Spyshots

Volkswagen Touareg Hybrid tart de hitte

Volkswagen Touareg Hybrid tart de hitte

Op de agenda van 2011 staat de nieuwe Touareg. Een van de beschikbare aandrijflijnen bevat hybridetechniek in combinatie met een benzinemotor. Natuurlijk willen de ingenieurs van Volkswagen het in één keer goed doen en daarom wordt de hybride onder de meest extreme omstandigheden getest.

Eerder al liet Volkswagen weten dat de hybride-aandrijflijn in de nieuwe Touareg bestaat uit een 52 pk sterke elektromotor en een compleet nieuwe V6 TSI-benzinemotor goed voor 333 pk. Het gezamenlijke vermogen bedraagt 374 pk en het koppel heeft een kracht van 550 Nm. De Touareg Hybrid moet in staat zijn in slechts 6,8 seconden naar de 100 km/h te accelereren. Een seconde sneller naar de honderd dan de onlangs gelanceerde Lexus RX 450h, maar weer langzamer dan de BMW ActiveHybrid X6 (met V8). De hybride-Touareg valt er dus precies tussenin. Veel belangrijker dan de machtstrijd is het brandstofverbruik. Volkswagen claimt dat de verbruikscijfers van de Touareg Hybrid gemiddeld zo’n 17% lager liggen in vergelijking tot gelijkwaardige hybrideloze zescilinderkrachtbron. Concreet zou dat neerkomen op 9,0 l/100 km en een CO2-uitstoot van 210 g/km. Kijk, dat zijn waarden die antipathisten van SUV’s de mond snoeren.

Radertje
Wanneer de bovenstaande cijfers gerealiseerd worden en de schoonheid van de reeds geïntroduceerde grote hybride-modellen erbij halen dan is duidelijk dat de automobielindustrie de milieuheffingen en de plannen van sommige steden in ons land aan het inhalen is. Door de lancering van de Lexus RX 450h en de introductie van de nieuwe BMW ActiveHybrid X6 en ActiveHybrid 7 zal het aantal rijdende grote ‘vervuilende’ auto’s op de weg langzamerhand uitdunnen. Vanaf 2010/2011 zal de komst van schone(re) auto’s helemaal in een stroomversnelling raken. En doordat de mate van C02-uitstoot van grote invloed is op de prijs van een auto bijt de overheid zichzelf steeds harder in de vingers. Schonere auto’s worden door onze regering ‘beloond’ met een lagere BPM. Dit is gunstig voor de consument, maar funest voor de schatkist. Daar had de overheid wel rekening mee gehouden, maar schijnbaar niet met het tempo waarin de autobranche dit soort zuinige en schone modellen op de markt brengt. Wat nou als bijvoorbeeld in 2015 een zeer groot deel van ons wagenpark zo schoon is dat het prijsniveau van auto’s - en dus ook de schatkist vullende BPM-inkomsten - sterk aan het dalen is. Dan blijkt dat de auto met het huidige heffingsysteem niet meer die melkkoe is die het moet zijn. De kilometerheffing wordt weliswaar vanaf 2011 ingevoerd, maar zal pas volledig operationeel zijn in 2016. Tenminste, als het beginstadium van dit nieuwe heffingsysteem aantoont dat de kans van slagen in de toekomst aanzienlijk is. De schone auto’s zijn alle die tijd gewoon blijven komen. Het zou ons dan ook niet verbazen dat Den Haag ergens tussen 2011 en 2016 de regelgeving op het gebied van autoheffingen iets aanpast. In hun voordeel natuurlijk. kortom, de automobielindustrie blijft hoe vooruitstrevend, machtig en groot die ook is een klein radertje in het geheel van sommigen. Waarvan akte.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Volkswagen Touareg Hybrid tart de hitte
Volkswagen Touareg Hybrid tart de hitte
Volkswagen Touareg Hybrid tart de hitte
Volkswagen Touareg Hybrid tart de hitte
Volkswagen Touareg Hybrid tart de hitte
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers