Nieuws

Saab Spyker Automobiles

Saab-Spyker inzage in toekomstplannen

Nu de kogel zo goed als door de kerk is kan Victor Muller zich storten op zijn nieuwe uitdaging Saab-Spyker. Inmiddels heeft de topman van Spyker Cars een tipje van de sluier gelicht wat zijn plannen zijn.

Saab-Spyker inzage in toekomstplannen

Moe gestreden, maar voldaan is de in Zweden tot held bekroonde Victor Muller. Zijn geesteskindje Spyker Cars kocht vorig week het noodlijdende Saab van voormalig moederbedrijf General Motors. De officiële overname moeten nog worden beklonken (februari) en Saab zal nog jaren vastzitten aan het Amerikaanse concern, maar dat drukt de vreugde bij de Scandinaviërs niet. Na decennia van kommer en kwel zal er eindelijk een frisse wind door huize Saab waaien. Welke wind dit precies zal zijn laat Saab-Spyker weten via een officieel persbericht.

Separaat
Victor Muller is van plan zich te houden aan het businessplan die hij eerder opstelde om beide ondernemingen naar een hoger, en vooral winstgevend, niveau te tillen. In 2012 verwacht men dit te realiseren. Bovenaan het briefpapier zal straks Saab Spyker Automobiles staan vermeldt. Maar ondanks de gezamenlijke bedrijfsnaam opereren de beide fabrikanten apart van elkaar.

Pijplijn van Saab
Vorig jaar produceerde Saab slechts enkele tienduizenden eenheden. Op korte termijn moet dit weer op het oude niveau (voor de economische malaise) van 100.000 tot 125.000 stuks staan. Met deze aantallen zal Saab zwarte cijfers kunnen schrijven, aldus Muller. De charismatische Nederlander die bekend staat om zijn strategische vermogen denkt dit te kunnen bereiken met het opzetten van drie, misschien vier, productielijnen. Allereerst kunnen we de Saab 9-5 (Sedan, Sport Estate en als robuuste 9-5X) tegemoet zien, gevolgd door de 9-4X in het eerste kwartaal van 2011. De nieuwe Saab 9-3 (Sedan, Estate, Cabriolet en 9-3X) staat op de agenda van 2012. De vierde productielijn is bestemd voor een eventuele 9-1, een concurrent voor de Audi A3, BMW 1-serie en Volvo C30. Hoewel er nog rek zit in dit segment wil Muller eerst onderzoeken of er daadwerkelijk markt is voor zo’n Saab. Bovendien zijn de benodigde investeringen voor een 9-1 niet in het huidige businessplan meegenomen. Meer geld is dus vereist.

Goedkeuring
Volgens het businessplan van Muller is er 1 miljard dollar nodig om weer winstgevend te worden. General Motors voorziet Saab Spyker Automobiles van 326 miljoen dollar door middel van het aankopen van aandelen. Daarnaast krijgt GM een vinger in de pap van het nieuwe conglomeraat. Het overige bedrag, zo’n 400 miljoen dollar, is afkomstig van de Europese investeringsbank. Dit geld is uitsluitend bestemd voor de Saab-tak en niet voor de divisie Spyker. De Europese Commissie moet hier nog wel zijn goedkeurig voor verlenen. Gebeurt dit niet dan is de kans aanwezig dat de hele overname alsnog niet doorgaat.

Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties

Zoeken

Merk- & modeldossiers