Nieuws

Ferrari P540 Superfast Aperta

Unieke one-off: Ferrari P540 Superfast Aperta

In opdracht van een Amerikaanse klant heeft Ferrari een zeer exclusief model gebouwd. De auto is genaamd P540 Superfast Aperta en gebaseerd op de 599 GTB Fiorano. Inspiratie voor het ontwerp stamt van de door Carrozzeria Fantuzzi ontworpen Ferrari uit 1968.

Unieke one-off: Ferrari P540 Superfast Aperta

Je bent steenrijk, bezit een garage vol exclusieve bolides en wilt eens echt iets anders. De mogelijkheden daarvoor zijn heden ten dage divers. Je gaat naar een goede tuner, brengt een bezoek aan een carrosseriebouwer of kiest voor één van de vele limited editions die ook de sportautofabrikanten tegenwoordig op de markt brengen. Maar het liefst wil je natuurlijk echt iets dat niemand anders ter wereld heeft en waar je zelf een bijdrage aan hebt kunnen leveren. En die vraag krijgt men bij Ferrari tegenwoordig maar al te vaak. Vandaar ook dat de Italianen een speciaal programma in het leven hebben geroepen waarbij je als klant je eigen auto kunt laten ontwerpen en ontwikkelen.

Portfolio
Het eerste resultaat van het ‘Portfolio’ programma zagen we begin vorig jaar al toen er op Ferrari’s Fiorano-circuit een exclusieve F430 werd betrapt. Ferrari hield de lippen stijf op elkaar, want de exclusiviteit en privacy van de klant moest gewaarborgd blijven. Maar hoe lang kun je het stilhouden? Je wilt immers ook bekend maken dat je aan alle wensen kunt voldoen. En zodoende bracht Ferrari naar buiten dat men op klantverzoek auto’s kan ontwikkelen.

Fantuzzi
Deze P540 Superfast Aperta is de tweede auto binnen het ‘Portfolio’ porgramma. De Italianen laten weten dat de auto is gebouwd voor de Amerikaan Edward Walson, zoon van de uitvinder van de kabeltelevisie. Voor Walson was het al jarenlang een droom om een compleet eigen Ferrari te bezitten. Begin 2008 stapte hij dan ook naar Ferrari en ging hij samen met de engineers in Maranello en de ontwerpers van Pininfarina om te tafel zitten. Zijn idee was dudielijk: hij wilde een moderne interpretatie van de door Carrozzeria Fantuzzi ontworpen Ferrari die in 1968 een rol speelde in de film Toby Dammit.

Goud
Kenners van het origineel zullen vooral de gouden carrosseriekleur herkennen. Als basis voor de P540 diende de 599 GTB Fiorano. Aangezien dat een coupé is, en de P540 een Targa, moesten er de nodige verstevigingen worden aangebracht. Ferrari claimt dat door het gebruik van carbon het toegenomen gewicht beperkt is gebleven tot 20 kg. Motorisch veranderde er overigens niets. Nog altijd ontwikkelt de V12 een vermogen van maar liefst 620 pk. Weinig te klagen dus…

Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Unieke one-off: Ferrari P540 Superfast Aperta
Unieke one-off: Ferrari P540 Superfast Aperta

Zoeken

Merk- & modeldossiers