Tests

BMW 1-serie M Coupé

BMW 1-serie M Coupé

Met een ferme duw word ik volop in de stoel gedrukt terwijl het motorgeronk aanzwelt. Onder me door schiet het kletsnatte en daardoor pikzwarte asfalt terwijl we in hoog tempo op snelheid komen. De wielen raken los van de grond en de wereld onder me wordt snel kleiner. Ik verlaat Schotland weer aan boord van een klein vliegtuig die ons diezelfde morgen in Inverniss bracht om te gaan rijden met de BMW 1-serie M Coupé.

Schotland staat bekend om de prachtige natuur waarbij glooiende groene landschappen worden afgewisseld door ruige gesteentes, meren en rafelige kustlijnen. Het is mede door de invloed van de Atlantische Oceaan dat Schotland een bijzonder onvoorspelbaar klimaat kent. Er valt jaarlijks maar liefst 2.500 mm regen, wat ruim drie keer zoveel is als in Nederland. En wie ooit in Schotland is geweest zal zich ongetwijfeld hebben verbaasd over de snelheid waarmee het weer veranderen kan. Je rijdt van een onbewolkte blauwe lucht binnen enkele minuten een enorme stortbui in om vervolgens getrakteerd te worden op prachtige wolkenpartijen en diepe kleuren. Schitterend!

Dramatisch design
BMW had het niet beter kunnen uitkiezen om ons in Schotland te laten proeven aan de spectaculairste 1-serie ooit gebouwd. Deze 1-serie M Coupé – van BMW mogen we tutoyeren en 1M zeggen – past geheel in dit landschap thuis. Zijn dramatische exterieurdesign maakt de 1M tot één van de grootste visuele krachtpatsers van de afgelopen tijd. Hij schreeuwt het uit dat ‘ie van snelheid houdt. De wielkasten werden dusdanig uitgeklopt dat de auto maar liefst 55 mm breder is geworden en de voorbumper bevat dusdanig grote luchtinlaten dat de 1M zijn medeweggebruikers lijkt te willen verslinden. Negentien inch wielen in Y-spaaks M-design, chromen uitlaatpijpen zoals die zo typerend zijn voor een M en spiegels geleend van de M3; de 1-serie M Coupé straalt pure power uit.

Valencia Orange
Als we die morgen landen in het Noord-Schotse Inverniss staat er een hele serie 1M’s klaar op het parkeerterrein van de luchthaven. Op eentje na allemaal gespoten in de exclusieve kleur Valencia Orange die zijn uiterlijk nog krachtiger maakt. Alpine White – zoals op de foto’s – vormt de uitzondering in de rij en is samen met Black Sapphire metallic en Valencia Orange het kleurengamma van de 1M. Wij zouden gewoon voor Valencia Orange gaan. Het is historisch gezien de meest geladen kleur. De legendarische M1 – waar voor BMW M alles mee begon – schitterde in dezelfde oranje kleur en ondanks dat ze geen verwantschap hebben wordt de link – vooral door de naam – snel gelegd.

Gehandicapt
Het is droog als we instappen en voor een verrassing komen te staan. Natuurlijk, we zijn in Schotland! Dat betekent niet alleen aan de linkerkant van de weg rijden, maar ook rechts zitten. Is dat even een handicap! Mijn co-piloot start echter de rit en dat biedt mij de gelegenheid om even te wennen aan de voor ons vreemde rijpositie, maar ik kan ook rustig een blik in de auto werpen. Bij het instappen werd al direct duidelijk dat corpulente personen de 1M beter links kunnen laten liggen. De stoelen omsluiten als sportkuipen en bieden weinig speling. Heerlijk is dat als je op volle snelheid aan het spelen bent. Het meubilair is bekleed met Boston leder waarbij BMW M contrasterende Kyalami oranje sticksels heeft toegepast. Die kleurencombinatie zien we ook terug op de met Alcantara beklede deurpanelen, versnellingspook, handrem en sierstrip op het dashboard. Zelfs de koepel waarin de speciale M-meters huizen is met dit prachtige materiaal overtrokken. En toch missen we de extreme styling die het exterieur kenmerkt. BMW laat weten dat het een bewuste keuze is om zodoende alle focus op het rijden te leggen en bovendien het puristische en gevoelsmatig enigszins Spartaanse van de eerste generatie M3 (E30) op te wekken. Tsja, maar dan zou je eigenlijk ook geen kleurennavigatiesysteem, climate control, licht- en regensensor en high-end audiosysteem moeten monteren.

M-stuurwiel
Halverwege onze route wisselen we van zitpositie en neem ik het superdikke M-stuurwiel in handen. Oh, wat kan BMW toch sportstuurtjes maken. Zo lekker dik, zo klein van diameter. Je hebt meteen het gevoel absolute controle te hebben. En dat is ook zo. De 1M laat zich zo direct sturen dat je elke bocht op de centimeter nauwkeurig aan kunt snijden. De pook is bovendien super kort en de slagen van de versnellingsbak daarmee evenzo. Blindelings is de pook te vinden. Hij zit precies daar waar je wilt. De handicap dat we in een rechtsgestuurde auto zitten is al snel vergeten. Het is maar goed dat een sticker met de tekst ‘Please drive on the left’ op het dashboard ons eraan herinnert na het afsnijden van een bocht wel weer op de juiste weghelft te rijden. En natuurlijk, je mist wel de absolute controle zoals je die bij een linksgestuurde auto zou hebben, maar de 1M past als een maatpak. Fantastisch!

Schotse bochtencombinaties
Dat BMW voor Schotland heeft gekozen wordt ons alsmaar meer bevestigd. De wegen zijn uitstrekt en vooral zeer rustig in deze tijd van het jaar. Van de brede hoofdwegen met flauwe bochten draaien we ‘country roads’ op waarbij prachtig strak asfalt en stuiterende wegen worden afgewisseld door glooiende landschappen met de meest schitterende bochtencombinaties. Ik begin de auto steeds beter aan te voelen en elke bocht vormt een uitdaging, maar tegelijkertijd ook een teleurstelling. Niet om de 1M, die is subliem. Maar meer om mezelf. Bij elke bocht die je uitaccelereert heb je het gevoel er nog veel harder doorheen te hebben gekund. Hij geeft absoluut geen krimp. De power van de 3.0 liter 6-cilinder lijnmotor staat daarbij altijd tot je beschikking. Bij elk toerental resulteert een minimale beroering van het gaspedaal al in een ferme duw in de rug. Mede dankzij de toepassing van een tweetal turbo’s, directe brandstofinjectie en dubbele variabele kleptiming ontwikkelt de krachtbron maar liefst 340 pk bij 5.900 tpm. Wie de motor in toeren jaagt – vooral in de M Dynamic Mode – ziet de toerenteller in razend tempo omhoog schieten en wordt getrakteerd op een grommend en snauwend geluid dat nog het meeste aan een race-auto doet denken. Heerlijk, maar het volume had van ons wel iets meer mogen zijn. Je merkt toch dat de turbo wat motorgeluid doet afsterven. Jammer zeg!

Subliem
Vol moeten we aanspraak doen op de geventileerde compound-remmen van de 1M als er plots een aantal edelherten de weg oversteken. Ja, ook dat is Schotland. En het komt altijd onverwachts. Gelukkig is het materiaal om zijn taak berust en staan we eigenlijk verbaasd van de enorme remkracht. Hup, weer vol op het gas en de route vervolgen. Die leidt ons afwisselend door scherpe bochten waarbij het uiterste van het onderstel wordt gevraagd tot brede wegen met flauwe bochten die op (zeer) hoge snelheid genomen kunnen worden. Dat BMW de auto op de befaamde Nürburgring heeft afgestemd heeft z’n vruchten zeker afgeworpen. Hij geeft geen krimp. Na een dag rijden op de meest uiteenlopende wegen en weeromstandigheden ligt de grens voor ons simpelweg te ver weg. Daar heb je meer tijd voor nodig. En een enorme portie lef. De 1-serie M Coupé heeft simpelweg sublieme rij-eigenschappen en een daarbij passend heldhaftig uiterlijk. Dat verveelt nooit.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
BMW 1-serie M Coupé
BMW 1-serie M Coupé
BMW 1-serie M Coupé
BMW 1-serie M Coupé
BMW 1-serie M Coupé
BMW 1-serie M Coupé
BMW 1-serie M Coupé
BMW 1-serie M Coupé
BMW 1-serie M Coupé
BMW 1-serie M Coupé
BMW 1-serie M Coupé
BMW 1-serie M Coupé
BMW 1-serie M Coupé
BMW 1-serie M Coupé
BMW 1-serie M Coupé
BMW 1-serie M Coupé
BMW 1-serie M Coupé
BMW 1-serie M Coupé
BMW 1-serie M Coupé
BMW 1-serie M Coupé
BMW 1-serie M Coupé
BMW 1-serie M Coupé
BMW 1-serie M Coupé
BMW 1-serie M Coupé
BMW 1-serie M Coupé
BMW 1-serie M Coupé
BMW 1-serie M Coupé
BMW 1-serie M Coupé
Redactie
Door Redactie

Zoeken