Tests

Dacia Lodgy

Dacia Lodgy

Je zoekt veel ruimte, stelt niet al teveel eisen aan moderne features en wenst vooral niet teveel te betalen? Dan is de Dacia Lodgy jouw auto. Hij is er vanaf € 14.990,- en doet waar een auto primair voor is bedoeld: jouw, je gezin en je bagage van A naar B brengen. Hoe? Dat vonden wij uit op een niet alledaagse testlocatie: Marokko. En niet zonder reden juist daar.

Het is onderhand alweer over ruim acht jaar geleden dat Renault haar Roemeense dochteronderneming Dacia geheel nieuw leven inblies. Terwijl de meeste autofabrikanten hun modellen alsmaar luxueuzer aankleedden, de afwerking naar een hoger niveau brachten en zowel op het gebied van uitrusting als veiligheid de lat steeds hoger legden, gooide Renault het over een volkomen andere boeg. Zij creëerden met Dacia een merk waarmee ze in eerste instantie hoofdzakelijk de consument in opkomende markten een nieuwe auto wilden aanbieden; met beproefde Renault-techniek en -kwaliteit, maar tegen een messcherpe prijs. En dus zonder poespas. Het was de Logan die het startschot gaf voor de comeback van Dacia. De klassieke compacte sedan mag dan in ons land geen groot succes geworden zijn, voornamelijk in Oost-Europa en Noord-Afrika is de Logan immens populair geworden. Zo populair dat Dacia al jaren achtereen het best verkochte merk in Marokko is en je de Logan aldaar werkelijk op iedere hoek van de straat tegenkomt.

800.000
Renault blijkt een gouden greep te hebben gedaan, zo bewijzen ook de cijfers. In het eerste jaar produceerde Dacia 22.833 voertuigen om vervolgens jaar na jaar gemiddeld ruim 20 procent stijging te noteren. Vorig jaar rolden er maar liefst 800.000 Dacia’s van de band. Niet alleen Logan’s uiteraard, want in de afgelopen jaren volgden er ook een Logan MCV, Sandero (Stepway) en Duster. En daarbij zag je stukje bij beetje dat het spotgoedkope er vanaf ging en Dacia duidelijk ook haar peilen richtte op het westen van Europa, waar de crisis de consument inmiddels behoorlijk heeft veranderd.
De Logdy past zich als nieuwste troef nog meer aan op de West-Europese consument en lijkt op voorhand alles in huis te hebben om een succesnummer te worden. Hij is namelijk net zo duur als bijvoorbeeld een Skoda Roomster of Kia Venga, maar biedt net zoveel laadruimte als een Renault Espace. Te mooi om waar te zijn? Je zou het bijna denken.

Sober
Eén ding maakt meteen duidelijk dat Dacia de afgelopen jaren niet stil heeft gestaan: het design van de Lodgy. Hij is wellicht een stuk soberder dan bijvoorbeeld een Scénic, maar oogt wel bij de tijd. Veel meer dan de Logan dat destijds deed. De grote koplampen, brede chromen strip en het prominente nieuwe Dacia-logo geven de auto een zelfverzekerde blik. De achterlichtunits geven de Lodgy zelfs iets frivools, al blijft design natuurlijk een kwestie van smaak.

Interieur
Ook het interieur heeft vooruitgang geboekt, ofschoon het binnenste nog wel het meest duidelijk maakt dat we hier met een prijsknaller te maken hebben. Je kunt er dan ook moeilijk omheen dat alle materialen harde kunststoffen zijn, maar als je het tegen z´n prijs afweegt kan je er ook moeilijk negatief over uitlaten. De materialen ogen immers robuust en degelijk en het bedrijf permitteerde zelfs links en rechts een spatje premium. Zo zijn er zilverkleurig omrande wijzerplaten en een glanzend zwart afgewerkte middenconsole vanaf de Lauréate. Wie dat wenst kan zelfs een prima werkend audio-/navigatiesysteem genaamd MediaNav bestellen. Het systeem met 7 inch touchscreen werkt verbluffend eenvoudig en biedt behalve de radio-/navigatiefuncties ook de mogelijkheid om audio te streamen, een USB-stick af te spelen en als carkit te dienen. En dat voor maar 500 euro extra.

Echoput
Waar je vooral in moet schikken zijn moderne features en handige foefjes. Op de optielijst zal je een dimmende binnenspiegel, regensensor, cruise control, climate control of een buitentemperatuurmeter allemaal niet tegenkomen. En je kunt dan wel met zeven man aan boord, maar goochelen met de stoelopstelling is er niet bij. Ze zijn weliswaar opklapbaar, maar ze verschuiven of in de vloer laten verdwijnen was te kostbaar. Wil je de achterste twee zitplaatsen niet gebruiken en dus meer bagageruimte? Dan klap je deze eenvoudig tegen de tweede zitrij aan. Of je verwijdert ze. Scheelt aanzienlijk, want heb je met zeven personen aan boord slechts 207 liter beschikbaar. Met vijf zitplaatsen wordt dat een indrukwekkende 827 liter. Verhuisplannen? Met de achterbank er ook uit biedt de Lodgy maar liefst 2.617 liter inhoud. Meer dan een Grand Espace. Gigantisch!
Zitten is op alle plaatsen al eveneens geen reden tot klagen. Zelfs de veelal krappe plekken op de derde zitrij zijn in de Lodgy geschikt voor volwassenen. En daar geeft Dacia alle concurrenten het nakijken. De instap is dankzij het opklappen van de zitplaatsen ervoor al evenzo gemakkelijk en aan hoofdruimte ontbreekt het ook niet. Dacia heeft zijn huiswerk gemaakt. En goed ook. De stoelen zelf stellen dan weer niet zo heel veel voor. Ze zijn relatief hard en bieden weinig zijdelingse steun. Veel verstelmogelijkheden zijn er eveneens niet en de bestuurder moet het in het basismodel Ambiance zelfs afdoen zonder een verstelbaar stuurwiel.

Drie motoren
Het grootste deel (85%) van de Lodgy-verkopen zal voor rekening worden genomen van de nagelnieuwe TCe 115 benzinemotor zoals die onlangs ook in de Mégane en Scénic debuteerde. Met die 1.2 liter viercilinder turbomotor maak je zeker geen verkeerde keuze. Het 115 pk en 190 Nm sterke blok voelt prettig soepel en gewillig aan. Al vanaf 2.000 tpm is het maximale koppel volledig beschikbaar en in combinatie met het wagengewicht van slechts 1.090 kg (ongekend laag voor zo’n grote auto) weet de Lodgy prima op snelheid te komen. Wat opvalt is dat de motor zeer stil zijn werk doet, niet in de laatste plaats doordat Dacia veel extra isolatiemateriaal heeft aangebracht. Bij de beide dCi-dieselmotoren, respectievelijk 90 en 110 pk sterk, eenzelfde verhaal. De motoren zijn stil, voldoende krachtig en bovendien is de dCi 90 ook nog eens goed voor 20% bijtelling. Dacia hoopt daarmee dan ook eindelijk een klein aandeel in de zakelijke markt te kunnen veroveren.

Rijgedrag
Neutraal als de Lodgy is voelt hij ook zo aan tijdens het rijden. Het onderstel is grotendeels gebaseerd op dat van de Logan MCV, waarbij de achterwielophanging uit de schappen van Renault (Kangoo) kwam. Mede dankzij de lange wielbasis een prima uitgangspunt voor een comfortabel karakter. En dat is merkbaar. Zelfs op de soms ongelofelijk slechte wegen in Marokko straft de Lodgy zijn inzittenden eigenlijk nooit af voor de gekozen route. Dacia heeft daarbij de controle over de koetswerkbewegingen niet volledig opgeofferd en het resultaat is een goed controleerbare koets die nooit echt gaat wiegen of deinen en tegelijk voldoende veerweg ter beschikking heeft om comfort te blijven bieden. De besturing is daarbij heel neutraal.

Conclusie
En zo komen we terug bij onze beginvraag. Want ben jij inderdaad op zoek naar veel ruimte, stel je niet teveel eisen aan moderne features en wens je vooral niet al te veel te betalen? De Dacia Lodgy biedt het niet alleen op papier allemaal aan, ook in de praktijk blijkt de Roemeense MPV prima voor de dag te komen. Voor een budget waarmee je normaal gesproken op de occasionmarkt of in het B-segment terecht komt, biedt Dacia je een onklopbaar ruimteaanbod. Er is plaats voor vijf of zeven inzittenden (en dat mogen gerust volwassenen zijn) of tot 2.617 liter bagage. En dat is veel. Heel veel. Natuurlijk moet je daarvoor een interieur met harde plastics tolereren, zijn de uitrustingsmogelijkheden beperkt en kan je evenmin met het zitmeubilair goochelen zoals in bijvoorbeeld een Zafira. Maar Dacia belooft en levert het essentiële voor een reis van A naar B. Zonder poespas, maar het voldoet allemaal. Niet in de laatste plaats vanwege z’n prijsstelling. Want voor een nieuwe auto met deze afmetingen mag € 14.990,- gerust een prima koop genoemd worden.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Dacia Lodgy
Dacia Lodgy
Dacia Lodgy
Dacia Lodgy
Dacia Lodgy
Dacia Lodgy
Dacia Lodgy
Dacia Lodgy
Dacia Lodgy
Dacia Lodgy
Dacia Lodgy
Dacia Lodgy
Dacia Lodgy
Dacia Lodgy
Redactie
Door Redactie

Zoeken