Nieuws

Volkswagen New Beetle

Volkswagen werkt aan nieuwe New Beetle

De huidige New Beetle is geen groot succes geworden, maar Volkswagen werkt aan een comeback. Met de tweede generatie New Beetle gaan de Duitsers het opnieuw proberen. En ditmaal lijkt de filosofie beter.

Volkswagen werkt aan nieuwe New Beetle
Het leek allemaal zo mooi voor Volkswagen toen ze in 1998 de Kever nieuw leven inbliezen. Een moderne interpretatie van één van de grootste iconen die de autobranche kent moest toch garant staan voor succes. Maar helaas. De New Beetle was duur, weinig praktisch en het design viel lang niet bij iedereen in de smaak. Het leek er dan ook sterk op dat Volkswagen het bij een eenmalige oefening zou houden en de New Beetle een stille dood te laten sterven. Maar dat is niet het geval. Met alle kritiek onder de arm gingen de ontwerp- en ontwikkelingsafdeling opnieuw aan de slag. Het resultaat komt in het voorjaar van 2011 op de markt nadat we in november alvast een voorproefje hebben gekregen op de autoshow in Los Angeles.

Herinterpretatie
Je vraagt je natuurlijk af wat Volkswagen anders gaat doen. Autocar geeft ons daar antwoord op. De Britten hebben flink gespeurd en een aantal ingewijden uitspraken laten doen die ons meer informatie hebben verschaft. Allereerst zal het design flink op de schop gaan, al blijft de kenmerkende Beetle-lijn natuurlijk behouden. De flink aangezette wielkasten, de ronde lichtunits en de bolle vorm van de motorkap en achterklep zullen gewaarborgd blijven. Er zal echter wel wat meer spanning aan het ontwerp worden toegevoegd. Het schijnt dat de in 2005 gepresenteerd Ragster ons daar alvast een (minimaal) voorproefje van heeft gegeven. Daarnaast zal de auto compleet te personaliseren zijn. Een trend die MINI (met succes) heeft ingezet en vooral de laatste tijd veel wordt doorgevoerd (Audi A1, Citroën DS3).

Ruimer
Het interieur zal een stuk praktischer worden. Het enorme dashboard uit de huidige New Beetle was qua design destijds bijzonder, maar nam ook (te) veel binnenruimte in beslag. Behalve dat zal de zit op de achterbank veel ruimer worden en moet er minimaal 250 liter bagageruimte worden gecreeerd.

Motoren
De technische basis zal veel gelijkenis gaan vertonen met de nieuwe Jetta en daarmee ook met de in Detroit gepresenteerde New Compact Coupe conceptcar. En ja, ook de hybride-aandrijflijn van dat model zal zijn weg vinden naar de New Beetle. Daarnaast zullen we een 105 pk sterke 1.2, een 160 pk sterke 1.4 en een 210 pk sterke 2.0 liter op de prijslijsten tegenkomen. Het dieselgamma zal bestaan uit de 105 pk sterke 1.6 TDI en de 140 pk sterke 2.0 TDI. Voor de VS zal er bovendien een smeuige 2.5 liter vijfcilinder op de planning staan.

Zomer 2011
Zoals gezegd zal de tweede generatie New Beetle in de zomer van 2011 bij de dealers staan. In november krijgen we in Los Angeles een voorproefje in de vorm van een conceptcar. De productie zal net als bij het huidige model plaatsvinden in Mexico.
Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Volkswagen werkt aan nieuwe New Beetle
Volkswagen werkt aan nieuwe New Beetle

Zoeken

Merk- & modeldossiers