Tests

Fisker Karma

Fisker Karma

Henrik Fisker, we zagen hem wel eens op mondiale autoshows rondstruinen. Gewoon tussen het gepeupel en net als jij en ik nieuwsgierig naar wat de auto-industrie nu weer uit de hoge hoed had getoverd. De Deen genoot soms een blik van herkenning, maar slechts een enkeling kon hem daadwerkelijk plaatsen. Dat zal nu voorbij zijn, want Fisker is niet langer topdesigner, maar tevens entrepreneur en grondlegger van Fisker Automotive, een nieuwe filantropische autoproducent met de baanbrekende Karma als eerstgeborene.

De inmiddels 48 jarige Henrik Fisker kun je gerust een wonderkind noemen. In no-time werkte hij zich op tot een bepalende designer in de industrie, ondertussen zijn spoor onuitwisbaar achterlatend. Zo zijn de BMW Z8 en Artega GT onder meer van zijn hand en profiteert eveneens voormalige werkgever Aston Martin vandaag de dag nog altijd van zijn vakkundige pennenstrepen. Die tekenkunsten zijn ook terug te vinden in de Fisker Karma, de eerste plug-in hybride sportsedan ter wereld. De stijl is herkenbaar uit duizenden. Opnieuw doet het ons denken aan een gracieuze dame poserend voor een naaktportret, maar wees vrij om er een ander ongerepte natuurschoonheid in terug te zien. De Karma is in ieder geval een prachtige bolide om naar te kijken, maar met meer tierelantijntjes dan de onbevlekte esthetiek van een DB9 en de daaruit voortgevloeide V8 Vantage waarvoor Fisker tevens eindverantwoordelijke is. Toch kent de Karma geen lijn teveel. Hij is precies goed zo.

Luidsprekers
De Karma valt qua concept in de categorie Porsche Panamera, Maserati Quattroporte en de Aston Martin Rapide. Kun je hem daar niet direct mee vergelijken dan is Fisker’s doel juist bereikt. Het in Californië gevestigde bedrijf ziet de dingen anders dan andere autoproducenten, en om dit kenbaar te maken zonder nadere uitleg wisten ze dat de Karma bepaalde visuele details moest bevatten. De crux zit hem nochtans in het verdekt opstellen van die componenten door ze in te passen in het complete design. Neem bijvoorbeeld de gigantische wielen. Liefst 22 inch groot zijn ze en vullen de sterk aangezette en uiteraard nog iets grotere wielkasten volledig op. Normaliter treft je dergelijk stijlkenmerken bij studiemodellen aan, wetende dat ze zelden het productiestadium zullen halen, maar tegelijkertijd onlosmakelijk verbonden zijn met de toekomst die in de regel staat voor innovatie. Wat ook niet strookt met de stereotype sportsedan is het ontbreken van uitlaatpijpen aan de achterzijde. Bij de Karma monden die uit aan de zijkant, in een uitsparing van de dorpels vlak achter de voorwielen. Op zich is dat al bijzonder, maar het wordt nog ongewoner door op de plek waar je deze zou verwachten luidsprekers te plaatsen. Jawel, ze zijn aangebracht om voetgangers erop te attenderen dat de Karma nadert als hij geheel elektrisch, dus geruisloos, rijdt. Het ruimteschipachtige gezoem wordt tot 50 km/h geproduceerd. Daarna volstaat het afrolgeluid van de kolossale banden. Oh, en let ook even op het zonnepaneel dat tegelijkertijd als dak en stroomtoevoer voor onder meer de klimaatregeling fungeert. Functioneel en gewoonweg gaaf!

Au! 
De buitenmaten zijn al evenzo onwerkelijk. Met de lengte van een BMW 7-serie, breedte van een Hummer H2 en hoogte van een Ferrari 599 GTB bevat de Karma extreme proporties. Eenmaal achter het stuurwiel wordt het inschattingsvermogen pas echt op de proef gesteld. Ondanks de licht opkrullende achterzijde is achteruitkijken geen opgave dankzij voldoende grote buitenspiegels en een high-res achteruitrijcamera. Maar vanwege de lage zitpositie en de krachtige wervelingen in de motorkap is het gissen naar het begin van het front. Soms is het echt op de bonnefooi indraaien, in de hoop geen plaatwerk te verfrommelen. Dit is geen auto voor smalle straatjes en overdekte parkeergarages. De nu al zwaar gekartelde velgranden – au, want peperduur – bevestigen dit.

Star Trek
Gezien het feit dat de neus en de kont samen ongeveer de helft van de totale koetslengte innemen verwachten we een niet al te grote cockpit. We krijgen wat we verwachtten. Krap is de Karma evenmin en de Panamera is zowaar goed vergelijkingsmateriaal. Vervolgens kun je die Porsche ook meteen weer vergeten, want de vierdeurs coupé van Fisker ademt opnieuw een compleet andere sfeer uit dan wat je mogelijk gewend bent. Specialer.
Je merkt het niet, maar in de Karma EcoStandaard, de basisuitvoering, neem je plaats op dierproductvrije bekleding (kunstleer) dat eruit ziet en aanvoelt als echt leder. Vanaf de Karma EcoSport neem je plaats op een combinatie van leder en alcantara afkomstige van koeien met een gegarandeerd onbezorgd leven, de zogenaamde happy cows. Vredelievend is de mens al evenzo voor het hout geweest. Om die aan te kunnen brengen is geen boom omgehakt, maar geduldig gewacht op een natuurlijk heengaan. Meer ecologisch dan dit wordt het niet.
Maar wat het zitten in de Fisker vooral tot een belevenis maakt zijn de verschillende bedieningspanelen. Kapitein Kirk uit Star Trek zou er jaloers op zijn. Apart van de grafische kwaliteiten licht bijna ieder weergavescherm op ludieke wijze op of kent het een leuke animatie. Helaas en zoals zo vaak is dit echter niet altijd even bevorderlijk voor het bedieningsgemak en zo ook in de Karma. Buiten dat heeft Fisker alle kinderziektes van de Karma nog niet verholpen. Zo weigert de elektronica af en toe dienst, al wordt beweerd dat deze euvels met iedere geproduceerde Karma minder worden. “De auto die jullie rijden is een van de eerste exemplaren”, zo laat Kroymans, importeur van het merk voor Nederland, weten.

Streepje voor
Als de Fisker Karma zo bijzonder is, dan zal hij ook wel zo rijden? Dat klopt, maar op de keper beschouwt rijdt hij eigenlijk niet eens zoveel anders als een conventionele, zeer krachtige auto. Dat de Karma toch een streepje voor heeft, heeft natuurlijk alles te maken met de bijzondere aandrijflijn. Elektromotoren gaan daarin de samenwerking aan met een turbobenzinemotor van General Motors wat resulteert in een snelle, vierpersoons reiscoupé zonder een druppel benzine te verspillen maar waar men indien gewenst zonder te stoppen een rondje door de Eifel kan scheuren. Activeer de Sport Mode en de tweeliter turbobenzinemotor uit de Opel GT slaat aan. Daarvan merk je helemaal niets, hoe frequent en snel achter elkaar de aandrijflijn ook switcht tussen deze modus en de Stealth Mode waarin de Karma geheel elektrisch rijdt. Technisch is de plug-in hybrideaandrijflijn echt een meesterwerk.
Elektrisch en emissieloos rijden kan de Karma ongeveer 70 kilometer ver, initieel uiteraard bedoeld om het milieu een hart onder de riem te steken, maar in de praktijk door kopers vooral aantrekkelijk bevonden vanwege de fiscale privileges. Volgens de officiële, weliswaar tamelijk korte cyclus verbruikt de Karma slechts 2,1 l/100 km bij een emissie van 51 g/km en betekent in ons land een bijtelling van 14%, mogelijk straks zelfs 7%. Uniek, zeker gezien het feit dat de Karma zich zodra de behoefte ontstaat na een seconde ontpopt tot een verdienstelijke sportwagen.

Niet alles tegelijk 
Een vermogen van 403 pk en maximumkoppel van 1.330 Nm is immers serieus veel. Zoveel zelfs dat Fisker de trekkracht er geleidelijk laat inkomen om te voorkomen dat de aandrijflijn wordt gesloopt. Dat, en het corpulente gewicht van een 2,4 ton, is ook de reden dat de Karma in een niet verbazingwekkend snelle 6,3 seconden naar de 100 km/h accelereert en slechts een top heeft van 200 km/h. Eenmaal in beweging en de elektromotoren volledig operationeel, dan heeft het driekwart van het rijdende wagenpark het nakijken; op tussenacceleraties is de Karma zeer snel.

Weggedrag
Anders dan je wellicht zou verwachten zitten de kilo’s de Karma niet in de weg als je ineens zin krijgt om een buitenweggetje over te raggen. Mede door een optimale plaatsing van de batterijen en het lage zwaartepunt verandert de Karma vlot van richting en is hij behoorlijk precies te sturen. Maar het zou overdreven zijn hem lichtvoetig te noemen. Daarvoor heeft hij zijn fysieke gestalte al tegen zich. De onoverzichtelijke carrosserie maakt dat je continu de aandacht erbij moet houden om hem niet onverhoopt in een greppel te parkeren zodra een tegenligger je kruist. Aan de remmen (van Brembo) ligt dat niet, die verdienen enkel respect voor hun stopkracht. Bovendien moet in acht genomen worden dat de Fisker Karma feitelijk een Gran Turismo is, geen hardcore sportwagen. En die positie verdedigt hij met verve.

Conclusie
Je moet welhaast in isolement hebben geleefd wil je niet van de Fisker Karma hebben vernomen. Halverwege 2007 al dook de eerste informatie ervan op, om de autowereld vervolgens om de zoveel maanden eraan te herinneren dat de productie nabij was. Het heeft uiteindelijk lang geduurd, onder andere vanwege de niet gemakkelijke opstartfase voor Fisker Automotive. Nog steeds wordt de onderneming met een filantropische filosofie geplaagd door onder meer het gebrek aan visie en realiteitszin bij derden plus allerhande kinderziektes. Maar hun eerstgeborene, de Karma, is er. Merkbaar nog niet helemaal zoals hij moet zijn, maar desalniettemin een verdienstelijke aanvulling op het palet dat al rondrijdt. Met name uitzonderlijk aan de Karma is dat hij uniek is, maar de eigenaar ook daadwerkelijk de affectie geeft iets speciaals te bezitten. Dat is een wezenlijk verschil en buiten dat bijzonder knap wanneer er al zoveel moois te verkrijgen is voor iets meer dan een ton. Laat die Fisker dus maar lopen, want dan gaan we geheid nog veel van deze man genieten.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Fisker Karma
Fisker Karma
Fisker Karma
Fisker Karma
Fisker Karma
Fisker Karma
Fisker Karma
Fisker Karma
Fisker Karma
Fisker Karma
Fisker Karma
Fisker Karma
Fisker Karma
Fisker Karma
Redactie
Door Redactie

Zoeken