Tests

Audi Q3

Audi Q3

Urban, style en outdoor. Het is Audi’s omschrijving van de gloednieuwe Q3. Het Q-model die zich op zijn gemak voelt in de stad, maar tegelijk het buitenleven niet schuwt. Klinkt veelbelovend, maar typisch marketingsausje voor wat in de basis een premium Volkswagen Tiguan is. We zochten het uit rond de heuvels van Zürich.

Het Audi-assortiment breidt zich de laatste jaren in ongekend snel tempo uit. Niet alleen niches worden gevuld met bijvoorbeeld de A5 en A7 Sportback, maar ook nieuwe segmenten zoals het B-segment (A1) worden door Audi betreden. Met de komst van de Q3 proberen de Zuid-Duitsers - na de Q5 en Q7 - een aanval te openen op de populaire (compacte) SUV’s. Het model beschikt over het formaat van bijvoorbeeld de Kia Sportage of Volkswagen Tiguan, maar concurreert meer tegen de premium modellen in het segment. De BMW X1 en Land Rover Freelander bijvoorbeeld. 

Frisse kijk
Essentieel in dit segment is een stoere uitstraling. Een koper hoeft niet zozeer de blubber in te kunnen, maar we moeten wel denken dat hij het kan. Het is een eis waaraan de Q3 zeker voldoet. Mede dankzij de forse ‘Single Frame Grille’ - dat het gezicht van alle moderne Audi’s bepaalt - en de stoere wielkasten oogt de Q3 stoer en avontuurlijk tegelijk. Een bijzonder fraai detail zijn de optionele koplampunits met LED-verlichting die het model zelfverzekerd de wereld in laten kijken. Ze onderstrepen het zakelijke en dynamische karakter van de Q3. Hou je van sportiviteit? Kies dan voor het optionele S-line pakket waarbij extra sportieve bumpers, zijskirts en een paar fraaie lichtmetalen wielen de Q3 tot een ware sport-SUV maken.

Minimalistisch is de toekomst
In tegenstelling tot het exterieur - dat voor menig Audi-rijder vertrouwd oogt - is het interieur ontwerptechnisch een stuk vernieuwender. Van een buitensporige styling is uiteraard geen sprake, Audi houdt het immers graag zakelijk en opgeruimd. Toch komt de Q3 een stuk frivoler over dan zijn grotere broers. Precies zoals we dat eerder al bij de A1 hebben gezien. Groot voordeel van Audi´s minimalistische insteek is een uitstekende ergonomie waarbij elke knop op de plaats zit waar je die verwacht. Op het gebied van afwerking en bouwkwaliteit hebben we de laatste jaren bij Audi al geen opmerkingen meer en dat is bij de Q3 amper anders. Alles wat je ziet en aanraakt is van een zeer hoge kwaliteit. Des te opmerkelijker is daarom de keuze voor het onderste deel van het dashboard. Deze valt door zijn harde oppervlakte uit de toon bij de rest van de hoogwaardige kunststoffen. Dat had toch niet gehoeven Audi?

Tiguan broer
De nieuwe Q3 mag dan wel de kleinste SUV met vier ringen zijn, behelpen qua ruimte is er niet bij. Sterker nog, hij is opvallend ruim. De compacte SUV uit de stal van Audi staat op het platform van de Volkswagen Tiguan en daarover waren we al prima te spreken. Hetzelfde geldt voor de Q3, ondanks het feit dat het model iets compacter is. De zit op de voorstoelen en de achterbank biedt ruim voldoende hoofd- en beenruimte en ook de bagageruimte biedt met een inhoud van 460 liter meer dan voldoende plaats. Behoefte aan extra ruimte? Klap de achterbank dan eenvoudig neer en profiteer van 1.365 liter.

Q3 RS
Vooralsnog zijn er voor de Q3 vier motoren beschikbaar: twee 2.0 TFSI krachtbronnen met respectievelijk 170 en 211 pk en de 2.0 TDI dieselmotoren met 140 en 177 pk. Vier geblazen motoren die stuk voor stuk raad weten met de bijna anderhalve ton wegende Audi. Vooral de krachtigste dieselmotor valt op door zijn explosieve karakter. Bij nagenoeg elke toerental is de TDI-motor alert en zelfs bergopwaarts sleurt het blok de Q3 moeiteloos naar boven. De 37 pk lichtere TDI-motor is weliswaar flink minder sterk, maar ook die laat zijn bestuurder niet aan het lot over. Het is overigens meteen ook de enige Q3 die leverbaar is met enkel voorwielaandrijving en moet als meest efficiënte een gemiddeld verbruik van 5,2 liter per 100 km kunnen behalen. Minder zuinig, maar des te leuker was de aanwezigheid van een rijdend prototype met de krachtbron van de RS3 in de motorsteunen. Deze vijfcilinder met ongeveer 300 pk maakt een absoluut beest van de Q3. Hij gromt het uit en weet bij elke beroering van het gaspedaal voor een flinke portie emotie te zorgen. Een toekomstig Q3 RS model dus? Over die mogelijkheid hult Audi zich in stilzwijgen. De vijfcilinder wordt sowieso leverbaar in de Q3, maar of dat een Q3 S, Q3 RS of gewoon een Q3 met een vijfcilinder wordt is nog altijd onduidelijk. De tijd zal het leren, maar ondertussen wachten wij geduldig!

Audi drive select
De testexemplaren die in het Zwitserse Zürich voor ons klaarstonden waren stuk voor stuk uitgerust met het optionele Audi Drive Select. Het systeem biedt de bestuurder de keuze geeft uit vier rijmodi. De verschillen tussen de standen comfort, auto, dynamic en efficiency zijn goed te merken en veranderen het karakter van de Q3 met een druk op de knop. Van een lichte besturing, weinig directe gasrepons en een haast deinerig veercomfort naar een directe stuurinrichting, alerte gasrepsons en stevig veerkarakter. De laatst genoemde instelling luistert naar de naam dynamic en past ons het best. De Q3 luistert direct naar bewegingen in het stuurwiel en geeft eenmaal op snelheid flink wat gevoel. Een piepklein smetje op het zo dynamische en vertrouwde karakter van de Q3 wordt gevormd door een ietwat rollende koets in snel genomen bochten. Vooral bij lastwisselingen en snelle stuurbewegingen ligt het model niet zo strak op de weg als gehoopt.

Prijskaartje
De vier ringen met bijpassende uitstraling, bouwkwaliteit en raffinement heeft echter wel zijn prijskaartje. De prijslijst van de Q3 begint bij € 38.400,- voor de handgeschakelde instapdiesel (140 pk). Voor de TDI met 177 pk en S Tronic zijn we een kleine tien mille verder. Leuke extra’s zoals de LED-verlichting (+ € 1.581,-), het Audi drive select met demperregeling (+ € 1.882,-) en Pro Line-pakket (+ € 2.750) met o.a. automatische airco, parkeerhulp en navigatiesysteem stuwen de prijs snel omhoog waardoor een beetje aangeklede Q3 al snel tussen de 50 en 60 mille kost. En dan zijn er nog twaalf pagina’s met smakelijke opties aan te vinken!

Resume
Met de Q3 zet Audi opnieuw een uitstekend product op de markt. De looks van de auto zijn treffend, het interieur degelijk en het rijgedrag dynamisch. Echte minpunten zijn er - zoals we van Audi gewend zijn - niet te vinden. Een verbeterpunt echter wel, want door de komst van een nieuwe lichte benzinemotor met voorwielaandrijving zou het model een stuk bereikbaarder worden. Nu komt een aangeklede Q3 al snel in de buurt van de 50 á 60 mille. Ondanks dat verdient Audi ook ditmaal niets anders dan lof. De Q3 is gewoon een dijk van een auto.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Audi Q3
Audi Q3
Audi Q3
Audi Q3
Audi Q3
Audi Q3
Audi Q3
Audi Q3
Audi Q3
Audi Q3
Audi Q3
Audi Q3
Audi Q3
Redactie
Door Redactie

Zoeken