Tests

Lancia Ypsilon TwinAir

Lancia Ypsilon TwinAir: Calimerocomplex? Welnee!

De laatste lichting Lancia’s zijn mijlenver verwijderd van Italiaanse flair en klasse, want in feite Chryslers. Niet de nieuwe Ypsilon. De kleinste Lancia vertegenwoordigt al 25 jaar Mediterrane zwierigheid. En hij staat er als Lancia helaas zo goed als alleen voor. Kan hij in z’n eentje de eer van het getergde merk redden?

Het Lancia van nu is wat de Pizza Hut voor de Verenigde Staten ooit was: een belediging voor het vaderland. Wat is er mis met onze eigen keuken moeten de Amerikanen hebben gedacht? Eenzelfde vraag moeten de medewerkers van Lancia zich hebben gesteld toen het management van Fiat Group na de bewuste fusie besloot dat hun merk geherpositioneerd moest worden met producten van Chysler. Het is een feit dat Lancia een financiële wond aan het been van Fiat is, maar dit geneest heus niet door er zout in te strooien. Toch geschiedde het en zitten we nu opgescheept met veramerikaanste Lancia’s als de ‘300’ Thema, de ‘200’ Flavia en – jawel – de Lancia Grand Voyager. Gelukkig is er ook positief nieuws, want er is tevens een nieuwe Ypsilon. En daar zijn nu alle ogen opgericht.
Atlas
Zie hem daar nu staan, klein maar daadkrachtig, alsof hij het ganse Lancia op zijn schouders moet dragen. Eigenlijk is dat ook zo, want het voortbestaan van het historierijke merk zal grotendeels afhangen van de ‘Yp’. De Ypsilon is het enige model waaraan de nog typische Italiaanse stijl van Lancia kleeft. Samen met de Delta. Al gauw ben je dan ook geneigd de nieuwe Ypsilon een ‘baby-Delta’ te noemen, maar in feite is het juist de Ypsilon die als voorbeeld diende voor de huidige generatie Delta. Het guitige neusje met de chromen schildvormige grille, de ononderbroken kromming van het dak, de trapeziumvormige C-stijl en de sierlijke, opgelegde achterlichten, stuk voor stuk designkenmerken die al gedrapeerd waren om het koetswerk van de vorige generatie Ypsilon maar in geëvolueerde conditie zijn toegepast bij de hedendaagse Delta. Bij de Ypsilon hebben de ontwerpers van Lancia hun bedoelingen tot de perfectie genaderd. En niets ten nadele van de Delta, maar dergelijke frivole, misschien zelfs ietwat chaotische contouren passen het beste op een auto niet langer dan vier meter. De nieuwe Lancia Ypsilon is met recht een welkome en originele aanvulling voor het A-/B-segment.
Vrij zicht 
Ook het interieur is een doorontwikkeling op het oude. De bestuurder kijkt opnieuw vrij voor zich uit omdat het klokkencluster in het centrum van het dashboard is gepositioneerd. Voorzien van een chique driedimensionaal randje laten de snelheidsmeter en de toerenteller zich prettig aflezen, mede vanwege hun grootte, al verdient het ‘huisje’ waarin ze zijn opgenomen niet de schoonheidsprijs. Alsof de designers al een punt achter het dashboardontwerp hadden gezet en er toen achterkwamen dat ze iets vergeten waren.

Ergonomie

Dat de Italianen tegenwoordig de ergonomie prima onder de knie hebben blijkt uit de intuïtief te bedienen middenconsole. Bij de oude Ypsilon zat het daar ook al, maar door het bij de nieuwe te overgieten met een fraai laagje pianolak en te voorzien van andere, maar ook beter afgewerkte knopjes zijn de functies voortaan op de tast te vinden. De versnellingspook zit eveneens als vanouds hoog in het dashboard verwerkt; simpelweg nog altijd de meeste ideale plek voor de bestuurder zo pal naast de rechterhand. En de bak schakelt ook nog eens lekker.
Op de bok
In tegenstelling tot de heersende trend is de nieuwe Ypsilon nauwelijks gegroeid ten opzichte van de derde generatie. Hij is zelfs iets smaller geworden, maar invloed op de interieurruimte lijkt dit niet gehad te hebben. Door het ontbreken van een ver naar achteren doorlopende middentunnel bekruipt je wel het gevoel voorin behoorlijk op elkaars lip te zitten. De gezellig geprofileerde stoelen werken daarin ook niet echt mee. Ze zijn niet alleen redelijk smal van postuur, ook zit je meer op dan in de stoel. Typisch Lancia dat vorm voor functie gaat, maar het resulteert al vrij vlot in onbedoelde innigheid door een tekort aan ondersteuning voor de ledematen.
Sesam, open u!
Met een lengte van 3,84 meter, breedte van 1,67 meter en een hoogte van 1,58 meter valt de nieuwe Lancia Ypsilon tussen de Fiat 500 en de Punto Evo in. Qua ruimte neigt hij naar de kleinste Fiat. Maar wat deze niet heeft en de Ypsilon voortaan wel zijn vijf portieren. Of waren de achterportieren je nog niet opgevallen? Dat doen ze in eerste instantie ook niet doordat de deurgrepen hoog in de C-stijl zijn weggewerkt. Je weet wel, zoals dat eerder is gedaan bij bijvoorbeeld de Alfa 156 en de Seat Leon. Een designtrucje van Walter d’Silva. Erg slim gedaan om de coupeachtige uitstraling van de Ypsilon te behouden. Wel als tip mee te geven is het voldoende intrekken van je hoofd bij het achterin instappen. De doorgang is krap en het dak buigt meer af dan je aanvankelijk zou denken. Eenmaal op de achterbank is het aardig zitten, mits je jonger bent dan 12 jaar. De meerwaarde van de twee extra portieren zit ‘m dan ook vooral in een hoger gebruiksgemak, bijvoorbeeld wanneer de boodschappen niet allemaal in de kofferruimte van 245 liter passen.
Knorrepot
Klein, maar fijn geldt tevens voor het aangeboden motoraanbod voor de nieuwe Ypsilon. Lancia deed daarvoor een beroep op Fiat Powertrain Technolgies die louter nog inzet op compacte krachtbronnen met een hoge zuinigheidsgraad en equivalent daaraan een laag CO2-gehalte. De 0.9 liter TwinAir spant daarin de kroon met in de Ypsilon emissies van 99 en 97 g/km afhankelijk van de transmissie (respectievelijk: handbak, automaat). Dat het blokje slechts twee cilinders bevat betekent niet dat de Ypsilon zijn mannetje niet staat. Door een turbo zijn er alsnog 85 paardenkrachten voorradig en zodra deze aangespoord worden zet de Ypsilon zowaar de tanden in het asfalt. Boven de 2.000 tpm maakt de Lancia serieuze sprongen tot 120 km/h en gaat het idee dat je met een tweepitter op pad bent volledig aan je voorbij. Mits je het motorgeluid weet te negeren. Het geknor van de TwinAir is niet van de wereld, maar ons eraan storen deden we niet. Het past wel bij een auto als de kleine Ypsilon. Oh ja, en het verbruik? Dat bleef ondanks het dynamische parcours toch nog keurig onder de 5,5 l/100 km met in achtneming van de schakelindicator.
Resumé
De nieuwe Lancia Ypsilon is de leukste, meest complete auto uit het kleinste segment die we de laatste tijd hebben gereden. De ‘Yp’ is een echte Lancia: artistiek, modieus, luxe en een lekker rijijzertje met de TwinAir 2-cilinder. Van een Calimerocomplex zou dan ook absoluut geen sprake moeten zijn. Hij heeft echter een nadeel; instappen doe je pas vanaf € 15.000,-. De standaarduitrusting is rijk en de meerprijs voor opties vriendelijk geprijsd, toch ben je al gauw enkele duizenden euro’s verder wil je de Ypsilon dat geven wat ie verdient. Vormt geld geen probleem, dan is de nieuwe Lancia Ypsilon jouw accessoire.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Lancia Ypsilon TwinAir: Calimerocomplex? Welnee!
Lancia Ypsilon TwinAir: Calimerocomplex? Welnee!
Lancia Ypsilon TwinAir: Calimerocomplex? Welnee!
Lancia Ypsilon TwinAir: Calimerocomplex? Welnee!
Lancia Ypsilon TwinAir: Calimerocomplex? Welnee!
Lancia Ypsilon TwinAir: Calimerocomplex? Welnee!
Lancia Ypsilon TwinAir: Calimerocomplex? Welnee!
Lancia Ypsilon TwinAir: Calimerocomplex? Welnee!
Lancia Ypsilon TwinAir: Calimerocomplex? Welnee!
Lancia Ypsilon TwinAir: Calimerocomplex? Welnee!
Lancia Ypsilon TwinAir: Calimerocomplex? Welnee!
Lancia Ypsilon TwinAir: Calimerocomplex? Welnee!
Lancia Ypsilon TwinAir: Calimerocomplex? Welnee!
Redactie
Door Redactie

Zoeken