Tests

Jaguar XF 2.2D

Jaguar XF 2.2D

De in 2008 gepresenteerde Jaguar XF zal vlak na de zomer in vernieuwde vorm bij de dealers staan. Met een grondige facelift en een nagelnieuwe 2.2 liter dieselmotor in het vooronder presenteert Jaguar aanzienlijk nieuws. Reden genoeg om op uitnodiging van de Britten naar Engeland af te reizen waar we in het designcentrum in Whitley oog in oog staan met de vernieuwde XF. Maar dat niet alleen, we mogen er ook een stukje mee rijden.

“De XF is voor Jaguar van groot belang”, aldus Adrian Hallmark, de nog verse Global PR director van Jaguar. De XF is met ruim 34.000 exemplaren in 2010 immers immers het best verkochte model van de Britten. Niet verwonderlijk dus dat de XF door Hallmark als “core product” van Jaguar wordt omschreven en ze zeer benieuwd zijn naar wat wij van de vernieuwingsslag vinden.

Facelift
We worden dan ook meegenomen naar een ruimte in het hart van het designcentrum waar we een exclusief kijkje kunnen nemen bij zowel de vernieuwde XF alsook de machtige XF-R die daar staan te pronken. Foto’s maken is uiteraard niet geoorloofd, maar we kunnen al wel onze vermoedens bevestigen die we naar aanleiding van de spyshots al hadden. De XF heeft vooral aan de voorzijde een grondige facelift gehad waarbij de iets grotere grille, gewijzigde voorbumper en elegantere maar tegelijk agressievere koplampen veel gelijkenissen tonen met de XJ. Aan de achterzijde domineren nieuwe LED-lichtunits en een bijgeschaafde bumper het beeld. Tevens heeft Jaguar een aantal in- en exterieurdetails beetgepakt, maar daarover mogen we op 20 april pas meer vertellen en laten zien. Hoe dan ook, volgens Jaguar hoofddesigner Ian Callum heeft de XF dankzij de facelift een veel sterkere ‘Significant Road Attitude’.

50% meer marktpotentieel
Belangrijkste reden van onze reis naar Whitley is echter niet het nieuwe front, maar de nieuwe 2.2 liter dieselmotor die Jaguar in de XF gaat leveren. De vorige week aangekondigde viercilinder is Jaguar´s meest efficiënte krachtbron ooit en maakt de XF voor een breder publiek toegankelijk. De Britten laten weten dat het segment van de XF in Europa tegenwoordig voor 50% wordt bepaald door viercilinders. Die gemiste kans zet Jaguar nu recht en hoopt daarmee de XF nog succesvoller te kunnen maken en bovendien de confrontatie met de Duitsers opnieuw aan te gaan.

Bekende krachtbron
De zelfontbrander die Jaguar in de XF gaat leveren is afkomstig van de collega’s van Land Rover waar deze derde generatie van het door PSA en Ford ontwikkelde blok debuteerde in de Freelander. Toch kun je niet spreken van een één op één montage van de motor. Jaguar heeft talloze wijzigingen doorgevoerd om met name het motorgeluid verder te beperken. In combinatie met een nog betere isolatie van het interieur moet dit er volgens Jaguar toe geleid hebben dat de XF de stilste in zijn klasse is. Bovendien wordt de motor in de lengterichting gemonteerd terwijl het blok normaal gesproken altijd in de breedte onder de kap ligt.

Cijfers
Het viercilinderblok geeft cijfermatig een prima visitekaartje af. Uit 2.179 cc ontwikkelt die een vermogen van 190 pk en een koppel van 450 Nm waarmee hij zich moeiteloos kan meten met de BMW 520d, de Audi A6 2.0 TDI en de Mercedes E 250 CDI die gelijkwaardige cijfers laten zien. Qua prestaties is de XF 2.2D eveneens een geduchte concurrent voor deze Duitse drie. Hij accelereert in 8,5 seconden naar 100 km/h en noteert een topsnelheid van 225 km/h. Zeker in combinatie met het verbruik van 5,4 l/100 km en een CO2-uitstoot van 149 g/km prima cijfers.

Gecamoufleerde prototypes
Terwijl al deze informatie ons gepresenteerd wordt zijn er voor de deur een aantal gecamoufleerde prototypes voorgereden. De kostbare testvoertuigen zijn deels met de hand gebouwd en hebben al vele duizenden testkilometers achter de rug. Bij wijze van uitzondering mogen wij er een rondje mee maken. Niet op de testbaan, maar nog op de openbare weg ook!

Rij-indruk
En zodoende rijden we daar, nog geen kwartier later, over de glooiende Britse binnenwegen rondom Whitley. Als ik de engineer naast mij vraag waarom iedereen toch zo naar ons kijkt als we een dorpje passeren beantwoord ik de vraag voor mezelf al terwijl ik ´em stel: oh ja, we rijden met een gecamoufleerd prototype. Zo moet een testrijder zich dus voelen. Ondertussen draait de viercilinder dieselmotor rustig zijn toeren. Jaguar heeft veel aandacht besteed aan de geluidsisolatie en dat is merkbaar. Zo geraffineerd als de V6 diesel klinkt de viercilinder niet, maar hij is absoluut stil. Soepel, dat is de motor ook. In combinatie met de 8-traps automaat van ZF vormt de aandrijflijn een prettige combinatie. De bak had iets alerter mogen reageren als je gas geeft, maar dat past wel bij het karakter van een XF. Over karakter gesproken, de besturing is direct maar wel iets te licht en het onderstel voorzien van adaptieve dempers die zich zo goed als mogelijk aanpassen aan de omstandigheden. Als we de snelweg opduiken valt op dat het blok ook bij voluit accelereren prima zijn mannetje staat zonder te nadrukkelijk aanwezig te zijn. Eenmaal op kruissnelheid verdwijnt alle motorgeluid zelfs naar de achtergrond en is het aangenaam stil in de auto. Wanneer we voor het rode verkeerslicht tot stilstand komen laat een tweede primeur in deze XF zich gelden: het stop/startsysteem. Hou je de voet op de rem dan schakelt de motor zichzelf automatisch uit. Lift je je voet weer dan start de motor razendsnel. Het voelt toch een beetje vreemd in een Jaguar, maar volgens de engineer naast mij scheelt het zo’n 4% qua verbruik. In stadsverkeer kan de besparing zelfs oplopen tot 10%.

Resumé
Na een korte eerste indruk met de vernieuwde Jaguar XF kunnen wij enkel concluderen dat de Britten groei tegemoet kunnen zien. Ze hebben er verstandig aan gedaan om het design van de XF iets minder excentriek te maken en het front meer in lijn te trekken met de XJ. Bovendien zal de nieuwe dieselmotor een andere (lees: grotere) doelgroep gaan aanspreken. De motor is tijdens de korte testrit door ons als zeer stil, soepel en voldoende krachtig ervaren. Het lijkt veelbelovend.

Jaguar onthult de vernieuwde XF op 20 april officieel. Uiteraard zullen wij je op de hoogte houden van alle details.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Jaguar XF 2.2D
Jaguar XF 2.2D
Jaguar XF 2.2D
Jaguar XF 2.2D
Jaguar XF 2.2D
Jaguar XF 2.2D
Jaguar XF 2.2D
Jaguar XF 2.2D
Redactie
Door Redactie

Zoeken