Tests

MINI Cooper S Roadster

MINI Cooper S Roadster

Met de MINI Coupé als rebel van de familie staat de Roadster voor de losbandige levensgenieter. Insinueren de Britten hier het credo maximaal genieten op een minimalistische wijze? Wij vouwden het dak neer en gingen op zoek naar de zon.

Met het inwijden van de Roadster voegt de Britse fabrikant een vijfde carrosserievariant toe aan het gamma van de reguliere MINI. De tweezitter pretendeert samen met de Coupé de meest Spartaanse versie te zijn, al lijkt dat op het eerste oog zeker niet zo. Het exterieur ziet er door het afzetten van zijn baseballpetje juist beter gebalanceerd uit dan de Coupé en komt daarbij minder agressief over. Wat ons betreft kunnen we de Roadster zodoende direct bombarderen tot de begeerlijkste MINI van het moment. De olijke neus, lange achtersteven, achterover hellende voorruit en de ontbrekende dakconstructie geven het model een nog krachtiger figuur mee. De kopers van een MINI Cabrio zullen vermoedelijk flink achter de oren krappen, want de Roadster verwijst deze acuut naar de tweede rang.

Always open
Van buiten oogt de Roadster enorm eigenzinnig, maar binnenin ontpopt hij zich tot een eeneiige tweeling met de hatchback. Desalniettemin raken we niet uitgekeken op het interieur van de MINI. Dankzij zijn karakteristieke vormgeving, dat bepaald wordt door de kolossale kilometerteller, blijft het een inspirerende werkplek. Dat verandert echter niets aan het feit dat de retrostyling onveranderlijk een foutloze ergonomie in de weg staat. Een smetje dat je de tweezitter vanwege zijn guitige uitstraling en degelijke bouwkwaliteit snel vergeeft. Een ander opmerkelijk detail is de zogeheten Always Open Timer in het instrumentarium die, zoals de naam al doet vermoeden, de tijd opneemt dat je dakloos rondrijdt. Het nut ervan ontgaat ons enigszins en de ´stopwatch´ is feitelijk dan ook slechts een gimmick, maar behorend tot een € 495,- kostend pakket (waarin ook een windscherm en verwarmbare stoelen inbegrepen zijn) blijkt het onderweg al gauw een begeerlijke optie.

Ferme klik
We draaien met een simpele beweging onze handmatige dakconstructie los, vouwen hem neer op het achtersteven en met een ferme klik wordt een veilige positie bevestigd. De constructie werkt ronduit eenvoudig, maar oogt eveneens goedkoop doordat deze aan de binnenzijde niet is afgewerkt. Open en bloot vormt het de ´hemelbekleding´. Van een merk dat graag premium wil zijn en daar hun vraagprijzen op afstemt mag je beter verwachten. Vervolgens heeft deze kostenbesparing tot gevolg dat tijdens het rijden het nogal rumoerig is in het interieur. En dat is na verloop van tijd best vermoeiend.
Omdat de MINI Roadster een tweezitter is en dus geen achterbank bevat kon er meer ruimte worden vrijgemaakt voor de inzittenden. Wat beweegruimte in de cockpit betreft dan ook geen klachten. Ook de aanwezige opbergruimte is best toereikend met naast 240 liter van de kofferbak achter de stoelen nog enige aflegruimte voor bijvoorbeeld twee jassen.

Plankgas
Wij houden echter liever de jas aan. Met een aantal buien op de loer en een buitentemperatuur van 11 graden is dit niet geheel onverstandig. En terwijl de stoelverwarming onze organen warm houdt en de Always Open Timer oploopt, snort de 1.6 liter turbomotor vrolijk in het vooronder. De krachtbron levert in onze Cooper S-uitvoering een potente 184 pk en werkt onder normale omstandigheden gewillig en soepel. Schakel je echter de Sport-modus in, dan zet de viercilinder ineens een heel andere pet op. Licht ontvlambaar, zeer labiel en vooral zeer krachtig is dan het humeur. Plankgas betekent een topsnelheid van 227 km/h, terwijl de honderd vanuit stilstand al na exact zeven seconden is bereikt. Dat voelt door de lage zitpositie en optisch krappe cockpit zelfs nog vlotter!

Circuit
Blij verrast werden we ook bij de pomp, want de MINI Cooper S Roadster blijkt helemaal niet zo dorstig als dat je op basis van zijn prestaties zou verwachten. Weliswaar haalden wij de fabrieksopgave van 6,0 l/100 km niet, een praktijkverbruik van 7,2 l/100 km is toch relatief bescheiden te noemen. Na driekwart van de testtijd in Sport-mode te hebben gereden is 1 op 14 welhaast onbegrijpelijk. Bij elke aanraking van het gaspedaal schreeuwt de bescheiden bemeten viercilinder het uit. Lift je daarna het gas, dan verwent de uitlaat je met woest geknal en geplof. En dat spoort alleen maar aan tot nog sneller rijden. Dat kan ook, want ook de Roadster beschikt net als de overige MINI´s over een briljante, bijna kart-achtige wegligging. Het stevige onderstel, directe stuurinrichting en precieze bediening geeft je dermate veel vertrouwen dat je elke bochtige route aanziet voor een circuit. Ga je toch eens over de schreef, dan waarschuwt onderstuur en een knipperend ESP-signaal hier direct voor. Zo blijft buitenspelen veilig.

Just for fun
Aan alles komt een eind, dus ook aan ons speelkwartier met de MINI Roadster. En dat vinden we jammer, maar positief voor zij die het model hebben gemarkeerd als potentiële aanwinst. Voor ons is de Roadster namelijk momenteel de meest begeerlijkste MINI. Echter de keerzijde daarvan vind je, zoals zo vaak, terug in de prijslijst. Objectief gezien biedt de dakloze, tweezits Roadster weliswaar het minst van het gehele leveringsgamma, subjectief gezien is er geen MINI met meer pracht en praal, status en rijplezier als de Roadster. Laat de zomer maar komen!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
MINI Cooper S Roadster
MINI Cooper S Roadster
MINI Cooper S Roadster
MINI Cooper S Roadster
MINI Cooper S Roadster
MINI Cooper S Roadster
MINI Cooper S Roadster
MINI Cooper S Roadster
MINI Cooper S Roadster
MINI Cooper S Roadster
MINI Cooper S Roadster
MINI Cooper S Roadster
MINI Cooper S Roadster
MINI Cooper S Roadster
Redactie
Door Redactie

Zoeken