Tests

Opel Astra GTC

Opel Astra GTC

In een tijdperk dat de focus op een zo energiezuinig mogelijk imago ligt, wordt sportiviteit en agressiviteit vaak geschuwd. Toch heeft Opel door de loop van de jaren haar imago juist rondom dergelijke modellen opgebouwd. Neem bijvoorbeeld de GT, Manta, Calibra en de Speedster. Maar waar is die imagebuilder nu?

Sportiviteit en Opel gaan sinds 1968 hand in hand. Destijds begon het met de baanbrekende GT die vriend en vijand verrast qua sportieve uitstraling. Nog meer succes kende de Opel Manta. Die zag in 1970 het levenslicht. Diens opvolger, de Calibra, die in 1987 op de markt verscheen was eveneens voor veel autoliefhebbers een reden om het spaarvarken aan te spreken. Meer recentere initiatieven zijn de in 2000 geïntroduceerde Speedster en de deels Amerikaanse GT die van 2006 tot 2009 dienst deed. Sindsdien is stil rondom de spannend gelijnde modellen met Opel-logo. Tenzij de OPC´s meerekent worden.Min twee portieren

De introductie van de vijfdeurs Astra maakte ons hongerig naar de nog te verschijnen driedeurs. Wetende dat Opel bij de vorige generatie de moeite nam om er toch net even wat anders van te maken deed ons uitkijken naar de Astra GTC. En inderdaad, terwijl sommige fabrikanten zich het gemakkelijk maken door simpelweg twee portieren minder in te tekenen, verschilt de nieuwe Astra GTC wederom sterk van de vijfdeurs. En dat ze daarmee te koop lopen mag iedereen weten. Heldhaftige bumpers, een compleet afwijkende flank met sierlijke, brede heupen en een afgetraind achterste. Recht van voren doet de GTC wellicht nog ietwat liefelijk aan, maar daar is ook alles mee gezegd; vanuit iedere andere hoek bevat de GTC een gezonde dosis arrogantie. Dit is een driedeurs hatch op z’n best. Of is de GTC toch een coupé?

Praktische kant

De uiterlijke verschillen met de vijfdeurs vinden geen gevolg in het interieur. Per se nadelig is dit niet, het reguliere dashboard van de Astra bevat immers al een enige sportiviteit. Neem het fraaie instrumentencluster, de omklemmende, maar riant zittende sportstoelen en het compacte stuurwiel. Stuk voor stuk benadrukken ze de gewenste sfeer en matchen ze met de atletische uitstraling van de buitenzijde. Ondanks de strak gelijnde carrosserie zorgt de GTC niet voor een claustrofobisch gevoel. Voorin is de zit ronduit comfortabel en ook de ruimte op de achterbank is afdoende voor twee volwassenen. Ook het bagagecompartiment is dankzij een dubbele bodem en met een inhoud van 380 liter heel goed bruikbaar. Flexride

Nu we het toch over de concurrentie hebben. Wie daagt de GTC eigenlijk uit? De driedeursmodellen van de Volkswagen Golf en Peugeot 308? Zou kunnen, maar wij zetten de Opel liever weg tegen de Renault Mégane Coupé en Volkswagen Scirocco. Uit praktisch oogpunt misschien minder vergelijkbaar, maar qua fun-factor wel degelijk concurrenten zijn de BMW 1-serie Coupé, de Mini Coupé en de Peugeot RCZ. Kort gezegd: De Opel Astra GTC vist in een zeer gevaarlijke vijver. De verwachtingen zijn zodoende hooggespannen wanneer wij onszelf achter het stuurwiel wurmen. Voor de gelegenheid opteerden we voor de meest krachtige GTC van dit moment voorzien van het 1.100 euro kostende FlexRide. Met dit systeem kun je met een druk op de knop de rijdynamiek van de auto aanpassen. De GTC kiest van nature de gulden middenweg tussen dynamiek en comfort. Hij veert mooi weg, maar houdt je betrokken bij het rijden. Het onderstel van de auto is gewoonweg van topniveau en verschilt enorm van dat van de vijfdeurs Astra. Afkomstig van de Insignia OPC, maar ook specifiek voor de GTC is namelijk Opel’s ophanging HiPerStrut. Het is te vergelijken met Ford’s RevoKnockle op de Focus RS en bovendien een vrij kostbare techniek. Het effect ervan is goed merkbaar. Aandrijfreacties in het stuurwiel worden volledig in de kiem gesmoord, de grip is welhaast geweldig en in bochten stuurt de GTC snaarstrak.

Schizofrenie
In Sport is de GTC op zijn scherpst. Vrijwel meteen met het stugger worden van de demping wordt dat kenbaar gemaakt aan de hand van een verkleurend instrumentarium; dat gaat van subtiel wit naar gretig rood. Indien gewenst kun je instellen om dit niet te laten gebeuren, maar wij vinden het gaaf. Het voegt wat meer beleving toe aan het rijden en bovendien werkt het nogal opzwepend. Nu komt de ware aard van de GTC naar boven. Naast een steviger onderstel past de elektronica in deze modus ook de gasresponse en de besturing aan. Alles wordt net even wat gretiger. Helaas lieten de winterse omstandigheden het niet toe om het maximale uit de GTC te halen, maar ook bij een mee kalme rijstijl voel je dat Opel serieus werk heeft gemaakt van de GTC. Geheel onverwacht is dat het aan tractie bij stevig optrekken soms ontbreekt. Met dergelijk geavanceerde voorwielophanging en ‘slechts’ 180 pk had dit niet aan de orde moeten zijn. Ook niet op een koude, bovendien sneeuwvrije ondergrond. Mogelijk ligt de oorzaak dan ook bij de banden. Hoe dan ook, Opel heeft ons verrast en ons nog meer uit laten kijken naar de Astra GTC OPC. Dat belooft vuurwerk!

Krachtexplosie

Maar goed, voorlopig moeten we het met honderd paardenkrachten minder doen. Dat zou geen probleem moeten zijn, ware het niet dat de 1.6 liter turbobenzinemotor geenszins aanvoelt als 180 pk. De GTC is vlot, maar een echte krachtexplosie blijft uit. En dat is voornamelijk te wijten aan de tamelijk lange overbrengingen, bedoeld om het verbruik te beperken? Echt gelukt is dat niet, want met negen liter benzine per honderd kilometer is de één-punt-zes naar gelang de auto niet bijster zuinig te noemen. Opel zelf geeft een gemiddelde op van 7,2 l/100 km. Mocht je echter meer op het uiterlijk van de GTC vallen dan op het motorische geweld, dan biedt Opel ook minder potente krachtbronnen. De voordeligste is de 120 pk sterke 1.4 Turbo Sport met een instapprijs van 25.745 euro. Daarmee is de GTC anderhalve mille duurder dan een vergelijkbare vijfdeurs Astra, maar daarvoor krijg je wel een sexy carrosserie, alsmede een geavanceerd onderstel voor terug. Pakken we de prijslijsten van de concurrentie erbij dan blijkt dat het prijskaartje van de GTC een redelijk gemiddelde investering te zijn.

Spirituele opvolger

De markt mag dan wel momenteel om energiezuinige, veelal burgerlijke modellen vragen, het weerhield Opel er niet van om eens lekker uit de ban te springen. Om de Astra GTC op basis van zijn uiterlijk een sportcoupé te noemen gaat misschien wat ver, hij rijdt wel degelijk als zodanig. Sowieso aanzienlijk strakker dan de huis-tuin-en-keuken Astra. Daarom, en niets ten nadele van de vijfdeurs Astra, maar door het niet langer koppelen van die modelnaam aan de GTC had meteen het onderscheid tussen de beide Opels aangegeven. De nieuwe GTC verdient een eigen plek in het leveringsprogramma. Hebben we hier dus inderdaad met de spirituele opvolger van de Manta en Calibra te maken. Dat zou best eens kunnen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Opel Astra GTC
Opel Astra GTC
Opel Astra GTC
Opel Astra GTC
Opel Astra GTC
Opel Astra GTC
Opel Astra GTC
Opel Astra GTC
Opel Astra GTC
Opel Astra GTC
Opel Astra GTC
Opel Astra GTC
Opel Astra GTC
Opel Astra GTC
Redactie
Door Redactie

Zoeken