Tests

Volkswagen GT up, e-up en cross up!

Volkswagen GT up, e-up en cross up!

Verbijsterd, dat waren we toen Volkswagen het showdebuut van de up! kracht bijzette met de onthulling van maar liefst zes conceptcars. Vier daarvan komen ook daadwerkelijk op de markt. En wij mochten er al mee gaan rijden. Als één van de eerste media ter wereld.

Amper vier maanden geleden wist Volkswagen de show te stelen tijdens de IAA in Frankfurt. En daar is heel wat voor nodig. Tussen de vele tientallen wereldprimeurs wist de kleinste uit Wolfsburg zich in één klap onuitwisbaar te maken. En niet zonder reden. Volkswagen betreedt met de up! een segment waarin men jarenlang niet actief geweest is, maar bovendien ook een segment dat in die jaren zo gigantisch gegroeid is dat de Duitsers er ongekend veel belang bij hebben om te slagen. Groots pakt men het dan ook aan. In Wolfsburg wordt op dit moment een hele lijn up!’s klaargestoomd om de markt te betreden. En met een aantal daarvan konden wij in een door sneeuw overvallen Wolfsburg alvast een rondje maken.

GT up!
Met 110 pk op de voorwielen van een slechts 960 kg wegende GT up! kun je je voorstellen dat de enorme sneeuwbui die Wolfsburg die dag trof niet bepaald de ideale omstandigheden zijn voor een test met de sportiefste telg van het gamma. Maar we moeten het ermee doen. De snel nog even door Volkswagen gemonteerde winterbanden hebben gelukkig geen gebrek aan grip en ook de sneeuwploegen van de lokale overheid doen hun best de wegen schoon te houden als wij ons met de kleine sportieveling door het verkeer loodsen. En sportief, ja dat is die GT up! wel. De 1.0 liter driecilinder in het vooronder is voorzien van een turbo en ontwikkelt daardoor 110 pk en 175 Nm. Inderdaad, nog 10 pk meer dan de in Frankfurt gepresenteerde conceptcar. Wie de handgeschakelde zesbak kwiek weet te bedienen spurt in 8,5 seconden naar 100 km/h. Ook de topsnelheid van 195 km/h geeft al evenmin reden tot klagen. Gepaard gaand met een lekker sportieve sound weet de GT up! ons zeker te overtuigen. Zelfs tussenacceleraties op de Autobahn doen geenszins vermoeden met de kleinste Volkswagen onderweg te zijn.

Bodykit
Aan het uiterlijk van het door ons gereden prototype is overigens niet te zien dat we hier met het toekomstige topmodel van de up!-lijn te maken hebben. Maar onderhuids is hij volgens de techneuten van Volkswagen geheel GT-waardig. Dat betekent een verlaagd sportonderstel, sportief getuned uitlaatsysteem en net iets krachtiger remmen. Uiterlijk vertoon zal het productiemodel uiteraard ook bevatten, al wil Volkswagen nog niet honderd procent bevestigen dat die gelijk zal zijn aan de conceptcar. Laten we het hopen, want de voorbumper met extra grote luchtinlaat, de spectaculaire lichtmetalen wielen en de diffuser en dikke uitlaatpijpen toveren de up! om van een schattige stadsauto tot een sportieveling.

e-up!
Compleet tegenovergesteld aan de sportieve GT is de e-up!. Die is op zijn met 250 kg toegenomen gewicht gelijk aan de gewone up!, maar voorzien van elektrische aandrijving. In de zomer van 2013 moet het model zijn marktintroductie beleven, maar voordat het zover is wordt er nog volop aan de productieversie gewerkt. Het prototype dat wij reden kan dan ook niet geheel op zijn kunde worden beoordeeld. Met een logcomputer aan boord en een paar additionele knoppen heb je binnenin ook daadwerkelijk het gevoel met iets bijzonders op pad te zijn. Dat voel en hoor je ook. De besturing is wat vaag en heeft last van torque steering als de volle 250 Nm’s de voorwielen ineens in beweging zetten. Tijdens het remmen klinkt er bovendien een licht piepend geluid dat volgens Volkswagen door de software veroorzaakt wordt. Het zijn allemaal zaken die nog een tweede blik vereisen en momenteel volop in ontwikkeling zijn.

Opladen
Naast 210 Nm aan koppel ontwikkelt de elektromotor 82 pk aan vermogen. Volkswagen claimt daarmee een nul naar honderd sprint in 14 seconden, maar gevoelsmatig lijkt het echt sneller. Dat komt vooral doordat de eerste 50 á 60 km/h al snel bereikt worden. En ook bij tussenacceleraties reageert de motor lekker gretig op het gaspedaal. De actieradius ligt rond de 150 km waarbij de 18.7 kWh Li-Ion accu’s in 5,5 uur weer volledig opgeladen zijn. Wie de beschikking heeft over een snellader kan overigens na 30 min al weer de weg op. Om zo zuinig mogelijk met de beschikbare accucapaciteit om te gaan kun je drie verschillende rijstanden kiezen waarbij je enerzijds beschikt over het maximale vermogen of anderzijds kunt kiezen om juist zo zuinig mogelijk te rijden. Bijladen tijdens het afremmen valt tevens te stimuleren aan de hand van een aantal verschillende standen die krachtiger op de motor afremmen en daarmee de accu´s bijlaadt.

Vijfdeurs up!
Het meest dicht bij een marktlancering is de vijfdeurs up!. Dat model staat deze zomer al bij de dealer en was in Wolfsburg ook beschikbaar voor een korte test. Feitelijk is het model niets meer of minder dan een up! met twee extra portieren. Voor Volkswagen betekent het model echter ruim 60% van de afzet van de up! waardoor hij een ongekend waardevolle aanvulling op het gamma is. Net als de driedeurs is het model leverbaar met de 60 en 75 sterke 1.0 liter driecilinder benzinemotor. Ondanks dat we qua potentieel verwend zijn met de GT is het niet behelpen. We concludeerden al tijdens onze kennismaking met de up! in Rome dat beide motoren voldoende vermogen bieden voor vervoer van A naar B. De vijfdeurs voegt daar echter onmiskenbaar een praktische noot aan toe. De beide achterportieren verschaffen immers een veel gemakkelijker toegang tot de achterbank. Die zit achterin valt ons overigens in positieve zin op. Met name de hoofdruimte is voor zijn segment best riant. De bagageruimte is met 251 liter ongewijzigd van formaat.

cross up!
Gebaseerd op diezelfde vijfdeurs liet Volkswagen ons ook even in de cross up! stappen. Hij is voorzien van het bekende cross-concept waarbij wat extra plastic opsmuk de wielkasten moet aanzetten, de bumpers zijn voorzien van kleuraccenten en bodembescherming en op het dak een tweetal dakrails gemonteerd zijn. Daarnaast is het model 15 mm verhoogd voor iets meer bodemvrijheid. Handig als we even van de gebaande paden wijken voor een paar foto’s, maar vooral interessant voor de Zuid-Amerikaanse markt waarvoor deze cross up! primair bedoeld is. Daar zijn de wegen nu eenmaal minder strak en vlak dan in Europa. Bij ons zal de cross up! vooral een lifestylemodel zijn.

Familie up!
GT up!, e-up!, cross up! en de vijfdeurs up!. De familie krijgt langzaam maar zeker vorm. En Volkswagen zal er ongetwijfeld flink mee gaan scoren. Jarenlang hebben ze geen speler in dit segment gehad en dat willen ze ruim goed gaan maken. Sterker nog, dat gaan ze goedmaken. Het eerste bewijs daarvan is namelijk al geleverd. Ondanks dat de driedeurs up! nog maar net op de markt is heeft het model in Duitsland al meteen de eerste plaats in zijn segment veroverd. En dat dus zonder die veel praktischer vijfdeurs die vanaf de zomer bij de dealers staat. Als volgend jaar ook de cross up!, e-up! en GT up! volgen drukt Volkswagen alleen maar een nog grotere stempel op het A-segment. De keuze die men biedt is veel groter dan die van de concurrentie en bovendien voelt en rijdt de up! als een zeer volwassen auto. Volkswagen mag dan misschien laat zijn, nu ze er eenmaal zijn gunnen ze niemand de kans hen te kunnen stoppen in hun daden.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Volkswagen GT up, e-up en cross up!
Volkswagen GT up, e-up en cross up!
Volkswagen GT up, e-up en cross up!
Volkswagen GT up, e-up en cross up!
Volkswagen GT up, e-up en cross up!
Volkswagen GT up, e-up en cross up!
Volkswagen GT up, e-up en cross up!
Volkswagen GT up, e-up en cross up!
Volkswagen GT up, e-up en cross up!
Volkswagen GT up, e-up en cross up!
Volkswagen GT up, e-up en cross up!
Volkswagen GT up, e-up en cross up!
Volkswagen GT up, e-up en cross up!
Volkswagen GT up, e-up en cross up!
Redactie
Door Redactie

Zoeken