Tests

Range Rover Evoque (Coupé) deelt rake klappen uit

Range Rover Evoque (Coupé) deelt rake klappen uit

De Range Rover Evoque betreedt het segment waarin de Duitsers de dienst uitmaken. En dat doen ze door vol de aanval te kiezen; de Britten zetten behalve een conventionele vijfdeurs ook een Evoque Coupé neer. Een driedeurs SUV feitelijk. En daarmee creëren ze een niche waar men normaal gesproken in München, Ingolstadt en Stuttgart zo goed in is. In Wales maakten we kennis met zowel de vijfdeurs Evoque alsook de sportieve en gewaagde Evoque coupé.

Land Rover heeft de spanning zorgvuldig op weten te bouwen. De gepresenteerde LRX Concept gaf het voorproefje om vervolgens een jaar geleden oog-in-oog te staan met het productiemodel van de Evoque Coupé. Maar er was meer nieuws. Range Rover onthulde kort daarna namelijk ook een vijfdeurs variant. Dankzij een exclusieve voorpremière en zelfs de mogelijkheid om mee te rijden in een prototype van de Evoque werden we al tijden voor zijn marktdebuut geprikkeld door Land Rover. En met ons ook de potentiële klanten. Succes liet daardoor niet lang op zich wachten. Want zonder dat iemand er ook nog maar een meter mee heeft kunnen rijden zijn er wereldwijd al 18.000 Evoque’s verkocht.

60.000
Die reeds achttienduizend verkochte exemplaren zijn voldoende om de volledige productie van Land Rover’s fabriek in het Engelse Halewood voor dit jaar te vullen. Voor volgend jaar staat de 3.000 medewerkers van de fabriek – waar ook de Freelander van de band rolt – zelfs een productieaantal van zo’n 60.000 Evoque’s te wachten. Een gigantisch aantal voor Land Rover dat in 2010 in totaal ruim 189.000 auto’s wereldwijd wist te verkopen. De Freelander is met 57.000 exemplaren de koploper binnen het Land Rover-progamma, op de voet gevolgd door de Range Rover Sport met 47.000 eenheden. Ter vergelijk: Audi doet 150.000 Q5’s op jaarbasis en daarmee lijkt de beoogde doelstelling voor de Range Rover Evoque ons dan ook zonder meer reëel. Misschien zelfs wel onderschat.

Appetijtelijk
De Evoque laat een frisse wind door zijn klasse waaien en vertaalt de krachtige looks van de twee keer zo dure Range Rover Sport naar het segment van compacte premium SUV’s. Wie voor het uiterlijk van de Evoque valt heeft volop de keuze om zijn of haar Evoque (Land Rover verwacht meer vrouwelijke kopers dan ooit tevoren) geheel naar smaak aan te kleden. De uitvoeringen Pure, Prestige en Dynamic bieden elk hun eigen thema dat zowel van binnen als van buiten tot uiting komt. Waar de Pure zo strak en neutraal mogelijk is gehouden en daarmee het meest lijkt op de LRX Concept, richt de Prestige zich op luxe met glanzende en weelderige materialen. Wij reden – zowel de vijfdeurs als de coupé – in Dynamic-uitvoering waarbij de focus op sportiviteit ligt. Rechthoekige uitlaatpijpen, dieper doorgetrokken en volledig in kleur gespoten bumpers en wie dat wenst zelfs ware kuipstoelen bepalen hierbij het beeld. Vooral van achteren gezien krijgt de Evoque coupé hierdoor een uitstraling die eerder aan een conceptcar dan een productiemodel doet denken. Gewaagd, maar oh zo appetijtelijk!

Dakkleuren
Naast de verschillende pakketten kun je als koper tevens kiezen voor een dak in zwart, zilver of wit. Combineer dat met de juiste exterieurkleur en de Evoque straalt een sportiviteit uit die je bij een SUV niet meteen zou verwachten. Met de Evoque coupé hoopt Land Rover dan ook klanten uit bijvoorbeeld de Audi TT te kunnen verleiden. De praktischere vijfdeurs richt zich meer op wie doorgroeit vanuit een sedan of stationwagon uit het D-segment, en natuurlijk de huidige eigenaren van een Q5, X3 en GLK. Wij kunnen ons zelfs voorstellen dat men niet langer gaat voor een Range Rover Sport, maar een bomvolle Evoque. Sociaal tegenwoordig toch net wat meer sociaal verantwoord en dat zonder aan uitstraling in te leveren.

Binnenruimte
Die Range Rover Sport gebruiken we al snel als referentie om de Evoque te beoordelen. En ondanks dat het niet helemaal eerlijk is – de Range Rover Sport is 40 cm langer, 20 cm hoger en een keer zo duur – bewijst Land Rover daarmee wel dat de uitstraling klasseoverstijgend is. Binnenin merk je echter goed dat de Evoque duidelijk een maatje kleiner is dan zijn grote broer. Hij weet zich daarentegen prima te meten met de concurrentie. Voorin profiteren de inzittenden van meer dan voldoende hoofd- en beenruimte en ook de achterpassagiers hebben voldoende bewegingsvrijheid. De bagageruimte meet met 550 en 575 liter voor respectievelijk de coupé en vijfdeurs minimaal het niveau van de concurrentie, waarbij de elektrisch te openen en te sluiten achterklep een ruime toegang biedt.

2.2 liter dieselmotor
Maar goed, rijden, dat is waarvoor we immers in Wales zijn gekomen. Land Rover heeft een uitdagende route voor ons uitgezet waarbij we zowel on- als offroad uitvoerig de capaciteiten van de Evoque kunnen beproeven. Onze testrit start met de vijfdeurs Evoque aangedreven door de 2.2 liter SD4-dieselmotor. Deze 190 pk en 420 Nm sterke krachtbron is in ons geval gekoppeld aan een automaat die middels een uit de middenconsole omhoog komende draaiknop is te bedienen. Het blok is soepel en krachtig en weet de Evoque in 8,5 seconden naar 100 km/h te sleuren. De grom die het blok bij accelereren laat horen is geheel passend bij het karakter van een Range Rover maar op kruissnelheid fluisterstil. Stil is het binnenin sowieso. Enkel afrolgeluiden dringen nog door. Bij elke vraag om vermogen weet de transmissie overigens snel en daadkrachtig van verzet te wisselen en de Evoque er soepel vandoor te laten gaan. Van een strepentrekker kun je uiteraard niet spreken, maar tekort komen is het zeker niet.

Sportief
Als kleinste telg binnen de Range Rover-familie profiteert de Evoque van de beste variabelen voor goede rij-eigenschappen. Hij weegt met 1.750 kg ruim 750 kg minder dan een Range Rover Sport TDV6 en staat een stuk minder hoog boven het asfalt. In combinatie met een prettige besturing daagt de Evoque dankzij z’n prima rijgedrag uit tot een sportieve rijstijl. Gevoelsmatig doet ‘ie daardoor niet onder voor zijn Duitse concurrenten die om sportiviteit bekend staan. Om dit te benadrukken levert Land Rover een Dynamic-stand waarbij de dempers van het MagneRide nog iets stugger worden en de besturing een fractie directer. Tenminste, in theorie. In de praktijk is het amper te merken. De zichzelf aan de omstandigheden aanpassende dempers van het optionele dempingsysteem doen hun werk sowieso al prima. Daar is eigenlijk geen extra stand voor nodig.

Terreinrijden
Halverwege onze route, die ons over uitdagende slingerwegen leidt, stuurt de navigatie ons de weg af. Natuurlijk, met een Land Rover moet je – ondanks dat het merendeel van de Evoque-kopers het nooit zal doen - het terrein in kunnen. De jarenlange ervaring van de fabrikant wordt ons maar al te duidelijk bevestigd. Het TerrainResponse past alle variabelen aan op de verschillende ondergronden en de grote aan- en afrijhoeken maken steile hellingen tot kinderspel. De Evoque overtuigt, ook in het terrein.

Navigatie
Als we via de heuvels van Wales de grens naar Engeland oversteken leidt de route ons naar Liverpool. Het navigatiesysteem werkt prima, al vallen de grafics van het display ons wat tegen. Dé alternatieven in zijn segment hebben dit echt beter voor elkaar. Dat gevoel bekruipt ons in zijn geheel van binnen. De finesses die we van het Germaanse trio gewend zijn mist de Evoque. De middenconsole bevat wel heel hard plastic en de onderste delen van het dashboard hadden ook wel iets zachter gemogen. De knopjes van de raambediening en het dicht gooien van de portieren wekken datzelfde gevoel op. Een antieke graadmeter die nog altijd werkt. De afwerking is verder overigens subliem en de andere materialen schitterend, maar dat kleine beetje verfijning om de Duitsers compleet knockout te krijgen ontbreekt aan slagkracht.

2.0 liter benzinemotor
Inmiddels zijn we in Liverpool alwaar we een uitgebreide testrit door de stad maken. We stappen hier over in de Evoque coupé met onder de kap de 240 pk en 340 Nm sterke 2.0 liter viercilinder benzinemotor. Het blok weet de Evoque bijna een seconde sneller (7,6 sec) naar 100 km/h te doen accelereren en voelt ook echt krachtig aan. Het geluid is sportief zonder overdreven te zijn. Qua rij-eigenschappen voelt de Coupé niet merkbaar anders dan de vijfdeurs. Prima dus, al was een net wat rauwer randje ook wel leuk geweest voor zo’n uitdagende uitstraling. In praktische zin gezien maakt de Evoque wel verschil. Je kunt achterin prima met twee personen zitten, maar er is wel enige lenigheid voor nodig om daar te komen. Bovendien kent het model een redelijk grote dode hoek en is de achterruit zo klein dat je continue het gevoel hebt door een brievenbus te staren. De grote buitenspiegels maken gelukkig veel goed, al waren die slanke exemplaren van de LRX Concept optisch weer gelikter geweest. 
 
Rake klappen
De Range Rover Evoque. Het derde model in de Range Rover-familie en voor Land Rover is op voorhand al een ongekend succesnummer. Zonder ermee te rijden plaatsten wereldwijd tienduizenden klanten reeds een order en die zullen niet teleurgesteld worden kunnen we nu bevestigen. De Evoque is een frisse verschijning in zijn segment en trekt zonder meer de aandacht. Hij is praktisch, steekt goed in elkaar en heeft een modern en krachtig motorengamma. Zijn rij-eigenschappen doen niet onder voor zijn rivalen. De enige opmerking die we kunnen plaatsen is dat sommige concurrenten de finesses net iets beter voor elkaar hebben. Maar dan hebben we nog één, niet onbelangrijk item ongenoemd gelaten: de prijs. Met een vanafprijs van € 42.900,- is de Evoque ruimschoots goedkoper dan een Q5 of X3. Land Rover gaat klappen uitdelen met de Evoque. Rake klappen. Dat staat buiten twijfel.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Range Rover Evoque (Coupé) deelt rake klappen uit
Range Rover Evoque (Coupé) deelt rake klappen uit
Range Rover Evoque (Coupé) deelt rake klappen uit
Range Rover Evoque (Coupé) deelt rake klappen uit
Range Rover Evoque (Coupé) deelt rake klappen uit
Range Rover Evoque (Coupé) deelt rake klappen uit
Range Rover Evoque (Coupé) deelt rake klappen uit
Range Rover Evoque (Coupé) deelt rake klappen uit
Range Rover Evoque (Coupé) deelt rake klappen uit
Range Rover Evoque (Coupé) deelt rake klappen uit
Range Rover Evoque (Coupé) deelt rake klappen uit
Range Rover Evoque (Coupé) deelt rake klappen uit
Range Rover Evoque (Coupé) deelt rake klappen uit
Range Rover Evoque (Coupé) deelt rake klappen uit
Redactie
Door Redactie

Zoeken