Tests

Infiniti M37 S

Infiniti M37 S

Met de nieuwe M start het Japanse Infiniti opnieuw een klein offensief tegen de Duitsers. Het merk blijft trots en volhardend vechten tegen de (Duitse) bierkaai en hoopt met de strak gelijnde sedan klandizie uit hun Audi´s, BMW´s en Mercedessen te trekken.

Onze excuses voor het feit dat we wederom het Germaanse trio betrekken in een rij-impressie van een Infiniti. Het is simpelweg onvermijdelijk. Het eerdergenoemde trio – en daar bedoelen we vanzelfsprekend de Audi A6, BMW 5-serie en Mercedes-Benz E-klasse mee – domineert immers deze klasse nog altijd en kapers op de kust moeten zodoende zich steeds bewijzen tegenover de gevestigde orde. Enige uitzondering hierop lijkt de Jaguar XF te zijn. De Brit spreekt toch een net wat andere doelgroep aan. En die is beperkt. De Lexus GS lijkt na zes jaar helemaal uit de gratie en ook de Citroën C6 staat aandachtloos in de showroom. Ook de Zweden genieten (te) weinig belangstelling om de heerschappij van de Duitsers te doorbreken, al staat daar wel de nieuwe Saab 9-5 klaar om een mogelijk serieuze poging te wagen. Afgaande op onze eerdere ervaringen met Infiniti’s zou de M een kans van slagen kunnen hebben. De Japanner zou het namelijk goed moeten doen bij sportief ingestelde kopers. Audi- en BMW-volk dus. De timing van de Infiniti M is perfect. De BMW 5-serie gedraagt zich comfortabeler dan ooit en komt Audi pas volgend jaar met de nieuwe Audi A6 op de proppen.

Malbec Black
Nog altijd vecht Infiniti tegen haar onbekendheid. Met de nieuwe telg behouden de ontwerpers de welvende lijnen van de rest van de familie waarmee het merk zich duidelijk een identiteit verschaft. Op straat is de herkenbaarheid nog altijd sporadisch. Over het design van de Infiniti M zijn wij in ieder geval enthousiast. Knap is dat de sedan, ondanks zijn lengte van bijna vijf meter en breedte van 1,85 meter, slank en rank oogt. Sta je echter wat dichter bij de Japanner, dan imponeert het exterieur door zijn krachtige uitstraling. Door het katachtige profiel, opgetrokken lichtunits en de gigantische twintig inch wielen komt de auto zelfs een tikkeltje agressief over. De fraaie “Malbec Black” versterkt dit effect nogmaals en zorgt ervoor dat de M een opvallende verschijning is. Ook, of misschien vooral tussen de Duitsers!

Japans vliegdekschip
Een blik op de achterbank bevestigt wat het parkeerplaatsvullende formaat ons al deed vermoeden: volwassenen komen hier niets tekort. Genoeg ruimte om ook als eigenaar in rond gereden te worden, al is dat niet de bedoeling van Infiniti. De mooiste en beste plek is die direct achter het stuurwiel en dat klopt vanuit het vormgevingsoogpunt zeker. Het imponerende dashboard lijkt rechtstreeks van een Japans vliegdekschip te komen en geeft het interieur een praal van hightech. Gelukkig staat dat een goede ergonomie niet in de weg. Ondanks de grote hoeveelheid knopjes blijf je overzicht houden. Kwalitatief steekt het interieur eveneens uitstekend in elkaar. Hierbij doen zowel de materiaalkeuze als de bouwwijze niet onder voor de concurrentie.

Ware aard
De versnellingspook schuift naar de ‘D’ en we sturen de Infiniti het openbare asfalt op. Exact op dit onderdeel zou de luxe ‘Jap’ ons moeten doen verbazen en we kunnen al verklappen dat dit ronduit is gelukt. Al in de eerst bocht valt op hoe enorm direct de Infiniti stuurt. Bijna onrealistisch hoe lichtvoetig en beweeglijk de toch behoorlijk zwaar (1.715 kg) wegende sedan zich op het asfalt voortbeweegt. De door ons gereden M37 S Premium is voorzien van een sportonderstel en actieve vierwielbesturing en dat zorgt voor een opmerkelijk sportief rijgedrag. In combinatie met de 320 pk sterke V6 achter de glimmende grille is te laat komen op afspraken er niet bij. Verloren tijd is eenvoudig en zonder stress aan boord op tempo in te halen. De onmiddellijke besturing heeft ook een keerzijde. Op sommige trajecten laat het de M nerveus overkomen. Met name tijdens relaxte kruissnelheden zijn kleine stuurcorrecties nodig. Hoewel het na enige tijd went, zal niet iedereen hiervan gecharmeerd zijn. Een blijvend gevoel is de bovengemiddelde straffe vering en demping. De platte banden met 20 inch velgen doen er vervolgens nog een schepje bovenop en je rijdt met een combinatie dat korte oneffenheden relatief sterk voelbaar doorgeeft. Voor meer comfort ben je geheid beter af met de GT-uitvoering zonder sportonderstel en met een wielmaat van 18 inch. Nog beter: kies de E-klasse!

Heerlijke soundtrack
We haalden de krachtcentrale van de Infiniti eerder al even aan, maar een dergelijke zescilinder verdient meer aandacht. Niet alleen de klinkende cijfers van 320 pk en 360 Nm maken indruk, ook de heerlijke soundtrack van de V6-krachtbron biedt voldoening. De prestaties sluiten hier prima op aan. De sprint van nul naar honderd raffelt de sportsedan in 6,2 seconden af en z’n top ligt op 250 km/h. Qua verbruik scoort de Infiniti met 11,0 liter per honderd kilometer. Geen gunstig label, maar ach... Hoewel deze benzinemotor verreweg de leukste is kan de M ook geleverd worden met de 238 pk sterke dieselmotor. Mede dankzij het forse koppel van 550 Nm eveneens zeer snel (0-100 km/h in 6,9 seconden en 250 km/h als topsnelheid), maar door de gemiddelde fabrieksopgave van 7,5 liter per 100 km een stuk interessanter voor de zakelijke rijder.

Snufjes
Om enigszins serieus genomen te worden in dit segment moet je als autofabrikant flink kunnen schermen met afkortingen. Op dit gebied doet Infiniti niet onder voor de rest. Leest u even mee? De M37 S Premium beschikt standaard over Dynamic Cornering Enhancement, Inteligent Cruise Control, Blind Spot Warning, Distance Control Assist, Forward Collision Warning en Lane Departure Warning aldus de opsomming in de brochure. Opmerkelijk is de waslijst aan veiligheidsystemen en andere lekkernijen zoals lederen bekleding, een navigatiesysteem met groot display en touch screen, een zestien speakertellend Bose-audiosysteem en een keyless-go systeem standaard op de Premium-uitvoeringen zitten. Enorm compleet voor een relatief scherpe vanafprijs van € 71.400,-. De concurrentie is weliswaar nagenoeg gelijk geprijsd, maar zitten lang niet zo in de slappe was.

Resumé
Samenvattend weet wederom ook deze Infiniti te overtuigen. Wat ons vooral bevalt aan het Japanse premiummerk is hun manier van omgaan met luxe, sportiviteit en design. Wat betreft comfort is de concurrentie meer bevredigend. De M moet het van zijn atletische aanleg hebben. Een talent dat voorheen enkel de BMW 5-serie in zich had. Maar nu het rijgedrag van de huidige “Fünfer” meer richting de kant van het weelderige ligt heeft de Infiniti zichzelf ineens een status aparte verworven.
 
Met speciale dank aan
Bart Ubels (en Martijn Scholtens) voor de fotografie.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Infiniti M37 S
Infiniti M37 S
Infiniti M37 S
Infiniti M37 S
Infiniti M37 S
Infiniti M37 S
Infiniti M37 S
Infiniti M37 S
Infiniti M37 S
Infiniti M37 S
Infiniti M37 S
Infiniti M37 S
Infiniti M37 S
Infiniti M37 S
Redactie
Door Redactie

Zoeken