Tuning & styling

Volkswagen Golf GTI

Wimmer RS GTI met suïcidale neigingen

Er zijn grenzen! Echter Wimmer RS will hier niets van weten en geeft de Volkswagen Golf GTI maar liefst 386 pk. En ja, dit alles wordt losgelaten op de voorwielen. Die arme Dunlops!

Wimmer RS GTI met suïcidale neigingen

Wat bezielt een tuner om een auto met een viercilinder en een relatief kleine longinhoud van 2.0 liter bijna twee keer zoveel vermogen als af-fabriek mee te geven? Terwijl autofabrikanten jarenlang bloed, zweet en tranen steken in het ontwikkelen van een zo betrouwbaar mogelijke krachtbron steken en aan de hand daarvan een gemiddeld te produceren vermogen bepalen denken sommigen dat hieraan geen grenzen zijn verbonden. Wimmer RS uit het Duitse Solingen is zo’n tuner. Zij hebben de 2.0 liter TFSI in de Volkswagen Golf GTI, die normaliter 211 pk levert, 386 pk laten produceren. Zouden ze daar in Solingen andere natuurwetten van kracht zijn of zo?!

Aanpassingen
Uiteraard is het behalen van zoveel power uit een vierpitter niet mogelijk door over één nacht ijs te gaan. De aandrijflijn van de Wimmer Golf GTI ging dan ook compleet op de schop. Zo werden motormanagement, turbocharger, het inlaatspruitstuk, cilinderkleppen, zuigers en de intercooler allemaal aangepast of vervangen door krachtigere versies. Ook de katalysator en het uitlaatsysteem moesten eraan geloven.

Weinig vertrouwen
Het resultaat van 386 pk en 455 Nm wordt nog altijd alleen naar de voorwielen gesluisd en dan maakt droog of nat wegdek echt geen verschil meer. Ook de sportversnellingsbak met gunstigere overbrengings- verhoudingen zal tevergeefs zijn best doen, denken we zo. Iets teveel rechtervoet zal onherroepelijk leiden tot wielspin, mits je bokkend aan een stoplichtsprint wilt beginnen omdat de traction control als een bezetene om zich heen grijpt. Nog maar te zwijgen over de betrouwbaarheid van de aandrijflijn. Wimmer RS claimt in ieder geval dat je maximaal 267 km/h met hun GTI kunt rijden. Het traject 0-100 km/h hebben ze niet eens gepoogd te meten. Misschien is de tuner zelf ook niet zo zeker van zijn kunsten?

Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Wimmer RS GTI met suïcidale neigingen
Wimmer RS GTI met suïcidale neigingen
Wimmer RS GTI met suïcidale neigingen
Wimmer RS GTI met suïcidale neigingen

Zoeken

Merk- & modeldossiers