Tests

Eerste rij-indruk Seat Ibiza facelift (ST FR)

Eerste rij-indruk Seat Ibiza facelift (ST FR)

Sinds vandaag staat hij bij de dealer, maar Seat vindt dat de vernieuwde Ibiza voldoende om het lijf heeft om daarvoor speciaal naar diens thuishaven Barcelona af te reizen. Daar zijn we dus, met de eerste kilometers inmiddels achter de kiezen.

Een voorliefde voor sportiviteit. We waren al bang dat Seat het verloren was, maar ze hebben het blijkbaar nog steeds in zich. Na de Leon is nu ook de Ibiza met een minder potente motor als sportieve FR verkrijgbaar. Een beslissing die voortvloeit uit de gedachte dat iedere klant van Seat de vruchten van diens merkwaarden moet kunnen plukken. Een goede zaak, maar kritiek is er ook: het FR-label is zijn (bijzondere) glans verloren. Alleen de Cupra blijft in deze nu nog over. En die komt later pas.

ST FR
Seat zou echter niet uit het temperamentvolle zuiden komen als het daar geen pasklaar antwoord op zou hebben. En jawel, vanaf heden en voor het eerst is de Ibiza ST ook te leveren met de 150 pk sterke 1.4 TSI, de oorspronkelijke FR-motor. De combinatie is ook meteen de enige nieuwkomer tijdens de lancering van de gefacelifte Seat Ibiza. De keus om gedurende de eerste testdag met dit model te rijden was dan ook snel gemaakt.

Meer temperament
Streng, zo kijkt de Seat Ibiza voortaan. En in het plaatje van de Ibiza ST FR past dat uitstekend - ook bij de overige modellen trouwens. Überhaupt heeft de carrosserie meer body gekweekt door de strakkere bumpers met vooraan grote luchtinlaten en meer zwarte accenten. De FR´s ogen uitdagend van buiten, maar eigenlijk zijn ze in de omgang eerder vlot dan uitgesproken snel. Het stuurkarakter is daar ook naar; dat is te gemoedelijk en te weinig opwindend om de Ibiza FR eens even serieus bij de kladden te grijpen. De standaard DSG-transmissie draagt ook al niet bij aan een verhoogde rijbeleving. Racy schakelflippers ontbreken, al kan er manueel geschakeld worden door de pook een tikje te geven. Maar dat is toch minder spannend. Pas in de Sport-stand lijkt de FR de bedoeling van zichzelf te begrijpen. In deze modus is hoogstwaarschijnlijk ook de respectabele sprinttijd van 7,6 seconden op de sprint naar 100 km/h te realiseren.

Rijden
Op de wegligging van de Ibiza valt niets af te dingen. De koets weet zich lang neutraal te houden om pas bij een te groot enthousiasme van de bestuurder de veilige kant van onderstuur op te zoeken. Het gierende bandengekerm dat hoorbaar is blijft binnen de perken en dat is bij het gros van de concurrenten wel anders. Het resultaat van beter schoeisel misschien? Mogelijk, maar het volwassen weggedrag van de Ibiza heeft hier ook zeker mee te maken. Ondanks dat de ophanging nadrukkelijk is afgestemd op een bovengemiddelde dynamiek - dus stevig - valt de Ibiza niet door de mand zodra hij het te verduren krijgt op slecht wegdek. Aan elkaar geregen oneffenheden worden keurig weggewerkt. Alleen op een enkele richel is er een dens voelbaar. Dik voor elkaar dus.

Meer...
Tot zover de FR, voorlopig de meeste gevreesde Ibiza totdat de Cupra er is. Morgen gaan we de onderkant van het programma beproeven en hopen we te kunnen rijden met de 1.2 Ecomotive die ook na het aanscherpen van de normen fiscaal voordeel blijft bieden. In de volledige rijimpressie kun je lezen hoe dit model ons is bevallen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Eerste rij-indruk Seat Ibiza facelift (ST FR)
Eerste rij-indruk Seat Ibiza facelift (ST FR)
Redactie
Door Redactie

Zoeken