Tests

Hyundai i30

Hyundai i30

Groeien in een krimpende markt kan alleen wanneer alles klopt. Een aantrekkelijke vormgeving, een praktisch interieur en een dynamisch rijgedrag. En dat allemaal natuurlijk tegen een discreet prijskaartje. Hyundai claimt het met de i30 in huis te hebben. En dat vraagt natuurlijk om een grondige test.

Van kopieergedrag kunnen we de Koreanen al enige tijd niet meer betichten. Intern kopiëren is echter een compleet ander verhaal. De Volkswagen Group doet het al jarenlang en ook Hyundai-Kia heeft dit trucje de laatste jaren met succes toegepast. Neem bijvoorbeeld de Hyundai i30, technisch identiek aan de kersverse Kia Cee’d. En dat maakte het mogelijk de ontwikkelingskosten uit te smeren, maar gelukkig wel een geheel eigen karakter te ontwikkelen. Met name in de vormgeving uit dat zich. Kia laat haar modellen strak en chique ogen middels het potlood van de bij Audi door de wol geverfde Peter Schreyer. Hyundai doet het met ex-BMW ontwerper Thomas Burkle die verantwoordelijke is voor de Fluidic Sculpture- designtaal van het merk. Eveneens modern, maar door de forse hoeveelheid lijnen aanzienlijk drukker en gewaagder. Het resultaat is een volwassen en fris ontwerp dat vooral van de voorzijde een atletisch gezicht heeft. De sterke wigvormige carrosserie benadrukt deze ambitie opnieuw door een sportieve flank. Slechts de achterzijde valt wat ons betreft ietwat uit de toon. Deze komt ondanks de optisch aflopende daklijn nogal kloek over en oogt daardoor minder dynamisch dan de rest van de auto. Niettemin heeft de nieuwe generatie een evolutie doorgemaakt waarbij de i30 de anonimiteit absoluut voorbij is gegaan.

Op de hielen
Eveneens een forse verbetering vinden we in het interieur. De ietwat bedeesde styling heeft plaatsgemaakt voor een strak, gedurfd binnenste waarbij eveneens gebogen vormen de bovenhand voeren. Met de quasi identieke vormen uit de neus van de i30 stileerden de Koreanen diverse details zoals de sierstrip om de ventilatieroosters en die van de handgreep. Dat er goed over nagedacht is blijkt ook onbetwistbaar uit de ergonomie. Alle bedieningselementen zitten waar je ze verwacht en de werking ervan is intuïtief. Ook op het gebied van de bouwkwaliteit en materiaalkeuze komt de i30 volwassen over. Slechts een enkele futiliteit, zoals de clignoteur, ruit- en spiegelbediening hadden een fraaiere afwerking verdiend. Het merendeel oogt echter zeer gedegen en duurzaam. Onderdoen voor de concurrentie is er eigenlijk niet meer bij.

Ruimte
We kunnen zodoende wel vaststellen dat het interieur optisch een behagelijke plaats is om te verblijven, maar bijna evenzo van betekenis is de hoeveelheid leefruimte. Voorin is zoals verwacht in het C-segment voldoende bewegingsvrijheid, maar ook achterin beschikken de passagiers over ruim voldoende hoofd- en beenruimte. Zoveel zelfs dat de ruimte op de achterbank haast D-segment waardig genoemd kan worden. De bagageruimte haalt dat niveau niet, maar blijkt met 378 liter wel gering boven het gemiddelde in zijn klasse te zitten. Klap je de achterbank naar voren dan kan dit vergroot worden naar een maximum van 1.316 liter.

Slim bekeken
Verhoudingsgewijs ruim is ook de krachtbron van de Hyundai. Waar de concurrentie tegenwoordig instapt met kleine geblazen motoren, geven de Koreanen hun middenklasser een gloednieuwe atmosferische benzinemotor mee. De viercilinder meet 1.600 cc, beschikt over directe inspuiting en levert een vermogen van 135 pk. Ruim voldoende voor dagelijks gebruik en zelfs voor wat spierballenvertoon. Met een sprint vanuit stilstand naar de honderd binnen tien seconden is hij zelfs bovengemiddeld snel te noemen voor een basisuitvoering. Toch mis je onderin de toeren de trekkracht van een turbomotor. Natuurlijk verhelpt een verzet terugschakelen dit gemis, maar was het geen logischere stap geweest met de ontwikkeling van een nieuwe krachtbron meteen een compacte turbomotor te beramen? Nee, meent Hyundai en gezien het opgegeven verbruik van 5,0 l/100 km is dat helemaal geen vreemde gedachte. Hoewel dit verbruik tijdens onze testrit niet gehaald werd, is het testgemiddelde van 5,7 l/100 km behoorlijk spaarzaam te noemen. Geen Europeaan in deze klasse die dat in de praktijk nadoet.

Volwassen
Een aanzienlijke pluim tot zover, maar we zijn er nog niet. Weet de i30 ons ook eenmaal onderweg te verrassen? Met de introductie van de Kia Cee’d, het zusje van de i30, in het achterhoofd weten we het antwoord stiekem al. En vlak na de eerste meters wordt de gedachte al bevestigd. De i30 gedraagt zich namelijk bovengemiddeld volwassen. Vooral de vergevingsgezinde instelling van het onderstel zal veel consumenten aanspreken. De hatchback weet zowel korte, als lange oneffenheden soepel weg te werken zonder daarbij zweverig aan te voelen. Sportief wordt het overigens nooit. Zelfs de Sport-modus van het Flex Steer-systeem kan dit gevoel niet opwekken. Het systeem verscherpt naar gelang de wens van de bestuurder de respons van het stuurwiel en het gaspedaal om een sportieve of juist comfortabele sfeer te creëren. Slim bedacht en hoewel het systeem zeker merkbaar is blijft de sportieve instelling te weinig feedback geven om echt potentie te hebben. Qua balans, directheid en precisie overtuigt het rijgedrag van de i30 maar het stuurgevoel blijft wat achter bij de Ford Focus, de benchmark in deze klasse.

Economische tegenwind
De Hyundai i30 blijkt daarmee een ware allrounder. Uiteraard blijft de vormgeving van zowel ex- als interieur een smaakkwestie, maar voor beide geldt dat deze er zeer modern, alsmede verzorgt uitzien. Op de kwaliteit valt eveneens weinig af te dingen, zij het dat een aantal kleine details net ietwat hoogwaardiger had gekund. Maar dan zijn we echt heel kritisch. Positief gestemd zijn we over de hoeveelheid ruimte, de milieuvriendelijke techniek en het solide rijgedrag. En dan hebben het nog niet eens over de aanschafprijs gehad. Kijken we in de prijslijst naar een goed aangeklede i30 met bijvoorbeeld airco, cruise control, bluetooth en parkeersensoren achter dan praten we over net geen 19 mille. We kunnen dan ook niet anders dan concluderen dat Hyundai voorlopig geen last zal hebben van economische tegenwind.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Hyundai i30
Hyundai i30
Hyundai i30
Hyundai i30
Hyundai i30
Hyundai i30
Hyundai i30
Hyundai i30
Hyundai i30
Hyundai i30
Hyundai i30
Hyundai i30
Hyundai i30
Hyundai i30
Redactie
Door Redactie

Zoeken