Tests

Chevrolet Cruze Wagon

Chevrolet Cruze Wagon

Beter laat dan nooit. Eindelijk krijgen de Europese dealers van Chevrolet waarop ze hebben gewacht: een stationwagen. Op basis van de Cruze is er vanaf oktober de Wagon. We reden ermee in de omgeving van Keulen en Bonn.

Chevrolet ziet zichzelf als het Volkswagen van Amerika. Maar ze willen dat ook in Europa worden. Het merk met de ‘big plus’ op de neus, dat het vignet vormt voor de pay-off ‘value for money’, heeft ambities in Europa die intern naar verluidt zelfs die van zustermerk Opel overstijgen. Als het aan Chevrolet ligt rijdt straks iedere Jan Modaal in een ‘Chevy’ rond. In de Verenigde Staten hebben ze dat schaapje op het droge, Europa echter heeft nog serieuze aandacht nodig. Maar het aantal Captiva´s, Spark´s en Aveo´s op ´s heren wegen neemt alsmaar toe. Met de Cruze als ruggengraat van het leveringsprogramma wil Chevrolet pas echt doordrukken. In eerste instantie was die taak weggelegd voor de Sedan. Een valse start eigenlijk, want vierdeurs modellen zijn in met name West-Europa niet bijster gewild. Een veelgehoord argument is dat ze niet voldoende praktisch zouden zijn. Toen halverwege 2010 werd aangekondigd dat er versterking kwam in de vorm van een hatchback werden de oren gespitst. Eenmaal gelanceerd kon je moeilijk anders concluderen dan dat iedereen wel eens een slechte dag heeft, in dit geval de ontwerper van de Cruze Hatchback. Met de derde loot van de Cruze-familie, de Wagon, lijkt het driemaal scheepsrecht te zijn.

Literflessen
Bij de Cruze Wagon draait het in feite om de achterzijde. Dat begint al bij de aanblik van buitenaf. Recht op de kont bekeken doet de Cruze Wagon een tikkeltje anoniem aan, maar dat verandert zodra je de stationwagen driekwart van achteren observeert. De strakke, eenvoudige lijnen vormen dan ineens een massief geheel dat past bij het stoere dat de Cruze Sedan en Hatchback al rijk was en dat Chevrolet tegelijk met de lancering van de Wagon nog maar eens heeft aangestipt aan de hand van een kleine facelift. Open de grote achterklep richting de hemel en toegang wordt verschaft tot een bruikbaar ingedeelde standaardbagageruimte. Keurig en luxueus afgewerkt met tapijt en een afdekzeil is het 500 liter grote ruim. Niet het meest riante in dit segment, maar wat niet tot dit volume is gerekend zijn de opbergliters onder de laadvloer. Grof geschat is daar ook nog zeker 40 liter te vinden, al moet een reservewiel nu gemist worden. Een bandenreparatieset doet dienst als thuiskomer.
Dat de Cruze Amerikaanse bloed heeft wordt duidelijk aan de hand van de talloze en ook daadwerkelijk bruikbare opbergvakjes verspreid in het interieur. Vooral aan fles- of bekerhouders is geen gebrek. Literflessengroot zijn ze en ook de grote en diepte van het dashboardkastje biedt soelaas. Het vak in de middenarmsteun is daarentegen jammerlijk klein, maar als compensatie is er een vak bovenop het dashboard. Nog vindingrijker zijn de diepe bakken vlak achter de achterste hoofdsteunen. Hierin kan zeker het anders rondslingerende speelgoed kwijt. Is de lading van het formaat verhuisdoos dan kan er een beroep worden gedaan op de maximale capaciteit van 1.478 liter. Enkel de rugleuningen van de achterbank moeten daarvoor worden omgeklapt.

Stoffig
Voor wie het nog niets wist: Chevrolet is net als Opel een product van General Motors. Kijk er zodoende niet vreemd van op dat je het gevoel hebt in een Astra Sports Tourer te stappen als je plaatsneemt in de Cruze Wagon. De kwaliteitsbeleving van beide zustermodellen is ook evenredig, al lijkt de Opel de materialen op ooghoogte net wat beter voor elkaar te hebben. Met name de portierleuningen van de Cruze Wagon wekken de indruk dat deze gevoelig zijn voor gebruikssporen. Voor de rest doet de Cruze Wagon luxueus aan, met net als bij de sedan- en hatchbackversie een laagje stof zodat het harde kunststof daaronder niet zichtbaar is. Anno 2012 werkt deze truc nog altijd, maar om mee te kunnen blijven doen moet Chevrolet binnen nu en twee jaar toch wel wat anders verzinnen.
De stoelen komen rechtstreeks uit zijn Duitse neef en zijn conform het lichaamsgestel gevormd waardoor ze voortreffelijk steun in de rug bieden. De zittingen zijn voor langere benen aan de korte kant en de verstellingen bieden helaas niet de mogelijkheid de hoek in te stellen zodat de onderbenen voldoende steun krijgen. Toch heb je een prettige zitpositie in de Cruze Wagon snel te pakken. Het stuurwiel kan ver naar je toegehaald worden en ook de horizontale verstelling is toereikend voor bestuurders die graag in de laagst mogelijke rijpositie verkeren. De been- en hoofdruimte bepaal je dus eigenlijk geheel zelf. Op de tweede zitrij moet je het doen met een vaste achterbank, maar ook hier blinkt de Cruze Wagon uit in leefruimte. Eruit springen doet de hoofdruimte wat in het bijzonder een mooie opsteker is voor Nederlanders die gemiddeld gezien tot het langste volk ter wereld behoren.

Dorstlessers
Nieuw en tevens de belangrijkste motor voor de Cruze Wagon, maar ook de Sedan en Hatchback waarin deze zijn intrede doet, is de 1.4 liter turbomotor. We hebben deze 140 pk en 200 Nm sterke aandrijflijn al eerder ervaren in de producten van Opel en ons grootste kritiek destijds was dat de motor voor een turboblok nogal laat op gang komt. Kennelijk is dit commentaar aan Chevrolet voorbijgegaan want in de Cruze Wagon manifesteert de viercilinderbenzine zich eveneens zo. In feite ligt de oorzaak bij de handgeschakelde transmissie. Hoewel deze zich minder hakerig en daardoor trefzekerder laat bedienen dan in de Astra, is de spatiëring ervan volledig afgestemd op een zo zuinig mogelijk verbruik, dus groot. Wie vaart wil maken en wenst te houden dient de naald boven de 2.800 tpm te houden en de handbak vooral niet in de vijfde en zesde versnelling te leggen. Die twee fungeren puur als dorstlessers.
Een soortgelijk karakter typeert ook de 2.0D, de topper onder de diesels waarmee we reden, maar die vanwege zijn hogere vraagprijs minder populair zal zijn. Een vermogen van 163 pk en 360 Nm heb je in Nederland in principe ook niet nodig. Reserve over heb je ermee wel en dat is met een volgepakte Wagon geen overbodige luxe. Op papier snelt de tweeliter diesel in krap negen seconden naar de 100 km/h en gevoelsmatig wordt die waarde eenvoudig gehaald. Onderin geeft de aandrijflijn weinig thuis, maar zodra het middengebied begint zet de Cruze Wagon met deze motor grote stappen. Bovendien kent hij een heel mooie en stille loop bij belasting, daar waar de benzinekrachtbron juist wat rumoerig wordt. Op kruissnelheid zijn beide aangenaam stil.

Cru(i)ze
Geen van de beschikbare dan wel de door ons gereden motoren maken van de Cruze Wagon een strepentrekker en dat hoeft ook niet. De aangesproken doelgroep wenst ontspannen en zorgeloze kilometers te maken. Wie in de weer is voor een compacte station moet vanaf oktober de Chevrolet-dealer zodoende niet passeren. De Cruze Wagon is namelijk bedeeld met een reislustige mix van comfort en een solide weggedrag. Hoge Autobahn-snelheden legt hij even gemakkelijk af als kruipen door een kindvriendelijk woonerf. Drempels worden uiterst vergevingsgezind weggeveerd, ook als je deze laat zag opdoemen. Daarbij blijft het onderstel vrij van het soms zo kenmerkende en storende gerommel. De Cruze doet zijn verbasterde naam eer aan.

Conclusie
Na de Cruze Sedan lag het in de lijn dat ook de Wagon een uitstekend product is. Maar dan één die de Europese consument vanwege z’n praktische kanten (nog) meer zal aanspreken. Dat de verkopers bij Chevrolet al in hun handen wreven bij de eerste levenstekenen van de stationvariant was daarom niet meer dan een vanzelfsprekende reactie. Echter ook zij moeten de vanafprijs van € 24.895,- niet hebben zien aankomen. Het betreft geen verkeerde prijs, maar een scherp tarief zoals we dat van Chevrolet gewend zijn is het ook niet. De Nederlandse importeur heeft er namelijk voor gekozen de Cruze Wagon enkel in de rijke uitgeruste LT- en LTZ-uitvoering te leveren. In de watten gelegd worden is zodoende een garantie, maar heeft nu eenmaal ook een prijs. Het is alleen voor de eigen dealers te hopen dat zij daar nu niet de prijs voor betalen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Chevrolet Cruze Wagon
Chevrolet Cruze Wagon
Chevrolet Cruze Wagon
Chevrolet Cruze Wagon
Chevrolet Cruze Wagon
Chevrolet Cruze Wagon
Chevrolet Cruze Wagon
Chevrolet Cruze Wagon
Chevrolet Cruze Wagon
Chevrolet Cruze Wagon
Chevrolet Cruze Wagon
Chevrolet Cruze Wagon
Chevrolet Cruze Wagon
Chevrolet Cruze Wagon
Redactie
Door Redactie

Zoeken