Tests

Kia Picanto

Kia Picanto

Ruim een maand voordat de Europese autojournalistiek met de nieuwe Picanto mag gaan rijden zijn wij te gast bij Kia in thuisland Zuid-Korea om als allereerste Europeanen exclusief met de nieuwe Picanto te gaan rijden. Vier weken lang hebben wij moeten wachten alvorens we jullie onze ervaringen mochten delen en dat duurde relatief lang. We zijn namelijk erg enthousiast over Kia’s nieuweling.

Sinds de introductie van de Kia Picanto in 2004 heeft het Zuid-Koreaanse merk wereldwijd maar liefst 1,1 miljoen Picanto’s verkocht. De Nederlandse dealers wisten er in de afgelopen zes jaar totaal ruim 25.000 van op kenteken te zetten en daarmee is de Picanto jaar na jaar de best verkochte Kia in ons land. Toch staat de Zuid-Koreaan daarmee nog ver af van het succes dat de Frans/Japanse drieling in Nederland heeft. In 2010 stond de Peugeot 107 op nummer twee van de nationale ranglijst en wist de Toyota Aygo de derde plaats in te nemen. Op plaats zes vinden we de Citroën C1 en op plaats negen de concurrent uit Italië: de Fiat Panda. De Picanto kwam niet verder dan de 29ste positie in 2010, net 3 plaatsen lager dan in 2005 toen de Picanto zijn hoogste notering ooit wist te behalen.

Het begin
De aantallen staan in schril contrast tot de concurrenten in het A-segment, maar voor Kia is het een mooi resultaat. Het merk is pas sinds 1993 op de Nederlandse markt actief en moet opboksen tegen gevestigde namen die al decennialang het Nederlandse wegennet bevolken. Bovendien hebben al deze merken imago’s op kunnen bouwen en ijzersterke dealernetwerken ontwikkeld. Kia staat wat dat betreft nog maar aan het begin, maar met de nieuwe Picanto lijkt het er wat ons betreft op dat Kia hele grote sprongen gaat maken.

Design
De eerste generatie Picanto zijn we al bijna allemaal vergeten toen Kia ons de eerste foto’s van zijn opvolger deed toekomen. Wat een revolutie! Kon je zijn voorganger nog classificeren als simpel en traditioneel, de nieuwe Picanto wordt door Kia graag gezien als vooruitstrevend, hip en zelfs trendsettend. En daar kunnen we wel mee instemmen. Het design komt wederom van de hand van hoofddesigner Peter Schreyer die Kia een sterke merkidentiteit heeft gegeven met de ‘Tiger Nose’. De vrij grote centrale luchtinlaat in de voorbumper zorgt samen met de geaccentueerde mistlampen voor een dynamische snuit. Wie de optionele LED-dagrijverlichting aanvinkt komt helemaal goed voor de dag. Over de gehele zijkant loopt een scherpe vouw ter hoogte van de deurgrepen en de portieren bevatten dynamische welvingen. Doordat de achterlichtunits om de hoek zijn gevouwen oogt de achterzijde zowaar breed voor een auto uit het A-segment. Ja, het design is een enorme sprong voorwaarts en zet de meeste concurrenten in het A-segment spontaan op achterstand.

Interieur
Het gevoel dat de Kia Picanto volwassen geworden is wordt alleen nog maar verder bevestigd als we instappen. Het saaie en muisgrijze interieur van zijn voorganger heeft plaatsgemaakt voor een hoogwaardig en modern ogend interieur. Opvallend is de grote horizontale strip die over het dashboard loopt en in zes verschillende kleuren leverbaar is. Die kleur wordt tevens doorgevoerd op het onderste deel van het origineel vormgegeven stuurwiel waarin de vorm van de grille terugkeert. Als bestuurder kijk je door het stuurwiel heen op drie ronde kokers waarin de tellers zijn opgenomen en bovendien is het gedeelte met het audiosysteem en de knoppen voor het klimaat licht naar de bestuurder gedraaid.

Hoogwaardige features
Niet alleen qua looks, maar ook qua gevoel is het binnenste van de Picanto een heel verschil. De gebruikte materialen zijn van een goede kwaliteit. Dat er harde kunststoffen zijn gebruikt is onvermijdelijk in deze prijsklasse, maar de manier waarop het toegepast is verdient een compliment. Dat Kia vooruitstrevend wil zijn met de Picanto bewijst ook de optielijst. Keyless entry, een start-/stopknop, verwarmbaar stuurwiel(!), knie-airbag en de eerder genoemde LED-verlichting in de koplampen zijn unieke features in zijn klasse. De lijst met uitrusting omvat daarnaast ook een Bluetooth-carkit, climate control, USB/iPod-aansluiting en automatische verlichting met follow-me-home functie.

Viercilinder benzinemotor
Hoog tijd om de inmiddels hooggespannen verwachtingen qua rijgedrag te ervaren. Voor het hoofdkantoor van Kia in Seoul staan diverse modellen voor ons klaar. Wij starten met de 1.25 liter metende viercilinder die met een vermogen van 85 pk en koppel van 121 Nm de krachtigste van de drie is. De nul naar honderd sprint volbrengt de viercilinder in 11,4 seconden en dat is keurig. Al vanaf de eerste meters bekruipt het gevoel dat de viercilinder prima op zijn taak is berekend. Hij voelt lekker gretig en de bak schakelt prettig. We banen ons een weg door de superdrukke wegen in Seoul en het valt op dat de Picanto veel comfortabeler is dan de veelal stuiterige concurrentie. Hij voelt degelijk en solide aan. Als we de snelweg bereikt hebben wordt al snel duidelijk dat de motor vooral op B-wegen in zijn element is. Boven de 100 km/h is de fut er een beetje uit en moeten er echt toeren gemaakt worden om snelheid te maken. Het motorgeluid blijft wel netjes op de achtergrond en op kruissnelheid (120 km/h) voelt de Picanto nog altijd prima aan. Toch is het geen snelwegrakker. Maar wie had dat ook verwacht van een auto uit het A-segment.

Ruimte
Tijdens een tussenstop nemen we rustig de tijd om de ruimte te ervaren. De zit voorin was tijdens het rijden al direct als ruim genoteerd. Maar ook achterin is het niet behelpen. Inzittenden van gemiddelde lengte kunnen prima met zijn vieren plaatsnemen in de Picanto. De Kia is dan ook – met uitzondering van de hoogte - ruimer dan zijn concurrenten. De bagageruimte is met 200 liter (oude Picanto: 157 liter) zelfs aanzienlijk groter. De Frans/Japanse drieling kan slechts 139 liter verstouwen en dat is in deze klasse een groot verschil. Enkel de Fiat Panda is met 230 liter ruimer dan de Kia.

Driecilinder(s)
Na de stop stappen we over in de 1.0 liter driecilinder welke leverbaar wordt in twee varianten: de ene ontwikkelt 69 pk en 95 Nm en loopt op benzine terwijl de tweede zowel op benzine als op LPG kan rijden en een vermogen van 82 pk en 94 Nm op de voorwielen overbrengt. Waar we bij de 1.25 liter viercilinder al wat pit misten op de snelweg is de 69 pk sterke driecilinder echt een auto voor B-wegen. Op de snelweg moet er veelvuldig teruggeschakeld worden om een beetje vlot in te halen en op de wat glooiende binnenwegen moeten we de motor flink op toeren houden om een beetje vlot door te rijden. Qua rijgedrag verder geen verschil. De besturing is licht, maar voldoende direct voor een auto van dit kaliber en het onderstel gedraagt zich neutraal. Een sportieve auto is de Picanto uiteraard niet, maar het rijgedrag voelt veilig, volwassen en comfortabel aan.

Belastingvrij
Noodzakelijk in dit segment is een scherpe prijsstelling en uiteraard vrijstelling van belasting. De Picanto heeft ook deze troeven in handen. De prijzen van de nieuwe Picanto beginnen bij € 7.995,- voor de driedeurs met driecilinder benzinemotor. De vijfdeurs is in alle gevallen € 500,- duurder. Bovendien is de CO2-uitstoot van de verschillende motoren maximaal 105 g/km waarmee de Picanto is vrijgesteld van BPM, geen wegenbelasting betaald hoeft te worden en slechts 14% bijtelling is verschuldigd.

Conclusie
Dat wij enthousiast zijn over de nieuwe Picanto heb je al wel gemerkt. We verwachten er dan ook veel van. De Picanto is met zijn moderne in- en exterieur duidelijk volwassen geworden. En dat voel je ook wanneer je met de Picanto rijdt. Tel je daarbij op dat hij één van de ruimste interieurs in zijn klasse heeft, leverbaar is met moderne en zelfs unieke features en is vrijgesteld van BPM en wegenbelasting dan staat eigenlijk niets nog in de weg om een groot succes te worden. Kia ziet de Picanto mede als een auto die de showroom-traffic moet verhogen en dat gaat absoluut lukken!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Kia Picanto
Kia Picanto
Kia Picanto
Kia Picanto
Kia Picanto
Kia Picanto
Kia Picanto
Kia Picanto
Kia Picanto
Kia Picanto
Kia Picanto
Kia Picanto
Kia Picanto
Kia Picanto
Kia Picanto
Redactie
Door Redactie

Zoeken