Tests

Mercedes-Benz CL 63 AMG

Mercedes-Benz CL 63 AMG

De CL-klasse is het meest geraffineerde van Mercedes-Benz, de elite binnen het merk. Nu is hij nog beter geworden, want vernieuwd. De achtcilinders profiteren het meest van de vernieuwingen. Beiden uitgerust met een gloednieuwe V8 reden wij de meest puissante: de CL 63 AMG.

De ‘65’ mag dan het leveringsgamma van de Mercedes CL-klasse aanvoeren, de CL 63 AMG is als zijn schaduw. Bedeeld met AMG’s nieuwe 5.5 liter V8-biturbo is de ‘63’ voortaan ook begaafd met twee turbo’s. De suzereiniteit van de voortaan 630 pk sterke V12-biturbo is geslonken tot slechts het noodzakelijke. Het cijfermatige verschil bedraagt een miezerige 0,1 seconde: de CL 65 AMG accelereert namelijk in 4,4 seconden naar de 100 km/h, de CL 63 AMG doet dit in 4,5 seconden. Tenminste, op voorwaarde dat laatstgenoemde niet optioneel is uitgerust met het AMG Performance Package waarna het vermogen 571 pk en 900 Nm bedraagt. Dan is het acceleratieverschil nul. Doorknallen naar 299 km/h is vervolgens tevens mogelijk. Nog altijd elektronisch ingedamd.

Designo
Tot zover de kille(r) mentaliteit van de CL AMG’s. Gereden – gedragen zou een nog betere woordkeus zijn – worden is wat ze willen. Keyless-go ontgrendelen de portieren van onze pakweg € 240.000,- kostende CL 63 AMG en heet ons welkom in het overdadige interieur. De CL mag dan feitelijk nog tot de oudere generatie van Mercedes-Benz behoren, het laat dit niet merken. Overvloedig aan leder, accuraat met de hand gestikt en een voortreffelijke afwerking verbloemen de achterstand op modernere AMG-modellen. De decadente fauteuils zijn gezoomd met het exclusieve designo-leder. Het voelt als een tweede huid. De hemelbekleding en de hoogglanszwarte houten accenten ontvingen eenzelfde special treatment. Dit onderscheidt de CL van mindere Benz’en. Op de S-klasse na dan.

Cup-a-soup
Even friemelen aan de verzonken hoofdknop bovenop de brede balustrade tussen de twee koninklijke toonzetels en enkele tellen later laten elektromotortjes me wervelen als een Turkse buikdanseres. Na een lange inspannende werkdag is zo’n gerobotiseerde rugmasseur als een late Cup-a-soup. Verrukkelijk! ‘Overdaad schaadt’, wie heeft dat verzonnen? Een rijkaard met een geweten zeker. De CL 63 AMG grossiert in elektronische snufjes. Desondanks oogt het interieur opgeruimd en straalt het rust uit. Dat is aan Mercedes wel toevertrouwd; ze weten exact het evenwicht tussen zicht- en onzichtbare luxe te bepalen. De verborgen snuisterijen zijn ondergebracht bij het multimediasysteem COMAND APS of zijn op te roepen via het multifunctionele stuurwiel. De bediening werkt uiterst intuïtief. Normaliter moet je bij een dergelijk verscholen accessoirearsenaal al gauw even de tijd uittrekken om te zoeken wat zich waar bevindt. In de CL hadden wij slechts vijf minuten nodig. Zonder twijfel een ergonomisch hoogstandje.

Achtste symfonie van AMG
Al sinds we zijn ingestapt probeert de glimmende engine-start/stop-button ons te verblinden voor het andere pracht en praal. Nu de ledematen soepel en door de stoelverwarming zijn opgewarmd lijkt het ons gepast om op de provocerende avances in te gaan. Meteen na de druk op de knop schalt er een diepvastzittende ietwat ranzige rochel vanuit het voorste. We bevinden ons al weer buiten de coupé. Het gaaf oplichtende “AMG V8-BITURBO” gaat compleet aan ons voorbij. ‘Hoor dat!’ Bulderend, proestend en grommend vibreert de 5.5 AMG-V8 de door de koude nacht achtergelaten douw van de CL 63 AMG af. Het symfonische
(g)orgelorkest duurt ongeveer een halve minuut en heeft als zinvol nut de katalysator actief op bedrijfstemperatuur te brengen zodat schadelijke stoffen zo snel mogelijk in de kiem worden gesmoord. "Controlled Efficiency" noemen ze dat bij Mercedes waartoe ook het start/stop-systeem en de Eco-modus van de transmissie behoren. Niet dat de clientèle hierop ook maar zit te wachten, de bedoeling is goed. Wat haalt het bovendien uit. Eenmaal de turbo´s laten gieren en de vooraf bespaarde fijnstofdeeltjes worden alsnog dwangmatig richting de vier exits van het uitlaatsysteem gedirigeerd. De geclaimde fabrieksopgaven van 10,5 l/100 km en 244 g/km mogen in theorie een enorme besparing zijn, in de praktijk is de vernieuwde CL 63 AMG nog altijd als een tempelier. Houd je eigen niet voor de gek als dit je aankoopargument is, al betwijfelen we dit met klem.

Donderslag
Bekomen van het amusementale ochtendritueel lijken de gemoederen getemperd. Ook het deels digitale instrumentarium geeft te kennen dat de mechaniek ondertussen op tempratuur is om de duurzaamheid ervan te garanderen. Voorzichtig rollen we weg. Tijdens de kilometers in en rondom de stad blijft de verleiding uit om het tempo op te voeren. De AMG gedraagt zich kalm. Fluisterstil is het aan boord. Dit is de CL in de basis: geciviliseerd en nooit inhalig, ook al blijft de V8-roffel blijvend in m’n oorschelpen rondbazuinen. De spanning is om te snijden. Wanneer de weg voor me voldoende vrij is worden de emoties losgelaten. De knuisten losjes, maar tegelijkertijd ook ietwat nerveus om de hoepel voor me. Een kleiner sportstuurwiel was wenselijk geweest. Gewoon, voor ’t gevoel. Als een donderslag bij heldere hemel worden we gekatapulteerd door 544 paardenkrachten en 800 Newtonmeters. Even is daar de twijfel waar ik moet kijken: door de voorruit of op de snelheidsmeter. Mijn naaste passagier begint spontaan ‘mee te remmen’. Het geeft niet, meer dan begrijpelijk. Hij is er klaar voor, ik nog niet. Als de turbo’s nog even aanzetten is de eruptie het heftigst. De wereld om ons heen lijkt een blur. In onze dimensie overheerst het helse geschreeuw van de motor. Niet meer zo puur en wonderschoon als dat van de voorgaande 6.2, maar nog zeker zo rauw als de impact van een heiblok gepaard met een set staalspijkers in een centrifugeerde wasmachine. Tijd om te remmen. Oef, daaruit blijkt maar weer dat de natuur niet is voor te liegen. Ruim twee ton vertragen vraagt simpelweg veel inspanning van mens en machine. De remmerij is op de zware taak bekend, al had het pedaalgevoel wat minder doods gemogen. Waarschijnlijk een compromis, het blijft immers een CL.

ABC
Nu is daar even het moment niet naar. De route kronkelt zich voort. Daar schakelen we het ABC voor in. De afkorting staat voor Active Body Control, een soort elektronisch zenuwstelsel in de dempers dat de neiging tot overhellen en duiken reguleert. In bochten worden de waargenomen bewegingen sterk gereduceerd, op kruissnelheid doet het systeem het tegengestelde om het comfort te verhogen. Bijna onwerkelijk hoe strak de sportcoupé een bocht omzeilt. Niettemin blijven de 2.135 kilo’s stalken. De lichte besturing, ook in Sport, werkt ook al niet mee. De CL AMG maakt indruk, maar het wantrouwen neemt de overhand. Niet in de laatste plaats omdat er het besef is dat die logge kont continu een onverbiddelijke schop te verduren krijgt en de brede Michelins de moed al hebben opgegeven voordat ik de kans krijg. Zelfs nog in de derde versnelling van de overigens sublieme 7G-Tronic automaat knippert het gele ESP-lampje maniakaal. Nee, de CL 63 AMG laat zich op tempo het prettigst rijden op brede wegen met flauwe soepel in elkaar overgaande bochten. Dat is zijn thuis, dan is het ongelofelijk genieten.

Resumé
Je moet wel enorme koenheid bezitten wil je je negatief uitlaten over de CL 63 AMG. De nog niet eens besproken fantastische uitgestrekte krachtige belijning, het overweldigende interieur, de magistrale technische hoogstandjes, het fabuleuze rijgedrag en natuurlijk die juweel van een V8-biturbo. Zeker, het is geen kunst de Mercedes-Benz CL 63 AMG te beladen met superlatieven. Toch knaagt er iets. Want hoe magistraal dit huwelijk tussen Mercedes en AMG ook is, ergens in het gewisse hadden we andere verwachtingen. Waren deze te hoog misschien, of gewoon verkeerd ingeschat? Een combinatie van beide?! Mogelijkerwijs. De hypothese waarom de SLS niet aan de overeenkomstige klanteisen voldoet laat ons in leegte achter.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mercedes-Benz CL 63 AMG
Mercedes-Benz CL 63 AMG
Mercedes-Benz CL 63 AMG
Mercedes-Benz CL 63 AMG
Mercedes-Benz CL 63 AMG
Mercedes-Benz CL 63 AMG
Mercedes-Benz CL 63 AMG
Mercedes-Benz CL 63 AMG
Mercedes-Benz CL 63 AMG
Mercedes-Benz CL 63 AMG
Mercedes-Benz CL 63 AMG
Mercedes-Benz CL 63 AMG
Mercedes-Benz CL 63 AMG
Mercedes-Benz CL 63 AMG
Mercedes-Benz CL 63 AMG
Redactie
Door Redactie

Zoeken