft.

Mokerslagen
Ondanks dat we nooit luistermoe raakten van de muziek op onze smartphone, wilden we niets liever dan terug naar een open RS 5 om maar niets te missen van de machinale timbres van de achtcilindermotor. Hier koop je de RS 5 Cabriolet voor! Voor een ongefilterd genot van harde, ritmische mokerslagen op een aambeeld, ingeleid door een intermezzo van subtielere V8-roffels. Audi koppelt daarvoor de motor aan hun S tronic met dubbele koppelingsplaten, een flitsende doch zeer efficiënte transmissie die handmatig te bedienen is via flippers achter het stuurwiel. Dat deden we dan ook het merendeel van de uitgestippelde routes, nog wetende dat tijdens het op- en terugschakelen iedereen in de nabije omgeving wordt getrakteerd op een oorstrelende dot tussengas. Wel eerst de Sport-stand selecteren overigens. Want pas in deze modus gaat de vlinderklep in het uitlaatsysteem open en hebben de uitlaatgassen vrij baan om hun gal te spuwen. Oh, en laat de omgeving waarin wij de RS 5 Cabriolet reden nu net talloze, smalle tunneltjes kennen. Fantastisch. Wat een verrukkelijk klinkende machine is het toch! We smeken op onze blote knieën dat quattro GmbH nog lang, heel lang de 4.2 liter V8-FSI mag en kan bouwen.

Permanent vangnet
Bij enkel auditief genot blijft het niet. De gehele aandrijflijn – van radiator, via de smeuïge V8 en de S-tronic-versnellingsbak, tot aan de standaard aanwezig vierwielaandrijving – verdient louter complimenten. Elke paardenkracht en Newtonmeter van de respectievelijk 450 en 430 stuks in totaal worden optimaal benut om de auto in beweging te brengen en te houden. Zodoende is ondanks het rijgewicht van twee ton alsnog in een zeer snelle 4,9 seconden naar de 100 km/h te knallen, wat niet eens zo veel langzamer is dan de 4,5 seconden die de Coupé hierover doet. Het feit dat de RS 5 Cabriolet optioneel eveneens 280 km/h als topsnelheid kan bereiken getuigt ook dat de V8 over een gigantisch lange adem beschikt. Probleemloos draait de atmosferische motor zowel 1.000 als 8.000 tpm. Daarentegen is er weinig bevlogenheid te ontdekken. Het verloop van de krachtopbouw is één diagonale streep op de grafiek. Bovendien werken het uitmuntende Quattro-systeem en het standaard kroonwieldifferentieel afzonderlijk alsook samen zó effectief dat tractie en grip pas vijanden worden wanneer je het wel heel erg bont maakt. Pas als een maximale 85% van de aandrijfkrachten naar de achteras wordt gestuurd wil de kont van de RS 5 licht uitslaan. Maar voordat je dat in de smiezen hebt, hebben de elektronische engeltjes al ingegrepen en je terug in het gareel gezet. Weg is de spielerei. En het ESP volledig uitschakelen kan niet.

Lekker ding!
Eerlijk gezegd hadden we graag gezien dat quattro GmbH zijn dertigste verjaardag zou inluiden met knallend, ietwat gevaarlijk vuurwerk, maar dat heeft niet zo mogen zijn. Diep in het hart zal het jarige bedrijf dit ook (moeten) erkennen, want de RS 5 Cabriolet is gewoonweg te zwaarlijvig om echt een rechtvaardige RS te zijn. Voor wie de RS 5 Cabriolet dan is ontwikkeld en bedoeld? Simpel, voor iedereen die werkelijk alles zoekt in een 4-zits cabriolet en daarvoor gerust € 134.590,- wil neerleggen. En dat hoeft heus geen Audi-fanaat te zijn. Ook zonder merkvoorkeur is de RS 5 Cabriolet één van de lekkerste en meest complete open sportauto’s momenteel te koop.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Audi RS 5 Cabriolet
Audi RS 5 Cabriolet
Audi RS 5 Cabriolet
Audi RS 5 Cabriolet
Audi RS 5 Cabriolet
Audi RS 5 Cabriolet
Audi RS 5 Cabriolet
Audi RS 5 Cabriolet
Audi RS 5 Cabriolet
Audi RS 5 Cabriolet
Audi RS 5 Cabriolet
Audi RS 5 Cabriolet
Audi RS 5 Cabriolet
Audi RS 5 Cabriolet
Redactie
Door Redactie

Zoeken