Nieuws

Nissan Leaf

Nissan Leaf: debuut in Genève

Deze zomer al zal het mogelijk zijn de eerste Nissan Leaf’s te bestellen. De volledig elektrisch aangedreven Leaf is daarmee feitelijk de eerste elektrische auto die in ons land leverbaar wordt. Momenteel is de auto nog een conceptcar, maar het productiemodel zal grotendeels overeenkomen met dit concept.

Nissan Leaf: debuut in Genève
Renault en Nissan maken haast met de marktintroductie van elektrische auto’s. Beide partners hebben speciaal hiervoor een platform ontwikkeld dat multifunctioneel inzetbaar is. Renault maakte eerder al bekend tal van elektrische auto’s te gaan presenteren en teaste ons ook met conceptcars. En ook bij Nissan is de ontwikkeling in volle gang. Sterker nog, de Leaf zal deze zomer al te bestellen zijn en loopt daarmee voorop ten opzichte van concurrent GM die de Opel Ampera en Chevrolet Volt pas volgend jaar op de markt zal brengen.

EV-platform 
Het voor volledig elektrische aandrijving ontwikkelde EV-platform bezorgt de Leaf een wielbasis van 2.700 mm. De auto is 4.445 mm lang, 1.770 mm breed en 1.550 mm hoog. Daarmee valt de Leaf in de zogenaamde Golf-klasse. Een in eigen huis ontwikkelde, compacte elektromotor die voorin de auto is geplaatst, zorgt voor aandrijving van de voorwielen. Deze wisselstroommotor levert 80 kW vermogen en een koppel van 280 Nm, hetgeen de LEAF een topsnelheid van meer dan 140 km/uur bezorgt.

Accu´s
Op een volle accu kan de LEAF ongeveer 160 km afleggen. Dat is voor de meeste gebruikers voldoende om dagelijks van A naar B te komen. Het accupakket van de LEAF kan in minder dan dertig minuten tot tachtig procent van de capaciteit worden opgeladen met een gelijkstroom snellader met een vermogen van 50 kW. Totdat er snellaadstations zijn, zullen de meeste autobezitters hun auto echter thuis of op het werk opladen via het stopcontact (220-240 volt, 16 ampère). Een volledige laadcyclus (0 - 100 procent) neemt dan acht uur in beslag. De stopcontacten voor normaal en snel laden zijn handig op de neus van de LEAF geplaatst en bevinden zich onder een ‘tankklep’, die is ondergebracht in het Nissan-logo.

Eind dit jaar leverbaar
Bestellingen voor de eerste serie LEAF EV’s worden vanaf de zomer in geselecteerde Europese markten opgenomen, waaronder Nederland. De auto’s worden eind 2010 geleverd.
Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Nissan Leaf: debuut in Genève
Nissan Leaf: debuut in Genève
Nissan Leaf: debuut in Genève
Nissan Leaf: debuut in Genève

Zoeken

Merk- & modeldossiers