Tests

Opel Ampera

Opel Ampera

‘De Opel Ampera brengt revolutionair verandering in de manier waarop je van A naar B reist, zonder je vrijheid te beperken.’ Het zijn woorden uit de brochure van de Opel Ampera en ze hebben er een punt mee. Want nooit eerder werd een dergelijke vorm van mobiliteit daadwerkelijk voor de consument leverbaar. Het is het begin van een grote verandering in de automobiele geschiedenis. Reden genoeg voor een kritische blik op deze ‘Auto van het jaar 2012’.

Het gebeurt niet zo vaak, maar af en toe krijgen we op de redactie een auto waarvoor we niet meteen een pasklaar referentiekader hebben. Een model dat zodanig uit de band springt, dat er van concurrenten eigenlijk geen sprake is. Een beetje een zonderling dus. Een auto waarbij ‘revolutionair’ en ‘baanberekend’ niet enkel mooie marketingpraat is, maar ook daadwerkelijk hout snijdt. De Opel Ampera valt precies in die categorie, ondanks dat hij dat wellicht niet wil zijn. Want waar men het enerzijds van de daken schreeuwt dat de Ampera een elektrische auto is, wil men zich totaal niet associëren met de nadelen van deze vorm van aandrijving. Met deze elektrische auto kun je namelijk wel op reis zonder je zorgen te hoeven maken over de afstand of beschikbaarheid van ‘tankstations’. Als het accupakket leeg is schakelt de 86 pk sterke 1.4 liter Ecotec-benzinemotor in om als een generator de behoefte aan stroom op te wekken. Opel toont hiermee volgens eigen zeggen aan dat elektrisch rijden de toekomst is en de Ampera daarop het antwoord. Tja, hij is inderdaad revolutionair, maar wie verder kijkt dan de mooie cijfers die de fabriek opgeeft zal nog wel wat haken en ogen tegenkomen. Is deze Ampera namelijk wel de verlosser waarop we allemaal gewacht hebben?

Attractief design
Met één ding rekent de Ampera wat ons betreft in ieder geval meteen af: het feit dat elektrische auto’s en diverse hybrides niet fraai gelijnd kunnen zijn. De meeste merken weten immers niet goed raad met de styling van hun schone modellen en komen veelal met een compromis tussen een futuristisch uiterlijk en een optimale stroomlijn. Opel trapte echter niet in de val van besluiteloosheid. De Ampera etaleert de toekomstige ontwerpfilosofie van het Duitse merk, die aan de voorzijde gekenmerkt wordt door de boemerangvormige lichtopstelling en de vleugelvormige verchroomde grille met een groot Opel-logo. De Zafira Tourer was de volgende in rij die het atelier van de nieuwe confectionair mocht passeren en wat ons betreft mogen alle modellen uit het gamma daar binnenkort een afspraak maken. Daarnaast lieten de ontwerpers uit Rüsselsheim zich niet vangen om bij het streven naar een minimale luchtweerstand te vervallen in een zoutloos of steriel ontwerp. Opel zet met de Ampera een krachtig, geboetseerd en zelfs ietwat agressief koetswerk neer. De Ampera ligt lekker laag tegen het asfalt en de zeventien inch wielen laten weinig ruimte voor speling in de geprononceerde wielkasten. Op de flanken benadrukken de vanuit de voorste wielkast ingezette raamlijn en de zijskirts de dynamische aspiraties van de Opel. De achterzijde lijkt zelfs over een ware diffuser te beschikken en is mede dankzij de grote spoiler al evenzo dynamisch van lijn. Het is dan wellicht een waardeoordeel, maar Opel heeft met de Ampera best een attractieve auto neergezet, elektrisch of niet.

Geen ruimtewonder
Ondanks het feit dat de Ampera met een lengte van 4,50 meter en een wielbasis van 2,69 meter tussen het C- en D-segment invalt, blinkt deze zeker niet uit qua ruimte. Oké, het 198 kg zware batterijpakket moesten de ingenieurs ergens kwijt, maar dat de Ampera zelfs als strikte vierzitter achterin niet ruim overkomt, is even slikken. De stoelen achterin zijn breed en diep maar bieden weinig hoofd- en beenruimte, zeker als de inzittenden voorin wat langer van stuk zijn. De bagageruimte toont eenzelfde beeld en verstouwt met 310 liter een stuk minder dan veel concurrenten. Daarbij is deze vooral breed en lang maar niet diep, dus weinig praktisch. Een stevige hoedenplank of net rolscherm ontbreekt al evenzo waardoor het een wat knullige indruk krijgt.

Mix van stijlen
Weinig spraakmakend is het interieur sowieso. Zelfs na een uitgebreide testperiode konden we maar niet wennen aan de hoekige vormen van de twee displays en vooral het spiegelende materiaal waarmee de middenconsole is afgewerkt. Het past totaal niet binnen de interieurontwerpen zoals we die tegenwoordig van Opel gewend zijn. En die tweestrijd zie je dan ook duidelijk terug. Het is net alsof de hoekige elementen niet veranderd konden worden, maar Opel daaromheen juist wel haar eigen interpretatie aan het Volt-interieur mocht geven. De tiptoetsen die op de middenconsole rijkelijk geplaatst zijn voelen bovendien niet alleen speelgoedachtig aan, maar doen je ook veelvuldig zoeken naar de verschillende functies. Opel heeft begrijpelijkerwijs vooral oog gehad voor de ontwikkeling van de unieke aandrijfeenheid, maar een beetje meer premium gevoel had van binnen wel gemogen. Zeker gezien het prijskaartje van de Ampera. Op het gebied van uitrusting hebben we dan weer geen enkele reden tot klagen. Elke Ampera beschikt standaard over features die op veel andere auto’s tot de optielijst behoren. Enkel het navigatiesysteem met een geluidsinstallatie van het merk Bose (€ 1.850,-) en de achteruitrijcamera (€ 700,-) waren op ons testmodel als extra’s aangevinkt.

Stil
Zoals we al aanhaalden heeft de focus bij de Ampera op zijn techniek gelegen. En daar merk je natuurlijk enkel wat van als je eenmaal onderweg bent. Eén ding valt op zodra je de eerste meters aflegt: de Ampera is stil. Ja, heel stil. Natuurlijk het grote voordeel van een elektrische auto. Want onderweg hoor je enkel wat wind- en bandengeruis, al blijft ook dat absoluut binnen de perken. Wie met een vol accupakket de eerste 50 km aflegt - de fabriek geeft 80 km op maar dat is nimmer haalbaar - profiteert van een in ruste zijnde verbrandingsmotor. Schakelt deze vervolgens bij als de accu’s leeg zijn, dan is deze wel opvallend merkbaar aan het werk. Vooral wanneer je veel vermogen vraagt maakt de motor opvallend veel toeren om de benodigde stroom op te wekken. Vergis je overigens niet, deze benzinemotor is ook puur en alleen voor deze taak gemonteerd. Hij drijft de wielen niet aan. Dat doet de elektromotor in alle gevallen en daarmee is de Ampera ook zo revolutionair anders in vergelijking met bijvoorbeeld een doorsnee hybride.
En zo zoeven we elektrisch door het verkeer. Stil, maar geheel zonder emotie is het niet. De Ampera rijdt namelijk verdraaid goed. Hij stuurt prima, het onderstel biedt een prettige mix tussen comfort en sportiviteit en mede door het wat hogere gewicht (1.635 kg) ligt Ampera als een blok op de weg. Dit heeft weinig te maken met een eco-auto. Ook de prestaties spreken absoluut tot de verbeelding. In negen seconden accelereert de Ampera naar 100 km/h en mede dankzij het hoge koppel van de elektromotor weet de Opel verrassend snelle tussensprints te realiseren. Tekortkomen doe je niet.

Verbruik
Hij ziet er dus best goed uit en rijdt prima, maar hoe doet zijn verbruik het in de praktijk? Want dat is nog wel het meest belangrijke. En daar valt de Ampera eigenlijk door de mand. Het opgegeven gemiddelde van 1,6 l/100 km is enkel haalbaar als je met de auto rijdt zoals de fabrikant dat bedacht heeft. Je rijdt geheel elektrisch naar je werk, mogelijk met de laatste 20 km ondersteunt door de benzinemotor, laadt daar vervolgens op en rijdt hetzelfde traject weer naar huis. En ja, dan weet je rond de 2,0 l/100 km uit te komen. Maar ga je vervolgens ’s avonds nog even naar de supermarkt dan zijn de accu’s leeg en slaat de brandstofmotor direct aan om de benodigde stroom op te wekken. En dan noteer je al snel 7,0 l/100 km. Op een (voor bijvoorbeeld een vertegenwoordiger) representatief testtraject door Nederland (300 km) noteerden wij een gemiddeld verbruik van 6,5 l/100 km. Daarbij was 46 km elektrisch gereden en de overige kilometers met behulp van de elektromotor. Begrijp ons niet verkeerd, dat is best zuinig voor een auto van dit formaat en met deze prestaties, maar zo zuinig als Opel belooft is de Ampera in de praktijk absoluut niet.

Conclusie
Een conclusie trekken blijft moeilijk bij de Ampera. Er is namelijk niet simpelweg één conclusie op te stellen. Voor een auto die 45 mille kost is hij matig afgewerkt en voor zijn segment is hij bovendien niet ruim. Maar hij is wel revolutionair. En als je precies rijdt zoals de fabrikant het bedoeld heeft ook heel zuinig. Je moet alleen wel precies binnen dat plaatje passen. En dat is over het algemeen niet de doelgroep die de Ampera kan betalen. De gemiddelde koper zal de leaserijder zijn. En die rijdt er vele honderden kilometers per dag mee om vervolgens het grote voordeel van de elektrische aandrijving volledig teniet te doen. Dus hoe leuk het ook klinkt, echt de verlosser is de Ampera niet. Daarvoor is het nog te vroeg. Maar de mogelijkheid om zorgeloos elektrisch te rijden, ja dat weet hij dan weer wel te vervullen. En daarmee zet Opel concurrenten Renault en Nissan toch in één klap op achterstand. Al blijven de mitsen en maren duidelijk meespelen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Opel Ampera
Opel Ampera
Opel Ampera
Opel Ampera
Opel Ampera
Opel Ampera
Opel Ampera
Opel Ampera
Opel Ampera
Opel Ampera
Opel Ampera
Opel Ampera
Opel Ampera
Opel Ampera
Redactie
Door Redactie

Zoeken